
BONSILAGE PLUS smanjuje kupnju izvora proteina

Rezultati Sveučilišta u Hohenheimu potvrđuju učinkovitost BONSILAGE PLUS. Da bi se zadovoljila potreba za nXP krave visoke proizvodnje, količina by-pass proteina (UDP) mora se povećati. BONSILAGE PLUS poboljšava kvalitetu proteina u silaži trave i povećava količinu UDP-a. Ovo štedi proteinsku hranu.
Tijekom siliranja postoje mnogi procesi razgradnje i pretvorbe biljnih proteina (proteoliza). To smanjuje količinu UDP-a i stvara ne-proteinske dušikove spojeve (NPN). Time dolazi do viška N u buragu. Jetra dio toga mora detoksicirati putem uree, što može dovesti do problema sa zdravljem životinja.
Također i klostridije razgrađuju proteine. Ali, to mogu spriječiti posebne mliječno-kiselinske bakterije. Dodaci za silažu BONSILAGE sadrže mliječno- kiselinske bakterije koje brzo snižavaju pH vrijednost, tako da ostaje manje vremena za fermentacijske štetnike ovisne o pH, a koji razgrađuju biljne proteine.
Bolja kvaliteta proteina sa BONSILAGE PLUS
Sveučilište u Hohenheimu, zajedno s Poljoprivrednom komorom Donje Saske, ispitalo je netretirane travne silaže i one tretirane s BONSILAGE PLUS koristeći Cornell Net Carbohydrate and Protein System (CNCPS) kako bi dali izjave o frakcioniranju proteina. U ovom sustavu sirove bjelančevine se dijele na proteinske frakcije, koje se prvenstveno razlikuju po brzini razgradnje. A označava NPN spojeve, tj. "neproteinske" dušikove spojeve, kao što su slobodne aminokiseline, amini, kiseline i baze koje sadrže dušik, kao i urea, koji se vrlo brzo razgrađuju u buragu i stvaraju amonijak. Amonijak je pak stanični otrov i stoga se u jetri pretvara u ureu. To rezultira velikim opterećenjem jetre. B frakcija označava razgradivi čisti protein. Frakcija C uključuje proteine vezane za staničnu stijenku, tj. one koje mikrobi buraga ne mogu razgraditi. Za test u Infeldu, korištene su prvopokošene travne mase u tri razine suhe tvari (20-30% suhe tvari, 30-40% suve tvari i 40-50% suhe tvari), kao i dvije varijante gnojiva (25 m³ stajnjaka + 100 kg KAS i 25 m³ stajnjaka + 250 kg KAS) svaka varijanta silirana sa i bez dodatka za silažu. Silaže su zatim ispitane na sirove hranjive tvari, kvalitetu fermentacije i frakcioniranje proteina.
Silaže tretirane s BONSILAGE PLUS postigle su prosječan broj DLG bodova od 99,5 (od 100 mogućih) u usporedbi sa 71,3 boda za netretirane silaže. NPN spojevi (frakcija A), koji se u buragu brzo pretvaraju u amonijak, značajno su se smanjili u silažama s dodacima za silažu, dok je frakcija B, koja pripada čistim proteinima, bila značajno veća (vidi prikaz 1).
Prednosti dodataka silaži
Silaže imaju niži RNB balans i smanjuju opterećenje jetre. Veći sadržaj UDP-a u travnoj silaži znači uštedu pri kupnji smjesa tj. proteinskih izvora. Na primjer, s travnom silažom koja sadrži 4% više UDP-a, možete uštedjeti 200 g kupljene proteinske hrane kao što je soja ili sačma od uljane repice po životinji dnevno (vidi prikaz 2).
Daljnji pozitivni učinci primjene dodataka za silažu su manji gubici suhe tvari i veća probavljivost silaže.
prikaz 1: optimirano frakcioniranje proteina
prijevod prikaza 1
NH3 ( amonijak) od XP ( ukupnog proteina)
A vrlo brzo dostupni B lagano do brzo i potpuno dostupni C nedostupni ( i u tankom crijevu)
prikaz 2: ušteda proteina
prijevod prikaza 2
neophodna nadopuna proteina po životinji i po danu
sjenaža sa 18% UDP-a sjenaža sa 22% UDP-a, tretirana sa BONSILAGE PLUS
zeleno= repičina sačma
plavo= sojina sačma
200 g uštede proteinskih izvora*
* TMR je uravnotežen ( 32,3kg iz NEL i 33,15 iz nXP)