
Uzorci svježe mase kukuruza - analizirajte kukuruz na kvasce i plijesni

Proteklih nekoliko godina pokazuje da je rizik od onečišćenja usjeva kukuruza kvascima i sa plijesni posebno izražen zbog blagih zima i stresnih čimbenika, kao što su suša, jaka sunčeva svjetlost i visoke temperature (vidi prikaz). Ova visoka razina onečišćenja kvascima i plijesnima često je nevidljiva golim okom, ali dovodi do značajnih problema prilikom hranidbe.Nekontrolirani rast patogena posebno dolazi do izražaja u netretiranoj silaži.
Tijekom sezone berbe novi uzorci stižu u ISF Schaumann Research svaki dan. Prikupljeni rezultati pokazuju nagli porast broja kvasaca i plijesni za berbu 2023. zbog toplog i vlažnog vremena. Gotovo svi uzorci premašili su kritične razine za kvasac (<100 000 KFJ/g Svj.M) i plijesni (<10 000 KFJ/g Svj.M) (vidi prikaz 1).
Stoga reagirajte u tjednima prije berbe analiziranjem uzoraka svježeg kukuruza (pogledajte upute i video) na sirove hranjive tvari, kao i na kvasac i plijesan. To vam daje pouzdanu osnovu za donošenje odluka pri planiranju datuma berbe, određivanju visine košnje i odabiru pravog BONSILAGE proizvoda za ciljano smanjenje kvasca i plijesni.
Savjeti za uzimanje uzoraka
- odrežite nekoliko biljaka sa polja i nasjeckajte ih.
- odaberite visinu košnje Vašeg uzorka analogno visini u žetvi
- upakirajte i pošaljite uzorak početkom tjedna kako bi vrijeme do analize bilo što kraće.

prijevod prikaza 1
udio plijesni iznad graničnih vrijednosti udio kvasaca iznad graničnih vrijednosti
sivo= preko granične vrijednosti
plavo= ispod granične vrijednosti

Tako izgleda pravilno uzorkovanje:
- 1 odrežite nekoliko biljaka sa polja na planiranoj visini žetve
- 2 pripazite na različiti razvoj biljaka, pa izaberite one različite u razvoju
- 3 usitnite biljke u repreentativnu mješavinu za slanje
- 4 za naš ISF- lab poželjno je početkom tjedna poslati uzorak- za bržu obradu