Erfolg im Stall
savjeti u upravljanju svinje

MiZi - patentirani suputnik za zdrav odgoj prasadi

Ferkel

Novi zakonski zahtjevi za smanjenu uporabu mikroelemenata  kao što su cink i bakar, te nastojanje da se upotreba antibiotika u uzgoju svinja, a posebno u odgoju prasadi, svedu na minimum, predstavljaju izazove za svinjogojce.

Posebno u osjetljivoj fazi odbića, prasad je vrlo podložna bolestima gastrointestinalnog trakta zbog brojnih promjena i povezanog stresa. Kako bismo ovdje mogli pružiti idealnu podršku, potreban je čitav splet mjera. Korištenje SCHAUMANN djelatnog sastojka MiZi vrijedna je komponenta mjera u hranidbi prasadi.

Patentirani postupak

MiZi se proizvodi pomoću patentiranog proizvodnog postupka koji je razvio ISF Schaumann Istraživanje. Ovdje se "normalni" cink obrađuje posebnom metodom obrade u ekscentričnom vibracijskom mlinu. To rezultira fino rupičastom, poroznom strukturom, a time i znatno povećanom površinom molekula (vidi prikaz 1). Uz to, promjena u strukturi čestica dovodi do unosa energije u molekule cinka i, kao rezultat, do aktivacije čestica cinkovog oksida.

Mikronizacija i aktivacija MiZi čestica dovodi do vrlo visokog učinka inhibicije patogena (vidi prikaz 2).

MiZi - komponenta za siguran odgoj prasadi

Praktični testovi u odgoju prasadi u Gut Hülsenbergu, pokazali su da je upotreba MiZi umjesto konvencionalnog cinkovog oksida rezultirala značajnim smanjenjem učestalosti proljeva (vidi prikaz 3). Uz dozu odobrenu zakonom o hrani za životinje (125 mg Zn / kg potpune krmne smjese), učinak inhibicije MiZi na inhibiciju patogena približno odgovara učinku od 2000 mg / kg  potpune krmne smjese konvencionalnog cinkovog oksida. Na taj način MiZi učinkovito podržava crijevno zdravlje u slučaju proljeva prasadi povezanih s E. coli na području dopuštenom zakonom o hrani.

Pozitivan utjecaj na zdravlje životinja ogleda se ne samo u njihovim proizvodnim rezultatima. Korištenjem MiZi, uz prilagođene mjere gospodarenja i daljnji optimizirani sastav krmne smjese, može se dati doprinos potpori i stabiliziranju prasadi nakon odbića. Sukladno tome, svi proizvodi tvrtke SCHAUMANN za prasad opremljeni su MiZi-jem.

princip proizvodnje MiZi
prikaz 1: princip proizvodnje MiZi kroz mehaničku aktivaciju cinkovog oksida

prijevod prikaza 1

cink- oksid: konvencionalni proizvod pod mikroskopom, sa velikim kristalima

ekscentrični vibracijski mlin: fino mljevenje sa nabojem energije kroz rotaciju kugličnih tijela za mljevenje

MiZi: mikronizirani cink- oksid sa finim kristalima i jako povećanom površinskom strukturom 

utjecaj različitih dozacija cink- oksida
prikaz 2: utjecaj različitih dozacija cink- oksida (konvencionalnog ili MiZi) na relativnu mikrobnu gustoću E. coli nakon 24 sata vremena inkubacije

prijevod prikaza 2

rel. gustoća bakterija, % od poz. kontrole

ZnO             MiZi

ppm ZnO (konvencionalan ili MiZi)

sa MiZi značajno niža učestalost proljeva
prikaz. 3: učestalost proljeva (na 100 prasadi) u prvih 14 dana nakon odbića pri korištenju konvencionalnog cink- oksida ili MiZi (120 mg cinka / kg krmne smjese)

prijevod prikaza 3

broj prasadi, n / d

ZnO        MiZi 

dan nakon početka pokusa tj. odbića