pozvati kontakt

RINDAVITAL VK- proizvodna linija za odgovarajući koncept u suhostaju za svaku farmu

Kuh mit Kalb

Već nekoliko desetljeća linija proizvoda RINDAVITAL VK pruža koncepte za suhostaj specifične za svaku farmu koje ISF Schaumann Research neprestano razvija na temelju najnovijih znanstvenih otkrića. Fokus je stavljen na opcije za sigurnu profilaksu mliječne groznice i ciljanu uporabu aktivnih sastojaka za potporu metabolizmu vezanom za period oko teljenja. Uz koncepte za profilaksu mliječne groznice,  dodani vitamini i mikroelementi u novim proizvodima RINDAVITAL VK također su prilagođeni i to trenutnim preporukama za opskrbu krava.

Za svaku farmu prilagođeni koncept

Najvažnija stvar kod jednog koncepta hranidbe u suhostaju  krava je da djeluje i uklapa se u pojedine strukture farme! Na odgovor na pitanje treba li suhe krave hraniti kroz jednu ili dvije faze utječe ne samo činjenica koliko je stado veliko i koje mogućnosti pruža sama štala.

Općenito, s malim stadima je prilično teško podijeliti suhe krave u dvije skupine, jer je teško uspostaviti ravnomjeran TMR za takvu vrlo malu skupinu. U slučaju stada od oko 150 krava, to je sasvim moguće ako se obrok izmiješa za dva dana, i tada  stabilizira kiselinom iz programa SCHAUMASIL. Pitanje postojećih hranidbenih sastojaka  također ima važnu ulogu.

S obzirom na profilaksu mliječne groznice i pripremu za laktaciju, i jednofazni i dvofazni koncepti nude izvrsne mogućnosti. Temelj uspjeha svih koncepata je poštivanje odgovarajućih ključnih podataka o obroku (vidi ilustraciju 2) te dokumentacija i kontrola konzumacije hrane, posebno u tjednima neposredno pred teljenje.

Jednofazni DCAB-koncept sa RINDAVITAL VK ONE

Kod jednofaznog suhostaja, krave dobivaju jedan obrok tijekom cijelog suhostajnog razdoblja. S proizvodima RINDAVITAL VK ONE smanjuje se DCAB vrijednost obroka. To metabolizam čini blago kiselim. Time dolazi do jače mobilizacije kalcija i njegove povećane apsorpcije  iz hrane. Tako se metabolizam kalcija može pripremiti za laktaciju. Dodavanje kalcija slijedi za svaki slučaj posebno u skladu s DCAB-om korištenih krmiva. Što je niži DCAB, to više kalcija treba dodati u obrok. 

RINDAVITAL VK ONE dostupan je u tri varijante

Uz uravnoteženu količinu minerala i vitamina, RINDAVITAL VK ONE PLUS sadrži i biotin za potporu  metabolizmu energije. Uz biotin, RINDAVITAL VK ONE C PLUS oslanja se i na L-karnitin za poboljšanje iskorištenja energije. S novom kombinacijom L-karnitina i kolin klorida, RINDAVITAL VK ONE CC nudi optimalnu zaštitu jetre za krave visokih performansi.

Dvofazni i kalcijem siromašan suhostaj sa RINDAVITAL VK CLASSIC

U klasičnim dvofaznim sustavima suhostaja, krave u prva tri tjedna početka suhostaja dobivaju obroke  koji se nadopunjuju mineralnom dodacima kao što su proizvodi iz linija RINDAMIN ili RINDASPEZIAL. U 3 tjedna prije teljenja prelaze na obrok s niskim udjelom kalcija s kombinacijom minerala i aktivnih sastojaka npr. RINDAVITAL VK CLASSIC. Sadržaj kalcija u obroku trebao bi biti što niži. Zbog oskudne opskrbe kalcijem, krava je na intenzivnom treningu kako bi učinkovito koristila kalcij iz obroka, a također i za pohranjivanje kalcija iz kostiju kako kasnije ne bi nastala mliječna groznica . Ovaj je koncept posebno pogodan za farme čija krma ima  mali udio kalija.

Dvofazni suhostaj sa jakim padom DCAB vrijednosti sa RINDAVITAL VK S

S RINDAVITAL VK S moguće je snažno zakiseliti obrok u posljednja tri tjedna prije teljenja i tako postići još sigurniju profilaksu mliječne groznice. U obrok se dodaje kalcij u odgovarajuće visokim količinama do 15 g po kg suhe tvari.

