
U hranidbi preživača svjesno koristiti žito i slamu iz žetve 2023.

Zbog vlažnih vremenskih uvjeta tijekom žetve 2023. godine za očekivati je veću koncentraciju klica i toksina u zrnu i slami. Osim toga, neki dijelovi su zahvaćeni klijanjem. Potrebno je poduzeti niz mjera kako bi se osiguralo da mliječne krave i bikovi i mali preživači nemaju negativne posljedice na zdravlje i proizvodnost. U načelu, žitarice i slamu trebalo bi testirati prije upotrebe kako bi se znala pojedinačna kontaminacija gljivicama i mikotoksinima.
Isklijala zrna žitarica u hranidbi
Isoklijalo zrno sadrži veći sadržaj šećera od optimalno požnjevenog zrna. Do toga dolazi zbog pretvorbe škroba u zrnu. To treba uzeti u obzir u obrocima s visokim udjelom šećera. Protein u zrnu također se pretvara u neproteinski dušik (NPN) tijekom klijanja. Zbog pretvorbe bjelančevina u zrnu, pri upotrebi velikih količina mora se voditi računa i o korištenju uree.
Toksini u žitaricama za preživače
Hrana zaražena plijesni često je neprimjetna ljudskom oku. Međutim, mikotoksini koje stvaraju plijesni mogu uzrokovati ozbiljne bolesti s nespecifičnim simptomima kao što su oštećenje živaca, jetre i bubrega, proljev te opći pad proizvodnosti i druge posljedice. Osim toga, toksini se talože u masnom tkivu tijela. Ako krava zapadne u energetski deficit tijekom laktacije, energija koja se često mobilizira s tjelesnom masnoćom ponovno se oslobađa i može dovesti do problema s plodnošću i metabolizmom. Može se dodati sredstvo za vezivanje toksina kako bi se pružila optimalna podrška mliječnim kravama i tovnim bikovima. RINDAVITAL VARIO PROTECT je pogodan za osnovnu potporu i za mala opterećenja. U slučaju srednje do teške kontaminacije treba dodati SCHAUMASAN BASIS ili SCHAUMASAN PREMIUM ili NATUPIG FORTE kao kombinaciju anorganskih i organskih vezača toksina. Na taj se način mogu uzeti u obzir različita svojstva različitih mikotoksina (DON, ZEA, ergot, itd.) s njihovim specifičnim afinitetima vezivanja. Također je preporučljivo pomiješati proklijalo zrno s drugim nekontaminiranim zrnom.
Opterećenje slame
Slama bi trebala imati maksimalni sadržaj vlage od 12-14% u vrijeme baliranja. Pri višim vrijednostima, ulazni materijal je sklon mikrobiološkom kvarenju, a time i ponovnom zagrijavanju (vidi sliku). Pogotovo u godinama s lošim vremenskim uvjetima za spremanje slame, početni materijal je već u polju jako zaražen gljivicama. Uz senzorsku provjeru kvalitete slame prikladan je i mikrobiološki test. Ako se slama koristi kao hrana za životinje, također se primjenjuju orijentacijske i granične vrijednosti za mikotoksine u hrani za pojedine životinje.
Jako kontaminirana slama ne bi se trebala koristiti kao stočna hrana ili kao materijal za zanimaciju, čak i ako ne postoje zakonske maksimalne količine za potonje u smislu higijene. Ne može se isključiti da će orijentacijske vrijednosti (vidi tablicu) biti prekoračene ako postoji visok dnevni unos jako kontaminiranog materijala kroz obrok ili stelju.
prijevod prikaza
upotreba | |
---|---|
goveda | stelja/ hrana |
svinje | stelja/ hrana/ zanimacija |
perad | stelja |
konji | stelja/ hrana |
moguće posljedice visoke razine klica |
kvarenje pad proizvodnosti oboljenja dišnih puteva smanjena hranidbena vrijednost dr. teška oboljenja samozaraza krme |
↵
normalna razina | povećana razina | jako povećana razina | |
---|---|---|---|
grupa mikroorganizama |
u KFJ/g | ||
crna plijesan i druge plijesni |
≤ 100.000 | > 100.000 do 1.000.000 | > 1.000.000 |
kvasci | ≤ 2.000.000 | > 2.000.000 do 4.000.000 | > 4.000.000 |