
CCM i LKS silaža - samo najbolja hrana u hranilicama i na hranidbenom stolu

Silirani vlažni kukuruz sa klipom (CCM) izvrstan je izvor energije u hrani za svinje i goveda. Od CCM-a i cijelog klipa sa lišćem klipa(LKS) može se proizvesti visokoenergetska silaža kukuruza, a time i visokokvalitetna stočna hrana, koja postavlja posebne zahtjeve u procesu siliranja.
Cijeli klip sa lišćem (LKS) se uglavnom koristi u hranidbi goveda. Sastoji se od potpunog klipa kukuruza (100% zrna, 100% vreteno) i zaštitnih listova klipa . U CCM -u se bere samo kukuruz na klipu, uglavnom za upotrebu u hranidbi svinja (vidi prikaz 1). Osnovni uvjeti za uspješnu hranidbu su da su te silaže ukusne, visoko probavljive i bez kvasca i plijesni.
Izbjegavajte gubitke zbog kvasaca
Studije pokazuju da je kvasac na svježe ubranom kukuruzu na klipu, a posebno na zrnu kukuruza često veći od 1.000.000 CFJ / g Svj. Mase. Suha i vruća ljeta posljednjih godina rezultirala su značajno povećanom najezdom kvasca na kritičnom području usjeva kukuruza. To dovodi do zagrijavanja silaže, a time i do velikih gubitaka siliranja tijekom skladištenja. Ne samo gubici suhe tvari, već i smanjenje ukusnosti i manja potrošnja hrane, kao i problemi u zdravlju životinja uzrokuju poteškoće na farmama. Kako biste to izbjegli, vrijedi upotrijebiti dodatke za silažu.
Postoje različite mogućnosti za tretiranje silaže. Osim bioloških dodataka za silažu, mogu se koristiti i organske kiseline.
Siliranje sa BONSILAGE CCM
ISF Schaumann Istraživanje razvilo je biološki dodatakza silažu BONSILAGE CCM posebno za zahtjeve CCM silaža i samog zrna kukuruza. Dokazana kombinacija homofermentativnih i heterofermentativnih bakterija mliječne kiseline (MSB) osigurava posebno aerobno stabilne silaže koje se rado onzumiraju. Homofermentativni MSB dovodi do učinkovite pretvorbe biljnog šećera u mliječnu kiselinu. Rezultat je stabilna pH vrijednost i izvrsna svojstva ukusnosti. Heterofermentativni MSB dovodi do kontroliranog stvaranja octene kiseline i na taj način suzbija rast kvasaca i plijesni (vidi prikaze 2 i 3). Stabilnost silaže se postiže za najmanje 8 tjedana.
Konzerviranje sa SCHAUMASIL 5.0
Druga mogućnost osiguranja kvalitete hrane za CCM i LKS silaže je upotreba kombinacije kiselina SCHAUMASIL 5.0 koja nije nagrizajuća tj. prilagođena je korisniku. Ova mješavina kiselih soli i organskih kiselina s pH vrijednošću 5 učinkovito blokira stvaranje kvasaca i plijesni. Prirodni postupak siliranja nije potisnut i proizvode se ukusne silaže s dugim vijekom trajanja (vidi prikaz 4). Na ravnotežu bilance dušika također nema utjecaja- jer SCHAUMASIL 5.0 ne sadrži dušik.
Zaključak: tretiranje CCM-a i LKS-a se isplati
I BONSILAGE CCM i SCHAUMASIL 5.0 potvrđuju se u praksi svojim dobrim učinkom i rukovanjem. Oba proizvoda nisu korozivna. Troškovi tretiranja silaže pokriveni su smanjenjem gubitaka pri siliranju. Usjev tretiran s BONSILAGE CCM i SCHAUMASIL 5.0 karakterizira vrlo dobra aerobna stabilnost i hranidbena higijena. Ovako pripremljena silaža CCM i LKS vrlo je popularna kod svinja, krava i tovnih bikova.

prijevod prikaza 1
oblik kukuruza |
LKS zrno, vreteno i lišće klipa |
CCM zrno i vreteno |
GKS zrno |
suha tvar | 45-60% | 60-65% | do 70% |
sadržaj vlaknine | 6-10% | 4-8% | >5% |
Udio pojedinačnih dijelova kukuruza u silaži odlučuje o : energiji, probavljivosti i sadržaju vlaknine i proteina.
Izazov: djelomična pojava kvasaca i plijesni.

prijevod prikaza 2
aerobna stabilnost, dani
kontrola, BONSILAGE CCM
sadržaj, % u ST
mliječne, octene kiseline, kiseline i propandiol ( ukupno)
kontrola, BONSILAGE CCM

prijevod prikaza 3
sadržaj, % u ST
mliječna
octena
kiseline i propandiol ( ukupno)
kontrola, BONSILAGE CCM

prijevod prikaza 4
aerobna stabilnost, dani
trajanje skladištenja/ zrenja: 14 dana, 49 dana, 90 dana
kontrola, SCHAUMASIL 5,0

Tehnički savjeti za siliranje tj. konzerviranje sa solima kiselina i kiselinama
Osnova uspješnog siliranje tj. konzerviranja je točno određivanje suhe tvari mase za tretiranje. U osnovi bi trebalo odrediti vlagu svakog ulaza.
- primjena kiselina se smije vršiti samo sa dozatorom otpornim na kiseline
- prije upotrebe treba izbaždariti dozator
- neophodno je obratiti pažnju na uputstva o sigurnosti ( HACCP- koncept)
- zidovi i podovi skladišta trebaju se zaštititi premazom ili folijom otpornom na kiseline
- tijekom procesa mljevenja ne smije biti pretjeranog zagrijavanja kako bi se izbjegla reakcija kvarenja ovisna o zagrijavanju (smeđa ili crna obojenost mase, Maillardova reakcija)
- kod higijenski opterećene ulazne mase ( npr. sa snijeti) ili mase sa primjesama, dozaciju povećati za 0,1- 0,3%