pozvati kontakt
Erfolg im Stall
savjeti u upravljanju higijena i konzerviranje

odgoj teladi – higijena od samog početka

Kalb im Kälberiglu

Osnova za učinkovito i ekonomično mliječno govedarstvo je zdrav odgoj teladi. Gubici teladi na nekim farmama su i dalje su previsoki zbog loše higijene. Posebno je protiv proljeva važno poduzeti mjere s kojima se mogu slomiti lanci infekcije i izvori zaraze učiniti bezopasnima.

Brojni patogeni prijete zdravlju teladi. Najčešći su uzročnici proljeva teleadi su E. coli, kriptosporidije, kokcidije kao i rota virusi i korona virusi. Patogeni se mogu pojaviti u različito vrijeme (vidi prikaz 1). 
 

Zanimljivosti o kriptosporidijama

Kriptosporidije (jednostanični crijevni paraziti) otkrivaju se sve češće. Infekcija se javlja u svim slučajevima oralnim putem. Izvor prijenosa uzročnika zaraznog proljeva je izmet. Kriptosporidije su crijevni paraziti, čiji se sporozoiti ugrađuju u crijevnu sluznicu teladi. Crijevne resice su oštećene ili uništene, a razmjena tvari oslabljena. Uz to, utrt je put za sekundarne pobude. Sporozoiti koji su prethodno sazrijevali u takozvanim oocitima, vrlo otpornom, mikroskopski vidljivom trajnom obliku spora. Širenje oocita odvija se putem fekalnih čestica, kao što prikazuje prikaz 2.

Djelotvorna sredstva za dezinfekciju

Bokseve i iglue prije čišćenja treba tretirati sredstvom za otapanje proteina i masti, jer je teleći izmet relativno mastan. Bokseve i iglue treba dezinficirati tek nakon što se potpuno osuše kako bi se izbjeglo razrjeđivanje radne otopine.
ENDSOAN FORTE S NEW je dezinfekcijsko sredstvo  DVG-liste koje izvrsno djeluje protiv trajnih zaraznih i endoparazita u razvoju. Uz to, sredstvo djeluje dezinficirajući protiv bakterija, gljivica, spora i klostridija. Propisana koncentracija ENDSOAN FORTE S NEW za dezinfekciju kriptosporidije je 3% uz minimalno vrijeme izlaganja od jednog sata.
Za dezinfekciju rota virusa preporučuju se Schaumann- dezinficijensi s DVG- liste ORGANOSEPT NEW i PERMANENT ACTIVE. Primjena s dezinfekcijskom štrcaljkom SCHAUMANN je posebno jednostavna i precizna, zahvaljujući neovisnom dodavanju dezinficijensa. Sredstvo se pjeni uz pomoć glave za pjenjenje i duže traje na vertikalnim površinama. 
Korištenje SCHAUMANN-ovih dezinficijensa uvijek treba biti popraćeno uobičajenim higijenskim mjerama poput odstranjivanja, čišćenja, postupka unutra-van za teleće iglue i slično. Tek tada je zajamčen potpuni uspjeh.
 

brojni uzročnici proljeva kod teladi
prikaz 1: brojni patogeni ugrožavaju zdravlje teladi u prvih nekoliko tjedana njihova života

prijevod prikaza 1

uzročnici proljeva

starost teladi u danima

životni ciklus kriptosporidija
prikaz 2: životni ciklus kriptosporidija

prijevod prikaza 2

                    umnažanje u crijevima

unos kroz usta                      izlučivanje kroz izmet

infektivne sporozoe           oociste