pozvati kontakt
Erfolg im Stall
savjeti u upravljanju higijena i konzerviranje

Sigurno konzerviranje žitarica kroz dodatak efektivnih kombinacija kiselina

Getreide

Žitarice imaju visok udio naseljenosti prirodnih klica. Bakterije, kvasci i plijesni ugrožavaju kvalitetu zrna. Zbog povećanog sadržaja vlage tijekom berbe, ti se mikroorganizmi mogu razmnožavati neproporcionalno. Njihov metabolizam povećava sadržaj vlage i temperaturu uskladištenog zrna. To zauzvrat ubrzava mikrobiološko kvarenje. Posljedica hranidbe mikrobno kontaminiranim žitaricama je slabija proizvodnost životinja, pa čak i ozbiljne bolesti životinja. Da bi se izbjegli ovi negativni učinci, preporučuje se zrno konzervirati kiselinama iz linije proizvoda SCHAUMASIL (vidi prikaz 1).

 

Sigurnost i proizvodnost

Očuvanje zrna kiselinama smanjuje kontaminaciju bakterijama, gljivicama i kvascima ispod granice otkrivanja (vidi prikaz 2). Urod ostaje higijenski besprijekoran dulje vrijeme i zadržavaju se sadržane vrijedne hranjive tvari. Zbog poboljšane ukusnosti i stimulacije probavnih enzima, hranidba kiselinski očuvanih žitarica dovodi do većih dnevnih prirasta u odnosu na suhe žitarice.

SCHAUMASIL SUPRA NK – za zrna žitarica i za kukuruz

SCHAUMASIL SUPRA NK temelji se na propionskoj kiselini puferiranoj s NH3. Ova kombinacija iskušana je kroz godine i pruža pouzdane i snažne performanse očuvanja. Istodobno, SCHAUMASIL SUPRA NK nije vrlo korozivan. Zbog visokih stopa isparavanja, zrno i CCM kao i zrna kukuruza, mogu se bez problema istretirati .

SCHAUMASIL EXTRA – također i za ekološku proizvodnju

Smjesom nepuferiranih organskih kiselina, SCHAUMASIL EXTRA pouzdano sprječava razvoj kvasca i plijesni u uskladištenom žitu, CCM-u i kukuruznom zrnu. SCHAUMASIL EXTRA posebno nudi gospodarstvima u organskom uzgoju mogućnost skladištenja vlastitih žitarica na higijenski siguran način i s malim gubicima.

SCHAUMASIL 5.0 – korisniku prijateljska alternativa

Posebna formulacija SCHAUMASIL 5.0 osigurava neobično visoku pH vrijednost od 5. To čini SCHAUMASIL 5.0 korisnim i nježnim prema materijalima, nekorozivnim i  on ima malu brzinu isparavanja s izvrsnim zaštitnim svojstvima za zrna i CCM. Za razliku od ostalih kiselinskih inačica puferiranih s NH3, SCHAUMASIL 5.0 ne sadrži dušik i stoga ne utječe na ravnotežu tj. bilancu dušika (vidi prikaz 3).

SCHAUMASIL stopira mikrobiološko kvarenje
prikaz 1: SCHAUMASIL stopira mikrobiološko kvarenje žitarica

prijevod prikaza 1

visoki sadržaj vode+ visoka naseljenost klicama žitarica pred žetvu

bez konzerviranja                                                        

stvaranje topline i vlage kod skladištenja, jaka aktivnost mikroorganizama i kvarenje žitarica

sa SCHAUMASIL-om

konzerviranje, zaštita bez aktivnosti mikroorganizama i punovrijedan sadržaj hranjiva

sadržaj plijesni
prikaz 2: sadržaj plijesni (KFJ/g SvjM) ječma (prema Lindermayer)

prijevod prikaza 2

zrno žitarica i plijesan..........................................vanjsko onečišćenje sa plijesni

suhe u žetvi

sušene

kiselinski tretirane *

* bez detekcije

SCHAUMASIL 5.0 za gospodarstvo povoljno u  N-bilanci
prikaz. 3: SCHAUMASIL 5.0 za gospodarstvo povoljno u N-bilanci

prijevod prikaza 3

SCHAUMASIL SUPRA NK, puferiran sa NH3                                SCHAUMASIL 5.0 / SCHAUMASIL EXTRA

N-sadržaj, %

opterećenje N-sadržajem po toni žitarice u hranidbi, g

opterećenje N- salda po ha ( 10t priroda/ ha), kg

* dozacija: 6 lit/ toni