
Sjenaže trava i lucerne: BONSILAGE FORTE smanjuje razgradnju proteina

Rezultati Sveučilišta u Halleu potvrđuju: korištenje BONSILAGE FORTE značajno smanjuje sadržaj biogenih amina u silaži. Ovo je važan doprinos povećanju ukusnosti hrane, unosu voluminoze i odterećenju metabolizma životinja.
Kvaliteta proteina silaže trave i lucerne izuzetno je važna na specijaliziranim farmama. Što više voluminoza/ osnovna krma daje proteina, to se mora kupiti manje proteinskih izvora. Ovo je važan doprinos profitabilnosti, posebno u napetoj situaciji na tržištu.
Biogeni amini nastaju razgradnjom proteina
Uz NH3, biogeni amini nastaju kada se proteini i aminokiseline razgrađuju fermentacijskim štetnicima poput klostridija i enterobakterija. Smanjuju ukusnost silaže i opterećuju metabolizam životinja. Maksimalni sadržaj biogenih amina je 5 g po kg ST.
Sveučilište u Halleu istražuje smanjenje biogenih amina
Prof dr. Annette Zeyner i Dr. Holger Kluth, Sveučilište Halle-Wittenberg, ispitivali su utjecaj BONSILAGE FORTE na sadržaj biogenih amina u jednom silažnom testiranju. Polazni materijal bila je novo zasijani njemački ljulj. Prikaz 1 prikazuje sirove hranjive sastojke.
Nakon 90 dana silažnog vrenja, kvaliteta fermentacije varijanti silaže samo se malo razlikovala. Netretirana kontrola, poput varijante sa BONSILAGE FORTE, postigla je DLG stupanj 1 za kvalitetu fermentacije. Maslačna kiselina nije proizvedena ni u jednoj silaži. BONSILAGE FORTE osigurao je samo znatno nižu pH vrijednost (vidi prikaz 2).
BONSILAGE FORTE značajno smanjuje biogene amine
S BONSILAGE FORTE bilo je moguće značajno smanjiti udio biogenih amina za 15% u usporedbi s kontrolom (vidi prikaz 3). Pod prevladavajućim uvjetima ispitivanja - kontrola s vrlo dobrom kvalitetom fermentacije i još nižim NH3-N u usporedbi s BONSILAGE FORTE - ovaj rezultat još jednom dokazuje iznimne performanse BONSILAGE FORTE s jedinstvenom kombinacijom homofermentativnih bakterija mliječne kiseline.
Zaključak: čak i uz dobru kvalitetu vrenja mogu se postići dodatne prednosti
Brzo i intenzivno smanjenje pH vrijednosti kao i izuzetno dobra konkurentska snaga bakterija mliječne kiseline u BONSILAGE FORTE, osiguravaju trajnu inhibiciju fermentacijskih štetnika, štite silažu od visoke razgradnje proteina i aminokiselina i smanjuju sadržaj biogenih amina . Učinak koji ima odlučujuće prednosti čak i uz vrlo dobru kvalitetu fermentacije: osim što smanjuje gubitke i poboljšava probavljivost, povećava ukusnost, a time i unos hrane. Bitan doprinos ekonomičnoj i održivoj proizvodnji mlijeka.
Ausgewählte Rohnährstoffe im Ausgangsmaterial
Trockenmasse, % | 27,7 |
Rohasche, % in der TM | 12,5 |
Rohprotein, % in der TM | 15,0 |
Rohfaser, % in der TM | 24,1 |
Zucker, % in der TM | 6,8 |
prijevod prikaza 1
izabrani sirovi sadržaj izlazne mase
suha tvar, %
sirovi pepeo, % u ST
sirovi protein, % u ST
sirova vlaknina, % u ST
šećer, % u ST

prijevod prikaza 2
udio u ST, %
kontrola ( pH vrijednost 4,59)
BONSILAGE FORTE ( pH vrijednost 4,29)
mliječna kiselina octena kiselina maslačna kiselina NH3-N

prijevod prikaza 3
kontrola, BONSILAGE FORTE
tiramin
fenilentilamin
kadaverin
puterscin
ukupno biogenih amina
sadržaj biogenih amina, g/ kg ST
*visoko signifikantno