pozvati kontakt

SCHAUMASAN PREMIUM veže toksine i stabilizira proizvodnju kod svinja

2020-02-10 
Schweine

Uz brojne patogene, mikotoksini i endotoksini mogu imati ogroman utjecaj na zdravlje, a time i na proizvodne rezultate svinja. Među brojnim poznatim mikotoksinima u hranidbi svinja u Njemačkoj su posebno toksični DON (deoksinivalenol), ZEA (Zearalenon) i T2 / HT2, koji imaju praktičnu važnost.

Izloženost svinja mikotoksinima često nije klinički prepoznata jer dugotrajno uzimanje manjih količina obično ne dovodi do razvoja tipičnih simptoma. Životinje pokazuju prilično nespecifičan proces bolesti s ispodprosječnim rezultatima ili skupinu životinja koja se razdvaja. Učinak različitih mikotoksina je povećan, tako da se čak i s prilično niskim razinama može primijetiti značajno šteta rezultata u objektu.

Analize hrane - pomažu otkriti mikotoksine

Budući da se mikotoksini stvaraju već na polju, ciljanom analizom već u vrijeme žetve, može se napraviti dobra procjena onečišćenja različitih serija žita i kukuruza. Zbog ekstremne suše mogu se pojaviti i mikotoksini koji se mogu otkriti u suhim pljevicama. Ako je sadržaj mikotoksina u krmivima poznat, cjelokupna situacija se može dobro procijeniti. Izloženost mikotoksinima može se smanjiti već kroz odgovarajući sastav krmne smjese.

Endotoksini opterećuju Vašu prasad, krmače i tovne svinje

Dok mikotoksini pronalaze put do životinje putem hrane, endotoksini se stvaraju izravno u crijevima. Dio su vanjskog staničnog zida bakterija i oslobađaju se kad bakterijska stanica umre. Poremećaji u crijevnoj flori i visoki fizički stres (npr. oko poroda) mogu dovesti do povećane smrti bakterija, a time i do više endotoksina. To oštećuje crijevnu sluznicu i opterećuje imunološki sustav kao i cjelokupni metabolizam krmače (vidi prikaz 1).

SCHAUMASAN PREMIUM odterećuje životinje

Tada se koristi poseban proizvod SCHAUMASAN PREMIUM. Odabirom različitih komponenata za vezivanje mikotoksina koriste se sinergetski učinci. Uz to, metabolizam se odterećuje uporabom različitih antioksidansa, a time i smanjenjem slobodnih radikala (vidi prikaz 2). Na taj se način spriječava oštećenje sluznice crijeva i  podupire se njezino zacijeljivanje. 

Wirkung von Toxinen auf das Schwein
prikaz 1: djelovanje toksina na svinje


prijevod djelovanja: od repa prema glavi svinje:

-odumiranje repova kod tek oprašene prasadi

-smanjena reproduktivna sposobnost, natečena vulva i sise kod sisajuće prasadi, nedostatak mlijeka

-slabljenje imuniteta, pojačana osjetljivost na bolesti

-poremetnje probave

-smanjeni rast, neujednačenost

-odbijanje hrane, povraćanje

 

Temelji SCHAUMASAN PREMIUM
prikaz. 2: temelji sadržaja SCHAUMASAN PREMIUM

prijevod prikaza 2

SCHAUMASAN PREMIUM: sveobuhvatna zašita kroz vezanje mikotoksina i stabiliziranje metabolizma

betain: vitamin B- skupine; olakšava metabolizam, štiti sluznicu crijeva

SCHAUMATOX i bentonit; vežu toksine

biljni antioksidanti, vitamini E i C: vezivanje slobodnih radikala

CERAGEL: vezivanje toksina, potiskivanje patogena, stabilizacija crijevne flore