
BONSILAGE FIT M za više fitnesa za krave i stabilnosti u kukuruznoj silaži
2024-05-17
Silažni biološki dodatak BONSILAGE FIT M smanjuje rizik od naknadnog zagrijavanja u kukuruznoj silaži pomicanjem uzorka kiselina vrenja prema više octene kiseline i manje mliječne kiseline uz istovremeno stvaranje propilen glikola. Dodatni udio propilen glikola i stvorene octene kiseline podržavaju kondiciju tj. fitnes krava i smanjuju bolesti povezane s hranidbom kao što su acidoza i ketoza.
Kako BONSILAGE FIT M spriječava naknadno zagrijavanje i kvarenje?

Interakcija bakterija mliječne kiseline (LAB) sadržanih u BONSILAGE FIT M posebno kontrolira stvaranje kiselina vrenja i učinkovito potiskuje kvasce i plijesni (vidi prikaz 1). Važno je takvo djelovanje budući da je kontaminacija kvascima i sa plijesni na biljkama kukuruza značajno porasla posljednjih godina. Bez potrebne inhibicije octenom kiselinom povećava se rizik od naknadnog zagrijavanja (vidi prikaz2), npr. unosom kisika tijekom izuzimanja silažne mase.
prijevod prikaza 1:
sadržaj u % od ST
mliječna kiselina octena kiselina propilen glikol
kontrola BONSILAGE FIT M
Kako dodatak za siliranje može osigurati bolju kondiciju krave?

U prosjeku se proizvede do 400 kg propilen glikola po korištenoj bočici BONSILAGE FIT M (prikaz 3). Time se značajno rasterećuje energetski metabolizam životinja i poboljšava, između ostalog, indeks osjemenjavanja i interval teljenja. Dodatni udio propilen glikola i stvorene octene kiseline podržavaju kondiciju krava i smanjuju bolesti povezane sa hranidbom kao što su acidoza i ketoza.
Isplati li se korištenje BONSILAGE FIT M?
Gubici energije i dodatna nabava hranjivih tvari, zbog gubitaka kroz nekontrolirani rast kvasca i plijesni u kukuruznoj silaži, mogu brzo iznositi više od 100 eura/ha požnjevene površine silažnog kukuruza. Rezultirajući gubici poskupljuju proizvodnju silaže za 4-6 € po toni kukuruzne silaže. Osim toga, kupnja stočne hrane zbog zagrijavanja opterećuje bilancu protoka materijala na farmi i povećava CO2 otisak.
Što čini BONSILAGE FIT M tako posebnim?
Korišteni soj bakterija mliječne kiseline vrste Lactobacillus buchneri 1k2075 (broj EU odobrenja za dodatke za silažu) vrlo je učinkovit u pretvaranju mliječne kiseline u octenu kiselinu i propilen glikol. Ovaj soj je isključivo sadržan u BONSILAGE proizvodima.
O pozitivnim iskustvima poljoprivrednika koji koriste BONSILAGE FIT M možete pročitati na www.bonsilage.hr.