pozvati kontakt
Erfolg im Stall
proizvodi u praksi goveda

RUMIVITAL izvlači više proteina iz hrane

Logo des Wirkstoffs Rumivital

Visoki unos hrane iz TMR-a/ PMR-a i njegova visoka učinkovitost ključ su efikasne hranidbe mliječnih krava. Ovdje je važan čimbenik probavljivost krmiva iz osnovnog obroka na hranidbenom stolu. Ako je probavljivost loša, osnovni unos hrane opada. To znači da se iz osnovne krmne smjese proizvodi manje mlijeka, a povećava se količina potrebne koncentrirane krmne smjese.

Probavljivost vlaknine igra ključnu ulogu u probavljivosti krme. Krave, kao preživači, imaju specijalizirani probavni sustav koji im omogućuje dobivanje hranjivih tvari iz biljnog materijala kao što su celuloza i hemiceluloza. Probavni sustav goveda temelji se na simbiotičkom odnosu s različitim mikroorganizmima u buragu koji se sastoje od bakterija, protozoa i gljivica. Ova raznolika zajednica mikroorganizama pretvara teško probavljiva biljna vlakna u kratkolančane masne kiseline, koje zatim preživači mogu apsorbirati i koristiti za energiju.

Stanično vezani sastojci 

Celuloza i hemiceluloza glavne su komponente staničnih stijenki biljaka. Celuloza se sastoji od dugih lanaca molekula glukoze, dok hemiceluloza pripada skupini polisaharida. Ove strukturne komponente tvore zaštitni matriks oko biljne stanice i mogu ih razgraditi samo mikrobi buraga. Zbog toga je probava staničnih stijenki izazovna za goveda.

Problem s lignificiranim materijalom

Lignin djeluje kao vezivno sredstvo i spaja celulozu i hemicelulozu, čineći stanične stijenke “tvrđim”. Što je biljni materijal stariji, to je više lignina pohranjeno. To dovodi do smanjenja ukupne probavljivosti biljnog materijala i time otežava mikrobnu razgradnju hrane za životinje. Što je stanična stijenka stabilnija, to je mikrobima teže doći do sadržaja bogatog hranjivim tvarima unutar biljne stanice.

RUMIVITAL i RUMIVITAL i poboljšavaju razgradnju stanične stijenke

Uz RUMIVITAL i RUMIVITAL i, Schaumann je razvio visoko učinkovite fermentirane proizvode za preživače. Potiču intenzivnu razgradnju frakcija vlaknine u buragu. Njima se poboljšava probavljivost i optimizira vrijednost hrane iz TMR-a (vidi prikaz 1).

Više proteina iz osnovnog obroka

Osnovna hrana je važan izvor proteina za preživače. Ovisno o kvaliteti sadržanog proteina, varira njegova dostupnost. Osim toga, vrijeme provedeno u buragu i sastav proteina utječu na opskrbu proteinima. U buragu se protein razgrađuje pomoću mikroba buraga u amonijak. Amonijak iz razgradnje proteina, zajedno s onim iz neproteinskog dušika (NPN spojevi), mikrobi buraga koriste za sintezu proteina, za što je potrebna energija. Ovaj mikrobni protein osigurava između 70 i 90% proteina dostupnih u crijevima. Preostalih 10 do 30% dolazi izravno iz nerazgrađenih proteina hrane (UDP). Sirovi protein je prisutan u različitim frakcijama u osnovnoj hrani (vidi prikaz 2). Ovisno o krmnom bilju ili vremenu njegove košnje, proteini iz osnovne hrane su više ili manje dostupni. Zbog bolje razgradnje vlaknine, RUMIVITAL i RUMIVITAL i potiču dostupnost proteina iz osnovne hrane (vidi prikaz 3). To potvrđuju trenutne studije ISF Schaumann Research GmbH. Osnovna krmiva koja se koriste mogu se bolje iskoristiti, a skupi nosači proteina se u hranidbi mogu uštedjeti.

Optimalna konverzija hrane

RUMIVITAL i RUMIVITAL i ubrzavaju aktivnost mikroba koji razgrađuju vlakninu brzom fermentacijom frakcija vlakana. Učinkovitija razgradnja frakcija vlakana i škroba rezultira većom probavljivošću cjelokupnog obroka i boljom učinkovitošću hrane. Povećava se brzina prolaska hrane kroz burag. Uskoro će biti dovoljno mjesta za novu hranu u buragu. Povećava se unos hrane, krava dobiva više hranjivih tvari i povećava se proizvodnja mlijeka.

Wirkung und Effekte von RUMIVITAL

prijevod prikaza 1

tako radi RUMIVITAL:

otvara staničnu stijenku

otvara škrobne strukture

otvara strukture sa vlakninom

biljna stanica sa povećalom: hemiceluloza     lignin     celuloza

djelovanje u stanici konzum, rata protoka, fermentacija u buragu    efekti RUMIVITAL i RUMIVITAL i
RUMIVITAL i RUMIVITAL i lome strukture vlaknine .Razgradnja se mikroorganizmima buraga tako olakšava!

raste

probavljivost organske mase, hlapljive kiseline, izgradnja mikroorganizama

stabilizira se

pH buraga

 

raste

efikasnost obroka, perzistentnost,količina mlijeka

pada

razgradnja tjelesnih masti

gubici kroz izmet

             

Razgradljivost različitih proteinskih frakcija u buragu
prikaz 2: razgradljivost različitih proteinskih frakcija u buragu

prijevod prikaza 2

A B1 B2 B3 C
vrlo brzo ( amonijak, NPN- spojevi) topljivi "pravi protein", brza razgradnja otporan pravi čisti protein lagano, nepotpuno razgradljiv, vezan vlakninom

nerazgradljiv

( niti u buragu, niti u tankom crijevu)

 

RUMIVITAL povećava dostupnost proteina iz osnovne hrane (travna sjenaža 1. otkosa s 18,6% SP, travna sjenaža ekstenzivna s 14,3% SP)
prikaz. 3: RUMIVITAL povećava dostupnost proteina iz osnovne hrane (travna sjenaža 1. otkosa s 18,6% SP, travna sjenaža ekstenzivna s 14,3% SP)

prijevod prikaza 3

grafikon lijevo

udio dostupnog proteina, %

sjenaža 1. otkosa      sjenaža- ekstenzivna

grafikon desno

proteina vezanog vlakninom, teško probavljivog, %

sjenaža 1. otkosa      sjenaža- ekstenzivna

 

plavo: sa RUMIVITAL                       oker: bez RUMIVITAL