Koncept jakog zakiseljavanja s vrijednostima DCAB-a u obroku ispod 0 nije nov. U tu su svrhu prije mnogo godina korišteni jako kiseli kloridi. Međutim, uvijek su imali nedostatak u vrlo gorkastom okusa, što je značilo da je unos hrane za krave bio djelomično smanjen. Najnovije sirovine iz sektora zaštićenih kalcijevih klorida više nemaju taj nedostatak. Oni su bez okusa i ne utječu na unos hrane. ISF Schaumann Istraživanje kombiniralo je ove nove sirovine s provjerenim konceptima za suhostajno razdoblje, kako bi stvorio novi RINDAVITAL VK S. Dakle, postoji i mogućnost sigurne profilakse mliječne groznice za farme s visokim količinama kalija u obroku. 

prikaz 1: SCHAUMANN- djelatne tvari u RINDAVITAL VK- proizvodima © SCHAUMANN

SCHAUMANN- djelatne tvari u RINDAVITAL VK- proizvodima
prikaz 1: djelatne tvaru u RINDAVITAL VK- proizvodima

prijevod prikaza 1

ZellPro- kompleks zaštite stanica, koji spriječava oksidativni stres kod krava visokih performansi na bazi antioksidativnih tvari: vitamina E, bakra, cinka, mangana i selena. Rezultat: ojačani imunološki sustav, manji rizik od infekcije i poboljšani rezultati proizvodnje

aminotrace- organski vezani mikroelementi koje karakterizira optimalna koncentracija mikroelemenata, stabilni kompleksi i visok stupanj biološke dostupnosti. Za opskrbu krava i redukciju opterećenja  uvjeta držanja.

Rumivital- djelatna tvar koja poboljšava iskorištenje krmiva tj. za bolju probavljivost škroba i vlaknine u obroku.

miMag-  aktivirani magnezij- oksid koji poboljšava opskrbu magnezijom u suhostaju i podupire profilaksu mliječne groznice ( hipokalcemije).  

 

prikaz 2: važni parametri za obroke za jedno- i dvofaznu hranidbu u suhostaju © SCHAUMANN

Važni pokazatelji obroka za jednofaznu i dvofaznu hranidbu u suhostaju
prikaz 2: važni parametri obroka za jednofaznu i dvofaznu hranidbu u suhostaju

prijevod prikaza 2

tjedni pred teljenje: jednofazna hranidba ( 6 ) i dvofazna ( 6-3; 3 )  hranidba

konzumacija u kg ST

energija MJ NEL/ kg ST

ukupan protein g/ kg ST

vitamin E g/ dan

kalij g/ dan

odnos kalij: magnezij

prikaz 3 - RINDAVITAL VK- proizvodna linija

Rindavital VK- proizvodna linija
prikaz 3: RINDAVITAL VK- proizvodna linija

prijevod prikaza 3

RINDAVITAL VK ONE PLUS

 • MiMag- mikronizirani magnezij
 • Aminotrace- organski vezani mikroelementi
 • ZellPro- kompleks zaštite stanica sa antioksidansima
 • biotin- potpora metabolizmu energije

Upotreba: 200g/ dan/ kravu uz dodatak krede u cijelom periodu suhostaja 

RINDAVITAL VK ONE C PLUS

Sadržaj: kao RINDAVITAL VK ONE PLUS uz dodatke:

 • L- karnitin- za još potpore metabolizmu energije
 • Rumivital i- za visoku probavljivost obroka

Upotreba: 200g/ dan/ kravu uz dodatak krede u cijelom periodu suhostaja

RINDAVITAL VK ONE CC 

Sadržaj: kao RINDAVITAL VK ONE C PLUS 

bez biotina ali uz dodatak:

 • kolinklorid- za efikasnu zaštitu od zamašćenja jetre

Upotreba: 200g/ dan/ kravu uz dodatak krede u cijelom periodu suhostaja

RINDAVITAL VK CLASSIC

 • MiMag- mikronizirani magnezij
 • Aminotrace- organski vezani mikroelementi
 • ZellPro- kompleks zaštite stanica sa antioksidansima
 • organski vezani selen

Upotreba: 150g/ dan/ kravu u zadnja 3 tjedna suhostaja

RINDAVITAL VK S

 • MiMag- mikronizirani magnezij
 • Aminotrace- organski vezani mikroelementi
 • ZellPro- kompleks zaštite stanica sa antioksidansima
 • organski vezani selen

Upotreba: 200g/ dan/ kravu uz dodatak krede u zadnja 3 tjedna suhostaja