pozvati kontakt
Erfolg im Stall
savjeti u upravljanju svinje

Upravljanje hranjivim tvarima: ispravno uravnotežite žitarice u smjesama

Getreide

Rutinske analize komponenti hrane u korištenju važna su osnova za ekonomičnu hranidbu svinja prema potrebama i za upravljanje hranjivim tvarima. Poznavanje sastojaka i kvalitete komponenata krmne smjese također je dio optimalnog sastava krmnog obroka tj. smjesa. Pogrešne procjene dovode do pogrešaka u hranidbi i smanjuju učinak i uspjeh.

Dakle, vrijeme tijekom godine ima veliki utjecaj ne samo na rezultate u prinosu žetve, već i na kvalitetu požnjevenog žita.

Ako pogledate prosječni sadržaj sirovih proteina u žitaricama tijekom posljednjih 5 godina, postoji kontinuirano smanjenje ove ključne brojke iz godine u godinu (vidi prikaz 1). Ovisno o lokalnim uvjetima, kao što su kvaliteta tla, vremenske prilike i gnojidba, također se mogu primijetiti velike razlike između pojedinačnih uzoraka (vidi prikaz 2.). Ove značajne razlike brzo dovode do premale ili prevelike količine sirovih proteina (XP) ili aminokiselina u smjesama.

Opskrba sirovim proteinima

Rutinsko testiranje korištene hrane ključno je kako bi se osiguralo da su obroci svinja prilagođeni njihovim potrebama i ciljani. Precizni rezultati analiza omogućuju optimalnu dopunu hranjivim tvarima u svim fazama proizvodnje i osiguravaju učinkovitu opskrbu. Poznavanje točnog sadržaja bjelančevina i fosfora postaje sve važnije s obzirom na hranidbu jer je jako do vrlo jako smanjeno u dušiku i fosforu, kao i prema zahtjevima Uredbe o gnojivima i TA Luft.

Analize krmiva

Analiza korištene hrane treba biti standardna na svim farmama. SCHAUMANN nudi svojim kupcima ekonomičnu izvedbu individualne analize krmne smjese korištenjem uskog infracrvenog sustava (NIR sustav). ISF Schaumann Istraživanje koristi taj sustav za određivanje najvažnijih sirovih hranjivih tvari za preciznu procjenu pojedinačnih krmiva kao što su žitarice, sojina sačma, sačma od uljane repice ili grašak. Osim toga, u ovom isplativom testu određuju se sadržaj energije i fosfora kao i točne razine aminokiselina lizina, metionina, cisteina, treonina, triptofana, valina i izoleucina. 

Uz pomoć SCHAUMANN programa za izračun, iz podataka se razvija koncept hranidbe specifičan za svako gospodarstvo. Tako se u obzir uzima ravnoteža hranjivih tvari i prilagođavaju se obroci i smjese visokoj produktivnosti životinja. Na taj se način izbjegavaju i prekomjerna opskrbljenost svinja i slaba proizvodnja zbog nedostataka u opskrbi. Ekonomija farme je održivo podržana.

pad sadržaja proteina u žitaricama od 2018. do 2023.
prikaz 1:pad sadržaja proteina u žitaricama ( pšenica, tritikale, ječam, raž) od 2018. do 2023.
raspon smanjenja količine proteina u 2023.
prikaz 2: raspon smanjenja količine proteina u 2023.

prijevod prikaza 2

svijetlo plavo...............širina raspona

plavo...............srednja vrijednost količine proteina

žuti trokut................DLG vrijednost

pšenica

ječam

raž

tritikale

*osnova podataka je 500 analiza žitarica kroz NIRS iz cijele Njemačke