pozvati kontakt
Erfolg im Stall
savjeti u upravljanju goveda

Hranidbeni signali u tovu junadi

Fleckviehbulle im Stall beim Harnsaufen

Odlučujući faktor pri procjeni obroka i dizajna obroka za junad u tovu su signali koji se mogu pronaći na životinji, u koritu i na rešetkama. Za razliku od mliječnih goveda, junad se ne mogu osloniti na dnevne podatke o proizvodnosti i sastojcima koji daju informacije o pogreškama u hranidbi. SCHAUMANN navodi najčešće signale u hranidbi bikova.

1. Nemir

Osim prostora, udobnosti, svjetla, vode i zraka, za ovu klasičnu štalu za tov junadi može biti zaslužna i hranidba. Često se posumnja na previše snažan obrok kada vladaju nemiri u štali za junad. Osim previsokog udjela brzo razgradivih ugljikohidrata, poput pšeničnog škroba, metabolička acidoza (hiperacidifikacija krvi) također može uzrokovati povećani nemir zbog preniske vrijednosti DCAB. Ovaj signal također se češće može naći u štalama koje slijede strategiju "golog korita".

2. Pijenje urina

Ovo "loše ponašanje" često se opaža kod simentalskih goveda. Međutim, pijenje mokraće nije poremećaj ponašanja već znak nedostatka brzo dostupnog dušika ili sirovih bjelančevina. Češća pojava kod simentalske junadi je zbog povećane potrebe snažnijeg rasta mišića, u odnosu na npr. holstein frizijske životinje. Telad za tov je također često time pogođena. Hranidba životinja često uključuje drastično smanjenje udjela sirovih bjelančevina, od 22% u mliječnoj zamjenici i 18% u suhom TMR-u do 14 - 15% u predtovnoj smjesi. Posljedica je pijenje urina i zastoj u razvoju.

3. Problemi s papcima

Problemi s papcima javljaju se uvijek iznova u završnoj fazi tova, a time i ranog izlaska. To može biti zbog mehaničkog preopterećenja ili zbog hranjenja. Visoki udjeli niskostrukturne i lako probavljive koncentrirane krmive u obroku dovode do pada pH- vrijednosti u buragu. To mijenja okolinu buraga i uzrokuje umiranje bakterija koje razgrađuju stanične stijenke biljaka, koje zatim oslobađaju histamine. Ti histamini uzrokuju, između ostalog, probleme s cirkulacijom u manjim krvnim žilama, primjerice u papcima i na vrhu repa. To može dovesti do lezija na papcima, čira na tabanu ili papku te također nekroze vrha repova.

Osim promjene obroka, živi kvasci u SCHAUMANN djelatnoj tvari  ASS-CO-FERM pružaju olakšanje. Poseban proizvod RINDAMIN BP također je u ovom slučaju snažna pomoć. Ako se ovi problemi javljaju samo sporadično i uvijek kod najljepših bikova , uzrok može biti i u selekciji hrane.

4. Selekcija hrane

Ako se problemi poput laminitisa, nekroze vrha repa i/ili pijenja urina javljaju samo kod pojedinačnih životinja ili ako postoji užurbanost i nemir tijekom hranjenja, to su često znakovi odabira tj. selekcije hrane.

Životinje najvišeg ranga razvrstavaju koncentriranu hranu iz obroka i u početku napreduju, dok životinje nižeg ranga dobivaju „ostatke“. Znakovi se mogu pronaći iu strukturi dlake: postoje skupine životinja s čupavim krznom i neke sa sjajnim, glatkim krznom. Konzistencija stolice je također vrlo različita, unatoč identičnom omjeru hranjiva na papiru. Postoje skupine gustog i rijetkog izmeta. Rezultat je da se junad i telad za tov raslojavaju.

S odabirom krmne smjese iz miksa TMR-a, ukupni unos krmne smjese također se smanjuje jer obrok više nije tako ukusan i stoga manje privlačan ubrzo nakon polaganja. Najboljei je već izabrano, a poticaja za odlazak do korita tj. hranidbenog stola je manje.

5. Pjenjenje gnoja

Ako se gnoj pjeni, to je zbog neprobavljenih hranjivih tvari koje zatim razgrađuju mikrobi u jami za gnoj. U ovom slučaju važno je kod životinje pronaći uzrok lošeg iskorištenja hranjivih tvari. Uz apsolutno preveliku količinu hranjiva po životinji dnevno, naravno, razlog može biti i poremećaj u procesima u buragu. Izrazito negativan RNB (ravnoteža dušika u buragu) ili subakutna acidoza bruga su najčešći problemi.

6. Gust izmet i začepljene rešetke

Mnogi tovljači junadi upoznati su sa začepljenim rešetkama, prljavoj junadii gnojnicom koju je teško pumpati. Ovdje je potreban dizajn obroka ili optimizacija dNDF30 (probavljivost staničnih stijenki unutar 30 sati).

Izgled stolice odražava koliko neprobavljivih vlakana sadrži obrok. Ako ta vrijednost prijeđe određenu razinu, izmet je gust, brzina prolaska kroz burag je smanjena, a samim time i usporen unos hrane.

Prilikom hranjenja kukuruznom silažom bogatom vlaknima i teško probavljivom, mnoge se farme žale na "slonovsku kakicu". SCHAUMANN- djelatna tvar RUMIVITAL b poboljšava probavljivost NDF-a do 6% u nekoliko studija. Ovo značajno povećava unos hrane i učinak tova. Ispiranjem fecesa ti učinci postaju vidljivi brzo i lako u praksi. Rešetke su čiste, bikovi su čisti i gnoj se može pumpati bez upotrebe puno vode.