pozvati kontakt
Erfolg im Stall
proizvodi u praksi goveda

RUMIVITAL®i - veća proizvodnja iz Vaše hrane

Kühe am Futtertisch

ISF Schaumann Istraživanje provjerio je i potvrdio učinak RUMIVITAL®i u različitim vrstama obroka na farmama na terenu. RUMIVITAL®i je uvjerljiv kada se koristi u djelomičnom TMR-u s NFC vrijednostima u graničnom rasponu (385 g ugljikohidrata bez vlakana (NFC) / kg ST), što je otežano dodatkom smjesa za balans. Ali RUMIVITAL®i se također može dokazati svojom učinkovitosti i u cjelovitim TMR obrocima s visokim NFC vrijednostima.


RUMIVITAL®i u usporedbi sa živim kvascima

20-tjedno ispitivanje kroz pokus OFF-ON-OFF  u Schleswig-Holsteinu, pokazalo je povećanje mliječnosti s RUMIVITAL®i. Farma sa 140 muznih krava do danas se uvijek uspješno oslanjala na živi kvasac i ima umjereni dnevni prosjek stada od gotovo 27 kg mlijeka, što odgovara prosjeku stada od 9 865 kg mlijeka. Obrok farme je prosječni uravnoteženi djelomični TMR, koji je dopunjen koncentriranom hranom na transponderu.
S RUMIVITAL®i zabilježen je porast mliječnosti od preko 1 kg po kravi dnevno. Nakon što se djelatni sastojak prestao dodavati, porast se izgubio (vidi prikaz 1). Rezultat: RUMIVITAL®i doveo je do povećanja performansi s 1,3 na 1,4 kg mlijeka po kg unosa ST, zbog poboljšane učinkovitosti hrane.


Utjecaj na postavke obroka i proizvodnju mlijeka

Utjecaj RUMIVITAL®i na pretvorbu hrane i mliječnost ispitan je na farmi u Tiringiji. Farma ima 75 krava i prosječna dnevna količinu mlijeka je bila 38 kg sa prosječnim danom laktacije stada u testu od 125. Tijekom 18-tjednog testnog razdoblja, životinje su hranjene punim TMR-om koji sadrži kukuruznu silažu, s tim što je stado dobivalo normalnu mineralnu hranu u kontrolnoj fazi, a mineralnu hranu s RUMIVITAL®i dodano u testnoj fazi.
Već vrlo visoka razina proizvodnje farme mogla bi se povećati i do 4,5% pomoću RUMIVITAL®i (vidi prikaz 2). Učinkovitijom uporabom obroka, prinos energije iz obroka povećava se za 0,18 MJ po kg konzumirane suhe tvari. 


Nova fleksibilnost u dizajnu obroka

Djelatni sastojak koji povećava učinkovitost hrane i čini pristupačnim više hranjivih sastojaka iz postojeće hrane, izuzetno je koristan u smislu ekonomičnosti i održivosti. Uz to, otvara novu razinu fleksibilnosti u dizajniranju obroka, jer su uštede smjesa moguće poboljšanom probavom osnovne hrane.

Rumivital®i poboljšava iskorištenje krmiva
prikaz 1: Rumivital®i poboljšava iskorištenje krmiva i proizvodnju mlijeka

prijevod prikaza 1

kg mlijeka/ dan

RUMIVITAL®i                                                                    živi kvasci

do +4%

( prosjek + 2,5%)

efikasnost krmiva: 1,4kg mlijeka/ kg ST                       efikasnost krmiva: 1,3kg mlijeka/ kg ST

10 mjerenja u 20 tjedana pokusa

Rumivital®i povećava količinu mlijeka
prikaz 2: Rumivital®i povećava količinu mlijeka

prijevod prikaza 2

rel. promjena količine mlijeka, %

RUMIVITAL®i                        kontrola

tjedni pokusa ( po 14 dana)