pozvati kontakt

CERAGEL veže toksine i podiže proizvodnost

2019-07-22 
Logo CERAGEL

Mikotoksini predstavljaju jedan veliki izazov u svinjogojstvu, čak i ako su dva najčešća mikotoksina, deoksinivalenol (DON) i zearalenon (ZEA) u maloj količini u hrani, oni mogu uzrokovati kronične simptome trovanja kroz dulje vremensko razdoblje. Ta trovanja obično ne pokazuju simptome tipične za određeni toksin, ali smanjuju proizvodne rezultate životinja. Studije na Christian-Albrechts-Universität Kiel (CAU) pokazale su da je CERAGEL u stanju učinkovito vezati i DON i ZEA pod uvjetima koji prevladavaju u tankom crijevu (vidi prikaz 1).

Osnova za CERAGEL je smeđa alga, koja se naziva i Knotentang (čvor u čvoru). U svom izvornom obliku alga ne otkriva svoje sastojke. Stoga se smeđe alge prvo razgrađuju posebnim postupkom, a zatim suše za upotrebu u mineralnoj hrani (vidi prikaz 2). U otvorenom obliku - kao CERAGEL - razni sastojci mogu razviti svoj široki spektar učinaka na životinju (vidi prikaz 3).

CERAGEL djeluje na povećanje proizvodnosti

Utjecaj CERAGEL-a na rezultate proizvodnje testiran je u Gut Hülsenbergu na ukupno 200 odbite prasadi. 100 prasadi koji su jeli smjesu s CERAGEL-om, rezultirala su većim dnevnim prirastom (vidi prikaz 4). Učinak CERAGEL-a na stabilnost probave prasadi može se posebno jasno vidjeti u prva dva tjedna nakon odbića. U skupini koja je jela CERAGEL, prasad je u prosjeku bilježila gotovo 20 g veći dnevni prirast. Potrošnja hrane za prasad (kg smjese po kilogramu prirasta) također je bila znatno niža (vidi crveni okvir na prikazu 4). Ova dva parametra pokazuju da je ova prasad bila snažnija u prva dva tjedna nakon odbića.

U suradnji s CAU-om ispitivan je učinak CERAGEL-a na tovne svinje (vidi prikaz 5). U tu svrhu smješteno je ukupno 144 prasadi s težinom od oko 30 kg i ravnomjerno podijeljeno u dvije skupine. Jedina razlika u hranidbi tih dviju skupina životinja bio je dodatak CERAGEL-a. Tijekom 12-tjedne faze tova, niti jedna životinja nije pokazala simptome bolesti. 

Dodavanjem CERAGEL-a u smjesu, ionako visoka prosječna razina dnevnog prirasta od 1.055 g povećana je za 2,65% tj. na 1.083 g.

 

CERAGEL veže mikotoksine
prikaz 1: CERAGEL ima visoku sposobnost vezivanja mikotoksina

prijevod prikaza 1

vezivanje u tankom crijevu, %

mikotoksini: deoksinivalenol    zearalenom

proizvodnja CERAGEL-a
prikaz 2:od smeđih algi do konačnog proizvoda: proizvodnja CERAGEL-a

prijevod prikaza 2

pažljiva prerada algi

izdvajanje iz algi................pretvorba u granule.............završno sušenje

aktivni sastojci i djelovanje CERAGELA
prikaz 3: Aktivni sastojci i djelovanje CERAGEL-a

prijevod prikaza 3

CERAGEL: imunomodulirajući, antimikrobni, gelirajući, toksin vezivajući, prebiotički efekti

alginat, laminarin i fukoidan- polisaharidi

Ascophyllan- polisaharid koji sadrži sumpor

morski tanini- polifenoli

CERAGEL učinkovito podupire sisajuću prasad
prikaz 4: CERAGEL učinkovito podupire sisajuću prasad

prijevod prikaza 4

dnevni prirasti, g

dani nakon odbića: 1-14    15-28     29-42

sivo, kontrola

crveno, CERAGEL

CERAGEL povećava dnevne priraste
prikaz 5: Visoka proizvodnost u tovu: CERAGEL dodatno povećava dnevne priraste

prijevod prikaza 5

dnevni prirasti, g

dani tova: 1- 49        50- 84          ukupno

sivo: kontrola

crveno: CERAGEL