pozvati kontakt
priopćenja
priopćenja

Kukuruz za siliranje oštećen sušom- silažni dodatak BONSILAGE SPEED M je prvi izbor

2022-07-25 - Suša i pravovremeno siliranje kukuruza- korištenje Bonsilage Speed M

Suša i pravovremeno siliranje kukuruza- korištenje Bonsilage Speed M

kukuruz oštečen sušom

Rana berba kukuruza u silažu?  Sjetimo se vrućih i sušnih ljeta 2013. i 2017.! Još malo detalja za odluku o pravovremenom početku siliranja. Silažni dodatak BONSILAGE SPEED M je prvi izbor.

 

Činjenice:
1. Kukuruz zaražen Fusariumom

Za oplodnju i nalijevanje zrna potrebna je dovoljna količina oborina oko metličanja i svilanja kukuruza. Ako nema kiše, mnogi usjevi kukuruza nalaze se u stanju stresa zbog suše. Usjevi su često bez klipova i sadrže puno šećera. Biljke kukuruza sa zelenom lisnom masom još se mogu obnoviti nakon dovoljno oborina, ali tada se mora voditi računa o kontaminaciji s Fusariumom. Ako je potrebno, berbu kukuruza treba obaviti i puno ranije. Točna procjena stanja na njivama sa kukuruzom je vrlo važna kako  biste imali što manje gubitke priroda.


2. Odredite sadržaj suhe tvari testom pomoću razmazivanja


Test noktiju pomaže u određivanju sadržaja suhe tvari u biljci. Da biste to učinili, odrežite dio stabljike kukuruza oko 25 cm iznad tla i razrežite ga po dužini. Zatim razmažite srž stabljike noktom i procijenite curenje tekućine:
•    Ispuštanje biljnog soka: sadržaj suhe tvari oko 20%
•    Bez pjenjenja: sadržaj suhe tvari veći od 27%
•    Nastaju mjehurići pjene: sadržaj suhe tvari oko 25%
Ovisno o stresu od suše i vremenskim uvjetima, suha tvar se povećava za oko 2-4% tjedno. Kod ranije oštećenih polja porast suhe tvari može biti i znatno veći. Kukuruz bi stoga trebalo pomno pratiti na dnevnoj bazi.


3. Procijenite donje slojeve lišća biljke kukuruza


Ako su se donji listovi biljke kukuruza već osušili, tjedni porast suhe tvari bit će i iznad 2-4%. Što je više lišća osušeno, biljci ima manje površine dostupne za asimilaciju. U tom slučaju oborina dovodi do pogoršanja svojstava siliranja, jer se Fusarium i kvasac vrlo brzo naseljavaju na osušenim dijelovima biljke. Zbog toga biljke kukuruza tijekom berbe ne smijete prenisko kombajnirati (visina strništa najmanje 30 cm). 
Pretvorba hranjivih tvari u biljku ozbiljno je ograničena kada se lišće uvija zbog stresa od suše. Usjeve bez ili s malo klipova treba kombajnirati najkasnije kada se pojedinačne biljke osuše do 40-45%.


Siliranje nezrelog kukuruza


Žetva kukuruza pod stresom suše je izazov: uvenulo lišće dovodi do lošeg zbijanja, dok rezidualna biljka koja je previše vlažna (ispod 27%) dovodi do stvaranja procjedne vode. Stoga ga treba brati s maksimalno 32% suhe tvari, što ćete prepoznati po osušenom dugom listu klipa. Duljina sječke od 6-8 mm i slojevi za gaženje od 15 cm važni su za upravljanje siliranjem.
Za proizvodnju aerobno stabilne silaže upotreba dodataka za siliranje je prijeko potrebna zbog štetnika fermentacije. Ako je udio suhe tvari ispod 27%, treba koristiti BONSILAGE MAIS. Ako je udio suhe tvari veći, prikladni su i BONSILAGE SPEED M i BONSILAGE FIT M.

Budući da već nakon 14 dana od siliranja možete otvoriti silos, preporučujemo korištenje BONSILAGE SPEED M kao jedini silažni dodatak potvrđen striktnim testiranjima DLG-a i za brzu stabilnost tj. jedini sa ocjenom WR 2 + specijalni efekt za rano otvaranje ( 14 dana). 

Preporuka siliranja sa BONSILAGE SPEED M  je u prvom planu i s obzirom na očekivani nedostatak krme.