CCM i LKS silaža - samo najbolja hrana u hranilicama i na hranidbenom stolu
Silirani vlažni kukuruz sa klipom (CCM) izvrstan je izvor energije u hrani za svinje i goveda. Od CCM-a i cijelog klipa sa lišćem klipa (LKS) može se proizvesti visokoenergetska silaža kukuruza, a time i visokokvalitetna stočna hrana, koja postavlja posebne zahtjeve u procesu siliranja.
Cijeli klip sa lišćem (LKS) se uglavnom koristi u hranidbi goveda. Sastoji se od potpunog klipa kukuruza (100% zrna, 100% vreteno) i zaštitnih listova klipa. U CCM -u se bere samo kukuruz na klipu, uglavnom za upotrebu u hranidbi svinja (vidi prikaz 1). Osnovni uvjeti za uspješnu hranidbu su da su te silaže ukusne, visoko probavljive i bez kvasca i plijesni.
Izbjegavajte gubitke zbog kvasaca
Studije pokazuju da je kvasac na svježe ubranom kukuruzu na klipu, a posebno na zrnu kukuruza često veći od 1.000.000 CFJ / g Svj. Mase. Sušna ljeta posljednjih godina sa visokim temperaturama ali i sa kišama kod takvih temperatura, rezultirala su značajno povećanom najezdom kvasca na kritičnom području usjeva kukuruza. To dovodi do zagrijavanja silaže, a time i do velikih gubitaka siliranja tijekom skladištenja. Ne samo gubici suhe tvari, već i smanjenje ukusnosti i manja potrošnja hrane, kao i problemi u zdravlju životinja uzrokuju poteškoće na farmama. Kako biste to izbjegli, vrijedi upotrijebiti dodatke za silažu ili druge konzervirajuće dodatke.
Postoje različite mogućnosti za tretiranje silaže. Osim bioloških dodataka za silažu, mogu se koristiti i organske kiseline.
Siliranje sa BONSILAGE CCM
ISF Schaumann Istraživanje razvilo je biološki dodatakza silažu BONSILAGE CCM posebno za zahtjeve CCM silaža i samog zrna kukuruza. Dokazana kombinacija homofermentativnih i heterofermentativnih bakterija mliječne kiseline (MSB) osigurava posebno aerobno stabilne silaže koje se rado onzumiraju. Homofermentativni MSB dovodi do učinkovite pretvorbe biljnog šećera u mliječnu kiselinu. Rezultat je stabilna pH vrijednost i izvrsna svojstva ukusnosti. Heterofermentativni MSB dovodi do kontroliranog stvaranja octene kiseline i na taj način suzbija rast kvasaca i plijesni (vidi prikaze 2 i 3). Stabilnost silaže se postiže za najmanje 8 tjedana.
Visoka aerobna stabilnost sa SILOSTAR LIQUID
S kombinacijom kiselih soli, SILOSTAR LIQUID nudi mogućnost proizvodnje kvalitetnih silaža visoke aerobne stabilnosti. Zahvaljujući svojoj neutralnoj pH vrijednosti, SILOSTAR LIQUID je posebno jednostavan za korištenje i nije korozivan, s ciljanom kombinacijom aktivnih sastojaka kiselih soli koja razvija svoju punu učinkovitost tijekom procesa siliranja. Zbog niske pH vrijednosti koja nastaje siliranjem, soli se otapaju u svoje aktivne sastojke, a kvasci i plijesni se učinkovito suzbijaju. Rezultat su vrlo ukusne silaže izvrsne stabilnosti bez gubitka hranjivih tvari zbog naknadnog zagrijavanja i stvaranja plijesni.
Konzerviranje sa SCHAUMASIL 5.0
Druga mogućnost osiguranja kvalitete hrane za CCM i LKS silaže je upotreba kombinacije kiselina SCHAUMASIL 5.0 koja nije nagrizajuća tj. prilagođena je korisniku. Ova mješavina kiselih soli i organskih kiselina s pH vrijednošću 5 učinkovito blokira stvaranje kvasaca i plijesni. Prirodni postupak siliranja nije potisnut i proizvode se ukusne silaže s dugim vijekom trajanja (vidi prikaz 4). Na ravnotežu bilance dušika također nema utjecaja- jer SCHAUMASIL 5.0 ne sadrži dušik.
Zaključak: tretiranje CCM-a i LKS-a se isplati
I BONSILAGE CCM i SCHAUMASIL 5.0 potvrđuju se u praksi svojim dobrim učinkom i rukovanjem. Oba proizvoda nisu korozivna. Troškovi tretiranja silaže pokriveni su smanjenjem gubitaka pri siliranju. Usjev tretiran s BONSILAGE CCM i SCHAUMASIL 5.0 karakterizira vrlo dobra aerobna stabilnost i hranidbena higijena. Ovako pripremljena silaža CCM i LKS vrlo je popularna kod svinja, krava i tovnih bikova.
prijevod prikaza 1
oblik kukuruza |
LKS zrno, vreteno i lišće klipa |
CCM zrno i vreteno |
GKS zrno |
suha tvar | 45-60% | 60-65% | do 70% |
sadržaj vlaknine | 6-10% | 4-8% | >5% |
Udio pojedinačnih dijelova kukuruza u silaži odlučuje o : energiji, probavljivosti i sadržaju vlaknine i proteina.
Izazov: djelomična pojava kvasaca i plijesni.
prijevod prikaza 2
aerobna stabilnost, dani
kontrola, BONSILAGE CCM
sadržaj, % u ST
mliječne, octene kiseline, kiseline i propandiol ( ukupno)
kontrola, BONSILAGE CCM
prijevod prikaza 3
sadržaj, % u ST
mliječna
octena
kiseline i propandiol ( ukupno)
kontrola, BONSILAGE CCM
prijevod prikaza 4
aerobna stabilnost, dani
trajanje skladištenja/ zrenja: 14 dana, 49 dana, 90 dana
kontrola, SCHAUMASIL 5,0
Tehnički savjeti za siliranje tj. konzerviranje sa solima kiselina i kiselinama
Osnova uspješnog siliranje tj. konzerviranja je točno određivanje suhe tvari mase za tretiranje. U osnovi bi trebalo odrediti vlagu svakog ulaza.
- primjena kiselina se smije vršiti samo sa dozatorom otpornim na kiseline
- prije upotrebe treba izbaždariti dozator
- neophodno je obratiti pažnju na uputstva o sigurnosti ( HACCP- koncept)
- zidovi i podovi skladišta trebaju se zaštititi premazom ili folijom otpornom na kiseline
- tijekom procesa mljevenja ne smije biti pretjeranog zagrijavanja kako bi se izbjegla reakcija kvarenja ovisna o zagrijavanju (smeđa ili crna obojenost mase, Maillardova reakcija)
- kod higijenski opterećene ulazne mase ( npr. sa snijeti) ili mase sa primjesama, dozaciju povećati za 0,1- 0,3%