
Optimum iskorištenja proteina uz CERAVITAL XP

Kako bi se zadovoljili zahtjevi resursno štedljivog i ekonomičnog stočarstva te zahtjevi pravilnika o gnojidbi, neophodna je optimalno iskorištenje hranjivih tvari, posebice proteina iz krmiva. Međutim, u uobičajenoj hrani biljnog porijekla koja se koristi u hranidbi peradi, određeni udio proteina je zarobljen ili vezan za stanične stijenke. Budući da perad nema vlastite enzime za razgradnju staničnih stijenki biljaka probavljivost hrane, a time i iskorištenje proteina, je ograničeno.
Uz CERAVITAL XP raste probavljivost proteina u krmivima
Djelatni sastojak CERAVITAL XP, razvijen u SCHAUMANN-u, usmjeren je na optimalno iskorištenje krmiva bogatih proteinima. Ovaj proizvod dobiven posebnom fermentacijom vrlo učinkovito podupire razgradnju stanica i staničnih ostataka krmiva koje sadrže proteine, te mobilizira proteine iz staničnih stijenki i unutrašnjosti stanice, čineći ih dostupnima endogenim enzimima. To znači da je više proteina dostupno za enzimatsku razgradnju u probavnom traktu, a probavljivost proteina u hrani je povećana. Tako se omogućuje zamjena dijela sojine sačme (SES) u obroku sa žitaricama, čime se smanjuje sadržaj sirovih bjelančevina smjesa. Time se osjetno smanjuju troškovi hranidbe i smanjuje izlučivanje dušika kod životinja, što se opet očituje u bilanci protoka materijala. Sve to uz istu proizvodnost životinja, što je jasno dokazano hranidbenim pokusima.
CERAVITAL XP u testiranju na Dobru Gut Hülsenberg
Kako bi testirao učinkovitost CERAVITAL XP-a za poboljšanje iskorištenja proteina, ISF je proveo tri pokusa hranidbe brojlera na Dobru Gut Hülsenberg. U tu svrhu proveden je dvofazni tov u trajanju od po 35 dana i životinje su podijeljene u tri hranidbene skupine. Obroci između hranidbenih skupina razlikovali su se u sadržaju sirovih bjelančevina. Kao što je prikazano u tablici 1, prva skupina je primila standardni obrok s normalnim razinama sirovih proteina (23% u početnoj fazi i 21% u fazi rasta). Druga je pak skupina dobivala obrok čiji je sadržaj sirovih bjelančevina smanjen za 1,5 postotnih bodova u obje faze. Smanjenje sirovih proteina postignuto je zamjenom 4,5 postotnih bodova sojine sačme kukuruzom u zrnu. nije se uravnotežio sadržaj esencijalnih aminokiselina. Treća skupina je hranjena istim obrokom kao i druga skupina; ali s tom razlikom što je obrok sadržavao i CERAVITAL XP.
Istovjetna proizvodnost s CERAVITAL XP
Smanjenje sirovih proteina dovelo je do značajnih gubitaka proizvodnosti tijekom 35-dnevnog razdoblja tova u usporedbi s uobičajenom smjesom (vidi prikaz 1). Ovaj negativni učinak je impresivno nadoknađen korištenjem CERAVITAL XP-a. Na kraju razdoblja tova nije bilo značajnih razlika u prirastu žive mase između prve hranidbene skupine i treće hranidbene skupine, koja je hranjena CERAVITAL XP-om. Isto je vrijedilo i za konverziju stočne hrane. Zbog smanjenja udjela sirovih proteina u obroku, rezultati su se pogoršali za gotovo 10% u drugoj skupini u usporedbi sa skupinom s uobičajenom smjesom (vidi prikaz 2). Korištenje CERAVITAL XP-a omogućilo je postizanje iste konverzije krmne smjese unatoč manjoj opskrbi sirovim proteinima i aminokiselinama. Isti učinak rasta i pretvorbe hrane s nižim unosom sirovih proteina jasno pokazuje da je uz upotrebu CERAVITAL XP-a protein hrane pristpačniji životinjama.
Manje izlučivanje dušika uz CERAVITAL XP
Daljnja ocjenjivanja pokusa otkrila su prosječno poboljšanje probavljivosti proteina od 4,8%. Kao rezultat toga, životinje u skupini CERAVITAL XP izlučivale su 14% manje dušika po kg povećanja tjelesne mase od životinja na standardnom obroku (vidi prikaz 3). Osim rasterećenja ekološke ravnoteže, smanjeno izlučivanje dušika pozitivno utječe i na zdravlje životinja. S jedne strane, poboljšana je kvaliteta zraka u štali zbog smanjenog stvaranja amonijaka, a s druge strane je poboljšano zdravlje nogu brojlera zahvaljujući suhljoj stelji.
prijevod tabele
↵
startna faza | grover faza | ||||
---|---|---|---|---|---|
krmiva (88 % ST) | klasična smjesa | smjesa sa redukcijom proteina & CERAVITAL XP | klasična smjesa | smjesa sa redukcijom proteina & CERAVITAL XP | |
sojina sačma (44% SP) | % | 39,5 | 35 | 33 | 28,5 |
kukuruz | % | 12,5 | 17 | 2 | 6,5 |
raž | % | 15 | 15 | 30 | 30 |
pšenica | % | 22,1 | 22,1 | 25,6 | 25,6 |
ulje soje | % | 5 | 5 | 5,5 | 5,5 |
kruta mast | % | 2 | 2 | - | - |
premiks | % | 4 | 4 | 4 | 4 |
izračunata hranjiva | |||||
ME | MJ | 12,2 | 12,2 | 12,2 | 12,1 |
protein | % | 23 | 21,5 | 21 | 19,5 |
lizin | % | 1,45 | 1,34 | 1,31 | 1,2 |
metionin & cistin | % | 0,98 | 0,94 | 0,91 | 0,87 |