pozvati kontakt
Erfolg im Stall
savjeti u upravljanju siliranje i proizvodnja krme

Uzorci svježe mase kukuruza - analizirajte kukuruz na kvasce i plijesni

Frischmais

Proteklih nekoliko godina pokazuje da je rizik od onečišćenja usjeva kukuruza kvascima i sa plijesni posebno izražen zbog blagih zima i stresnih čimbenika, kao što su suša, jaka sunčeva svjetlost i visoke temperature (vidi prikaz). Ova visoka razina onečišćenja kvascima i plijesnima često je nevidljiva golim okom, ali dovodi do značajnih problema prilikom hranidbe.Nekontrolirani rast patogena posebno dolazi do izražaja u netretiranoj silaži.

Tijekom sezone berbe novi uzorci stižu u ISF Schaumann Research svaki dan. Prikupljeni rezultati pokazuju nagli porast broja kvasaca i plijesni za berbu 2023. zbog toplog i vlažnog vremena. Gotovo svi uzorci premašili su kritične razine za kvasac (<100 000 KFJ/g Svj.M) i plijesni (<10 000 KFJ/g Svj.M) (vidi prikaz 1).


Stoga reagirajte u tjednima prije berbe analiziranjem uzoraka svježeg kukuruza (pogledajte upute i video) na sirove hranjive tvari, kao i na kvasac i plijesan. To vam daje pouzdanu osnovu za donošenje odluka pri planiranju datuma berbe, određivanju visine košnje i odabiru pravog BONSILAGE proizvoda za ciljano  smanjenje kvasca i plijesni.
 

Savjeti za uzimanje uzoraka

  • odrežite nekoliko biljaka sa polja i nasjeckajte ih.
  • odaberite visinu košnje Vašeg uzorka analogno visini u žetvi
  • upakirajte i pošaljite uzorak početkom tjedna kako bi vrijeme do analize bilo što kraće.
uzorak svježeg kukuruza s kvascima i plijesni
rast kvasca i plijesni u usjevima kukuruza 2010.- 2020.

prijevod prikaza 1

udio plijesni iznad graničnih vrijednosti                   udio kvasaca iznad graničnih vrijednosti

sivo= preko granične vrijednosti

plavo= ispod granične vrijednosti

 

4 savjeta za uzorkovanje svježe mase kukuruzne biljke
4 savjeta za uzorkovanje svježe mase kukuruzne biljke

Tako izgleda pravilno uzorkovanje:

  • 1        odrežite nekoliko biljaka sa polja na planiranoj visini žetve
  • 2        pripazite na različiti razvoj biljaka, pa izaberite one različite u razvoju
  • 3        usitnite biljke u repreentativnu mješavinu za slanje
  • 4        za naš ISF- lab poželjno je početkom tjedna poslati uzorak- za bržu obradu