pozvati kontakt
Erfolg im Stall
savjeti u upravljanju perad

Kokoši nesilice u mobilnim kokošinjcima - što je važno kod hranidbe?

Legehennen vor Mobilstall

Mobilni kokošinjci omogućuju brzi početak u uzgoju peradi i varijabilnu mogućnost povećanja ili smanjenja broja životinja. Ovaj način držanja kokoši je u fokusu posljednjih godina. Ipak, držanje kokoši nesilica u pokretnim nastambama predstavlja poseban izazov u pogledu hranidbe i upravljanja.

Za razliku od kokoši u fiksnim boksovima s ispustom, životinje u pokretnim boksovima gotovo cijeli dan provode na otvorenom. Ovdje, međutim, kljucaju samo travu i ne jedu hranu bogatu hranjivim tvarima. Kako bi nesilice i dalje mogle pokriti svoje prehrambene potrebe, prije puštanja ujutro a nakon polaganja jaja, one moraju pojesti gotovo 60-70% dnevne količine hrane. Zato bi bilo smisleno da im je hrana dostupna već u ranim jutarnjim satima. Treba se osigurati i opskrba životinja nižeg ranga. Dodatno hranjenje ovdje ima smisla najmanje jedan sat prije izlaska životinja na vanjski prostor. Međutim, životinje se ne smiju uznemiravati hranjenjem dok polažu jaja.

Uspjeh ovisi o hrani

Pilenke nakon prelaska u mobilnu kućicu moraju brzo pronaći hranu i vodu.Tijekom faze prilagodbe ne bi trebalo promijeniti hranu kako bi se izbjegao stres i osigurao visoki unos hrane. Prehrana nesilica vrlo bogata hranjivim tvarima smanjuje unos hrane i potiče rani početak nesenja. To usporava rast pilenki. U starijoj dobi nedostatak tjelesne mase dovodi, između ostalog, do smanjene izdržljivosti, lošeg stanja perja i manje mase jaja ili broja jaja. Ovi kasni učinci više se ne mogu ispraviti. Fokus je tada na početku polaganja jaja i povezanoj fazi prilagodbe. Otprilike od 20. tjedna života treba miješati hranu za kokoši nesilica i pilenki. Na taj način se životinje mogu polako navikavati na povećani udio kalcija bez smanjenja unosa hrane i time se odgađa početak nesenja.

Osigurajte odgovarajući unos hranjivih tvari

Nisu samo sastojci važni, već je i struktura hrane ključna za suzbijanje selektivne prehrane. Poželjne su grube čestice, ali vitamini i minerali su u finijim dijelovima. Ovi sastojci su neophodni za razvoj kokoši i za zadovoljenje prehrambenih potreba kokoši nesilica. Preporuka je pustiti korita da budu potpuno prazna barem jednom tjedno, po mogućnosti svakodnevno. Sami možete brzo provjeriti strukturu hrane pomoću kutije sa sitima. Što je struktura hrane ravnomjernija, to je manji izbor hrane (vidi prikaz 1).

Fazno hranjenje nudi prednosti

Hranidba u tri faze nudi mogućnost prilagodbe sastojaka krme potrebama koje se mijenjaju s rastom i povećanjem nesivosti. Izbjegava se prekomjerna opskrba hranjivim tvarima, posebno sirovim proteinima, a povećava se dnevni prirast pilenki i nesivost.

1. faza: Mlada nesilica u početku treba puno energije i bjelančevina, budući da počinje nesti  jaja i još uvijek raste.

2. faza: Sljedeća faza počinje čim nesilica potpuno naraste. Smanjenje udjela energije u hrani sprječava pretilost životinja i olakšava metabolizam.

3. faza: U posljednjoj trećini nesivosti nesilice imaju povećane potrebe za kalcijem. Da bi se pokrila te potrebe, opskrba kalcijem se povećava u posljednjoj fazi hranidbe. Osim toga, mogu se ponuditi grubo krmno vapno ili ljušture dagnji kako bi se dodatno osigurala kvaliteta ljuske u ovoj fazi nesivosti. 

Koncept hranidbe prilagođen životinjama s hranjivim tvarima, visoko probavljivim krmnim smjesama, koje bi trebale sadržavati 11,6 MJ ME/kg energije i 17,5% proteina, osigurava visok unos hrane i izvrsnu nesivost. SCHAUMANN dopunska krmiva OVITAL PLUS-10.0, OVITAL INTENSIV-10.0 i OVITAL CS NG (vidi prikaz 2) idealna su dopuna za sigurnu i jednostavnu upotrebu u kokošinjcu.

Schüttelbox
prikaz 1: struktura hrane za kokoši nesilice može se brzo provjeriti kutijom sa sitima