
RUMIVITAL izvlači više proteina iz hrane

Visoki unos hrane iz TMR-a/ PMR-a i njegova visoka učinkovitost ključ su efikasne hranidbe mliječnih krava. Ovdje je važan čimbenik probavljivost krmiva iz osnovnog obroka na hranidbenom stolu. Ako je probavljivost loša, osnovni unos hrane opada. To znači da se iz osnovne krmne smjese proizvodi manje mlijeka, a povećava se količina potrebne koncentrirane krmne smjese.
Probavljivost vlaknine igra ključnu ulogu u probavljivosti krme. Krave, kao preživači, imaju specijalizirani probavni sustav koji im omogućuje dobivanje hranjivih tvari iz biljnog materijala kao što su celuloza i hemiceluloza. Probavni sustav goveda temelji se na simbiotičkom odnosu s različitim mikroorganizmima u buragu koji se sastoje od bakterija, protozoa i gljivica. Ova raznolika zajednica mikroorganizama pretvara teško probavljiva biljna vlakna u kratkolančane masne kiseline, koje zatim preživači mogu apsorbirati i koristiti za energiju.
Stanično vezani sastojci
Celuloza i hemiceluloza glavne su komponente staničnih stijenki biljaka. Celuloza se sastoji od dugih lanaca molekula glukoze, dok hemiceluloza pripada skupini polisaharida. Ove strukturne komponente tvore zaštitni matriks oko biljne stanice i mogu ih razgraditi samo mikrobi buraga. Zbog toga je probava staničnih stijenki izazovna za goveda.
Problem s lignificiranim materijalom
Lignin djeluje kao vezivno sredstvo i spaja celulozu i hemicelulozu, čineći stanične stijenke “tvrđim”. Što je biljni materijal stariji, to je više lignina pohranjeno. To dovodi do smanjenja ukupne probavljivosti biljnog materijala i time otežava mikrobnu razgradnju hrane za životinje. Što je stanična stijenka stabilnija, to je mikrobima teže doći do sadržaja bogatog hranjivim tvarima unutar biljne stanice.
RUMIVITAL i RUMIVITAL i poboljšavaju razgradnju stanične stijenke
Uz RUMIVITAL i RUMIVITAL i, Schaumann je razvio visoko učinkovite fermentirane proizvode za preživače. Potiču intenzivnu razgradnju frakcija vlaknine u buragu. Njima se poboljšava probavljivost i optimizira vrijednost hrane iz TMR-a (vidi prikaz 1).
Više proteina iz osnovnog obroka
Osnovna hrana je važan izvor proteina za preživače. Ovisno o kvaliteti sadržanog proteina, varira njegova dostupnost. Osim toga, vrijeme provedeno u buragu i sastav proteina utječu na opskrbu proteinima. U buragu se protein razgrađuje pomoću mikroba buraga u amonijak. Amonijak iz razgradnje proteina, zajedno s onim iz neproteinskog dušika (NPN spojevi), mikrobi buraga koriste za sintezu proteina, za što je potrebna energija. Ovaj mikrobni protein osigurava između 70 i 90% proteina dostupnih u crijevima. Preostalih 10 do 30% dolazi izravno iz nerazgrađenih proteina hrane (UDP). Sirovi protein je prisutan u različitim frakcijama u osnovnoj hrani (vidi prikaz 2). Ovisno o krmnom bilju ili vremenu njegove košnje, proteini iz osnovne hrane su više ili manje dostupni. Zbog bolje razgradnje vlaknine, RUMIVITAL i RUMIVITAL i potiču dostupnost proteina iz osnovne hrane (vidi prikaz 3). To potvrđuju trenutne studije ISF Schaumann Research GmbH. Osnovna krmiva koja se koriste mogu se bolje iskoristiti, a skupi nosači proteina se u hranidbi mogu uštedjeti.
Optimalna konverzija hrane
RUMIVITAL i RUMIVITAL i ubrzavaju aktivnost mikroba koji razgrađuju vlakninu brzom fermentacijom frakcija vlakana. Učinkovitija razgradnja frakcija vlakana i škroba rezultira većom probavljivošću cjelokupnog obroka i boljom učinkovitošću hrane. Povećava se brzina prolaska hrane kroz burag. Uskoro će biti dovoljno mjesta za novu hranu u buragu. Povećava se unos hrane, krava dobiva više hranjivih tvari i povećava se proizvodnja mlijeka.
prijevod prikaza 1
tako radi RUMIVITAL:
otvara staničnu stijenku
otvara škrobne strukture
otvara strukture sa vlakninom
biljna stanica sa povećalom: hemiceluloza lignin celuloza
djelovanje u stanici | konzum, rata protoka, fermentacija u buragu | efekti RUMIVITAL i RUMIVITAL i |
RUMIVITAL i RUMIVITAL i lome strukture vlaknine .Razgradnja se mikroorganizmima buraga tako olakšava! |
raste probavljivost organske mase, hlapljive kiseline, izgradnja mikroorganizama stabilizira se pH buraga
|
raste efikasnost obroka, perzistentnost,količina mlijeka pada razgradnja tjelesnih masti gubici kroz izmet |
prijevod prikaza 2
A | B1 | B2 | B3 | C |
vrlo brzo ( amonijak, NPN- spojevi) | topljivi "pravi protein", brza razgradnja | otporan pravi čisti protein | lagano, nepotpuno razgradljiv, vezan vlakninom |
nerazgradljiv ( niti u buragu, niti u tankom crijevu) |
prijevod prikaza 3
grafikon lijevo
udio dostupnog proteina, %
sjenaža 1. otkosa sjenaža- ekstenzivna
grafikon desno
proteina vezanog vlakninom, teško probavljivog, %
sjenaža 1. otkosa sjenaža- ekstenzivna
plavo: sa RUMIVITAL oker: bez RUMIVITAL