Monogliceridi - masne kiseline posebnog djelovanja
Upotreba srednjelančanih masnih kiselina (MCFA) u stočnoj hrani dokazala se, osobito za stabilizaciju zdravlja i proizvodnosti u zahtjevnim fazama hranidbea. Daljnji razvoj ovih MCFA su monogliceridi (MCM). Postižu još izraženije učinke u inhibiranju rasta bakterija u crijevima. SCHAUMANN koristi to znanje i dopušta da prednosti MCM -a utječu na naše proizvode.
Monogliceridi (MCM) potiskuju neželjene mikroorganizme
Monogliceridi (MCM) imaju širok spektar djelovanja i pokazalo se da pridonose regulaciji i inhibiciji gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija u probavnom traktu životinja. Oni napadaju zaštitni omotač (staničnu membranu) bakterija i istodobno remete metaboličke procese i vlastiti obrambeni sustav bakterije unutar stanice.
Suzbijanjem neželjenih bakterija potiče se razvoj željenih bakterija u crijevnoj flori. MCM se uspješno bori s posebno gram-pozitivnim bakterijama poput klostridija, streptokoka i stafilokoka, koje su iznimno robusne i otporne zbog stabilnog i debelog sloja u staničnoj stijenci.
Monogliceridi - posebni oblici srednjelančanih masnih kiselina
Monogliceridi (MCM) nastaju kada se MCFA veže na glicerin esterifikacijom (vidi prikaz 1). Učinci pojedinih MCM -a mogu se kontrolirati, pa čak i pojačati ciljanim odabirom i kombinatorikom.
Način djelovanja prodorom u stanicu i poremećajem metaboličkih procesa
Prikaz 2 šematski prikazuje način djelovanja. Zbog svojih kemijsko-fizičkih svojstava, molekulu MCM stanica lako može apsorbirati. Istodobno se povećava propusnost stanične stjenke i mijenja njezina struktura. U stanici encimi tada prekidaju vezu između glicerina i masne kiseline. Rezultat je pad pH vrijednosti i počinje učinak inhibiranja klica. Oslobođena masna kiselina sada uništava metaboličku ravnotežu i DNA stanice. Patogene bakterije teško mogu održati svoju sposobnost razvoja jer MCM inhibira mnoge relevantne mehanizme.
Prednosti MCM -a su njegova učinkovitost i pozitivna svojstva u smjesama
MCM su bez okusa i mirisa, mogu se emulgirati zbog polariteta i vrlo su učinkovitečak i u pH neutralnom mediju, čak i kad se koriste u malim količinama. Mnogo manje količine aktivne tvari potrebne su za suzbijanje rasta uglavnom gram-pozitivnih bakterija. Neutralni miris dovodi do vrlo dobrog prihvaćanja životinja, na unos hrane nemaju negativan utjecaj. To omogućuje veću fleksibilnost u primjeni i korištenoj količini.
prijevod prikaza 1
glicerin + srednjelančana masna kiselina ( MFCA) = monoglicerid (MCM)
prijevod prikaza 2
monogliceridi ( MCM)
štetna bakterijska stanica