pozvati kontakt
Erfolg im Stall
savjeti u upravljanju siliranje i proizvodnja krme

Upravljanje siliranjem - savjeti za uspješno siliranje kukuruza

Trecker mit Mais
Upravljanje siliranjem

Optimalno vrijeme berbe postiže se nakon što se škrob uskladišti u zrnu. Sadržaj suhe tvari (ST) u cijeloj biljci trebao bi biti između 29 i 34%. Sadržaj ST u zrnu je između 56 i 60%. Model toplinskog zbroja nudi dobar način za procjenu zrelosti usjeva kukuruza. Za predviđanje zrelosti koriste se važni čimbenici kao što su hibridi, datum sjetve, vrsta tla, upotrebljiva opskrba vodom u tlu i klimatski podaci poput temperature, količine oborina i globalnog zračenja. Ponašanje sazrijevanja trenutnih hibrida kukuruza uzima se u obzir u toj prognozi. Podaci se mogu potražiti na www.maisprog.de.

Visina košnje

Optimalna visina košnje za higijensko siliranje je 30 cm. Presudno utječe na količinu kvasaca i plijesni u silaži kukuruza. U donjim dijelovima stabljike postoje mnogi štetnici za fermentaciju. Uz to, sadržaj sirovih vlakana i pepela raste u donjim područjima biljke, a sadržaj energije se smanjuje (vidi prikaz 1). 

Dužina sječke

Optimalna dužina sječke je 6 do 8 mm. Ona je preduvjet za  pravilno sabijanje, bolje iskorištavanje prostora silosa i male gubitke. U principu vrijedi sljedeće: što je silaža suhlja, to je duljina sječke kraća.

Odgovarajući dodatak silaži

Uz osnovna pravila siliranja, dodaci za silažu BONSILAGE podržavaju proces fermentacije svojim različitim smjerovima djelovanja (vidi prikaz 2). Izbor se temelji na individualnim operativnim zahtjevima.

Ugaženost i pokrivanje

Ulazak kisika dovodi do naknadnog zagrijavanja, a time i do gubitaka energije i ST. Što je silaža bolje zbijena, manje atmosferskog kisika može prodrijeti tijekom izuzimanja.Od kapaciteta silosa od 20 t ST (npr. 66 t s 30% ST), čak i pri neprekidnom gaženju vozilom, ne može se postići optimalna ugaženost.

Savjet: Uz veće količine ulaza mase i manje kapacitete silosa, preporučljivo je raditi paralelno u dva silosa s nekoliko vozila za gaženje.

Silos mora biti pravilno pokriven odmah nakon završetka postupka gaženja: tanka folija, nepropusna glavna folija, zaštitna rešetka za težinu pokrivanja  i zaštitu od oštećenja, vreće sa pijeskom za ciljani pritisak i nepropusna barijera, bočna folija za zidove silosa ( vidi prikaz 3).

Savjet: čvrstoću i  debljinu folije važne su značajke kvalitete i nepropusnost za plinove, elastičnost, otpornost na UV i kiseline .

Površina izuzimanja

Da bi se izbjeglo naknadno zagrijavanje, minimalna dubina izuzimanja trebala bi biti 2 m tjedno. U osnovi se koristi tehnika koja ostavlja glatku i nadasve teško olabavljenu površinu reza, tako da u silos prodire samo malo kisika i spriječava se postupak zagrijavanja.

opterećenje kvascem stabljike kukuruza u donjem dijelu biljke kukuruza
prikaz 2: opterećenje kvascem stabljike kukuruza u donjem dijelu biljke kukuruza

prijevod prikaza 2

KFJ/ kg svježe mase, u 1000

narančasto= opterećenje kvascima

* visina košnje u cm

Logo BONSILAGE MAIS s DLG oznakom kvalitete za aerobnu stabilnost
Logo BONSILAGE MAIS s DLG oznakom kvalitete za aerobnu stabilnost

BONSILAGE MAIS

prilagođena kombinacija homo- i heterofermentativnih bakterija mliječno- kiselog vrenja, kontrolira sliku vrenja, štiti od kvasaca i plijesni, djeluje protiv naknadnog zagrijavanja

Logo BONSILAGE SPEED M s DLG znakom kvalitete
Logo BONSILAGE SPEED M s DLG znakom kvalitete

BONSILAGE SPEED M

posebna kombinacija homo- i heterofermentativnih bakterija mliječno- kiselog vrenja, brine o jednom intenzivnom vrenju i redukciji silažnog zrenja na dva tjedna

Logo BONSILAGE FIT M za siliranje kukuruza
Logo BONSILAGE FIT M za siliranje kukuruza

BONSILAGE FIT M

naročita kombinacija homo- i heterofermentativnih bakterija mliječno- kiselog vrenja, brine za posebnu sliku vrenja iz mliječne kiseline, octene kiseline i propilenglikola

primjer dobrog pokrivanja silosa za silažu
prikaz 4: primjer dobrog pokrivanja silosa

prijevod prikaza 5

1. rubna folija ( zidna)

2. tanka- folija

3. silo- folija

4.silo- mreža

 

Djelovanje ugaženosti na ulazak zraka u presjek silosa/ A B C

smeđe= ugaženost u kg ST/ m3

plavo= ulaz zraka od...do...cm

 

plava strelica= zrak - kisik

crvena strelica= CO2 toplina/ voda

 tehnika sardine za brtvljenje otvorene silaže
prikaz 6: tehnika sardina za brtvljenje otvorene silaže

vreće sa pijeskom su poslagane kao sardine u ulju, jedna do druge