pozvati kontakt
Erfolg im Stall
proizvodi u praksi svinje

Monogliceridi - masne kiseline posebnog djelovanja

Monoglyceride

Upotreba srednjelančanih masnih kiselina (MCFA) u stočnoj hrani dokazala se, osobito za stabilizaciju zdravlja i proizvodnosti u zahtjevnim fazama hranidbea. Daljnji razvoj ovih MCFA su monogliceridi (MCM). Postižu još izraženije učinke u inhibiranju rasta bakterija u crijevima. SCHAUMANN koristi to znanje i dopušta da prednosti MCM -a utječu na naše proizvode.

Monogliceridi (MCM) potiskuju neželjene mikroorganizme

Monogliceridi (MCM) imaju širok spektar djelovanja i pokazalo se da pridonose regulaciji i inhibiciji gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija u probavnom traktu životinja. Oni napadaju zaštitni omotač (staničnu membranu) bakterija i istodobno remete metaboličke procese i vlastiti obrambeni sustav bakterije unutar stanice.

Suzbijanjem neželjenih bakterija potiče se razvoj željenih bakterija u crijevnoj flori. MCM se uspješno bori s posebno gram-pozitivnim bakterijama poput klostridija, streptokoka i stafilokoka, koje su iznimno robusne i otporne zbog stabilnog i debelog sloja u staničnoj stijenci.

Monogliceridi - posebni oblici srednjelančanih masnih kiselina

Monogliceridi (MCM) nastaju kada se MCFA veže na glicerin esterifikacijom (vidi prikaz 1). Učinci pojedinih MCM -a mogu se kontrolirati, pa čak i pojačati ciljanim odabirom i kombinatorikom.

Način djelovanja prodorom u stanicu i poremećajem metaboličkih procesa

Prikaz 2 šematski prikazuje način djelovanja. Zbog svojih kemijsko-fizičkih svojstava,  molekulu MCM stanica lako može apsorbirati. Istodobno se povećava propusnost stanične stjenke i mijenja njezina struktura. U stanici encimi tada prekidaju vezu između glicerina i masne kiseline. Rezultat je pad pH vrijednosti i počinje učinak inhibiranja klica. Oslobođena masna kiselina sada uništava metaboličku ravnotežu i DNA stanice. Patogene bakterije teško mogu održati svoju sposobnost razvoja jer MCM inhibira mnoge relevantne mehanizme.

Prednosti MCM -a su njegova učinkovitost i pozitivna svojstva u smjesama

MCM su bez okusa i mirisa, mogu se emulgirati zbog polariteta i vrlo su učinkovitečak i u pH neutralnom mediju, čak i kad se koriste u malim količinama. Mnogo manje količine aktivne tvari potrebne su za suzbijanje rasta uglavnom gram-pozitivnih bakterija. Neutralni miris dovodi do vrlo dobrog prihvaćanja životinja, na unos hrane nemaju negativan utjecaj. To omogućuje veću fleksibilnost u primjeni i korištenoj količini.

srednjelančane masne kiseline i monogliceridi (MCM)
prikaz 1: šematski prikaz molekula srednjelančanih masnih kiselina (MCFA) i njihovih monoglicerida (MCM)

prijevod prikaza 1

glicerin       +      srednjelančana masna kiselina ( MFCA)    =       monoglicerid (MCM)

monogliceridi i štetne stanice
prikaz 2: šematsko djelovanje monoglicerida (MCM)

prijevod prikaza 2

monogliceridi ( MCM)

štetna bakterijska stanica