pozvati kontakt

SCHAUMANN ENERGY PRO - hranidbena mast za povećanje količine mlijeka i za plodnost

Kuh beim Fressen

Opskrba mliječnih krava odgovarajućom energijom ključna je za visok učinak i produktivnost.

Mliječne krave prolaze kroz zahtjevan životni ciklus, od graviditeta i teljenja do laktacije i suhostaja. Tijekom faze laktacije, energetski zahtjevi krava značajno se povećavaju jer ne samo da moraju održavati vlastite tjelesne funkcije, već krave moraju osigurati i energiju za proizvodnju mlijeka. Neadekvatna opskrba energijom stoga može dovesti do raznih negativnih učinaka poput smanjene proizvodnje mlijeka, lošeg tjelesnog stanja, odgođenog ponovnog uspostavljanja plodnosti i povećanog rizika od metaboličkih bolesti. Samo uz uravnoteženu i energetski bogatu prehranu mogu se zajamčiti zdravlje, učinak i dugoročna produktivnost životinja. U tom kontekstu, korištenje izvora energije kao što su sapuni kalcija postaje sve važnije, jer oni mogu pomoći u pokrivanju povećanih energetskih potreba tijekom laktacije.

 

SCHAUMANN ENERGIJA PRO


SCHAUMANN ENERGIJA se godinama uspješno koristi kao energetski dodatak za poboljšanje opskrbe mliječnih krava energijom i za smanjenje opterećenja buraga. Učinci se temelje na djelovanju pojedinih masnih kiselina u metabolizmu krave. Masne kiseline su građevni blokovi od kojih se sastoje masti. Važnost ovih pojedinačnih masnih kiselina u hranidbi goveda posljednjih se godina intenzivno istražuje.
SCHAUMANN ENERGY PRO je rezultat dosljednog daljnjeg razvoja uspješne linije proizvoda SCHAUMANN ENERGY. ISF SCHAUMANN Istraživanje GmbH upotrijebio je najnovija otkrića međunarodnih studija za razvoj inovativne i jedinstvene krmne masti za krave visokih performansi.

 

Dvije masne kiseline za više uspjeha

U osnovi su dvije masne kiseline odlučujuće za učinke zaštićenih masti u buragu (vidi prikaz 1). Masna kiselina C16: 0 može se ugraditi izravno u mliječnu masnoću i tako povećava količinu mlijeka i sadržaj mliječne masti. Masna kiselina C18: 1 koristi se za izgradnju tjelesne mase. Ona štiti kravu od ketoze i loše plodnosti kao posljedica nedostatka energije. ISF SCHAUMANN Istraživanje je koristilo ovo novo znanje i razvilo proizvod s optimalnim omjerom dviju masnih kiselina: SCHAUMANN ENERGY PRO 

 

Potpora stvaranju mliječne masti

Na količinu mliječne masti hranidba utječe na dva načina (vidi prikaz 2). Veliki dio masnih kiselina u mliječnoj masti nastaje iz octene kiseline koja se stvara tijekom probave sirove vlaknine u buragu. Dovoljna zaliha sirove vlaknine stoga je izuzetno važna kako bi se optimizirali sastojci mlijeka. Drugi izvor gradivnih elemenata mliječne masti je razgradnja tjelesne masti i masti iz hrane. To se posebno odnosi na masnu kiselinu C16: 0, koja se može izravno unijeti iz hrane u mliječnu masnoću. Kod krava koje su hranjene sa SCHAUMANN ENERGY PRO tj. sa optimalnim udjelom C16: 0, u mlijeku je značajno porasla količina masnih kiselina C16: 0 ( vidi prikaz 3). Kroz to se također povećao sadržaj mliječne masti.U isto vrijeme kombinacija s C18:1 štiti od gubitka tjelesne mase i opterećenja jetre.

Primjena u praksi

Opsežni praktični testovi u Gut Hülsenbergu impresivno pokazuju učinak SCHAUMANN ENERGY PRO u pogledu količine mlijeka i sadržaja mliječne masti. U tu svrhu krave su podijeljene u dvije hranidbene skupine. Obroci su se razlikovali samo u vrsti dodane masti: ispitna skupina primila je SCHAUMANN ENERGY PRO, kontrolna skupina klasični energetski proizvod. Istodobno, SCHAUMANN ENERGY PRO bio je mjesecima u praktičnom ispitivanju na brojnim referentnim farmama s ukupno gotovo 2000 krava i također je doveo do povećanja količine mlijeka i sadržaja masti.

Više mlijeka i više masti

U praktičnim testovima na Dobru Gut Hülsenberg optimalni omjer C16: 0 do C18: 1 u SCHAUMANN ENERGY PRO doveo je do povećanja količine mlijeka do 1,6 lit / životinji / dan. Sadržaj masti povećao se istodobno za 0,1%, tako da je porast energetski korigirane količine mlijeka iznosio 1,8 kg  (vidi prikaz 4). Također su stabilizirani učinak na plodnost, tjelesnu masu i fitness životinja. 

 

 

Imamo RSPO certifikat

okrugli stol o održivom palminom ulju
okrugli stol o održivom palminom ulju

“Okrugli stol o održivom palminom ulju” (RSPO) međunarodna je mreža proizvođača, prerađivača, proizvođača i mnogih drugih s ciljem promicanja održive proizvodnje palminog ulja. Palmino ulje s RSPO certifikatom važan je korak prema održivosti i socijalnoj pravdi. Stoga vam nudimo mogućnost korištenja palmine masti s RSPO certifikatom u vašem poslovanju. Od sada možete dobiti i SCHAUMANN ENERGY i SCHAUMANN ENERGY PRO kao certificiranu verziju. ENERGY komponente u našim RINDASPEZIAL proizvodima sada su temeljno RSPO certificirane.

Slobodno nas pitajte o našim proizvodima s RSPO certifikatom.

RSPO certifikat pokazuje da se proizvodi ili koristi održivo palmino ulje. Također se uzimaju u obzir ekološki i društveni kriteriji. Danas više od 4700 organizacija članica diljem svijeta pripada RSPO-u. Certifikacija počinje s plantažama palminog ulja prema kriterijima “RSPO principa i kriterija” i proteže se s “RSPO Supply Chain Certification” preko svih karika u lancu vrijednosti, od daljnje obrade i rafiniranja do logistike.

Najvažnije masne kiseline u buragu zaštićenim kiselinama
prikaz 1: najvažnije masne kiseline u buragu zaštićenim kiselinama

prijevod prikaza 1

C 16 : 0

palmitinska masna kiselina: poticanje količine mlijeka i sadržaja masti u mlijeku

C 18 : 1

uljna masna kiselina: stabilizacija tjelesne kondicije i plodnosti

 

Utjecaj hranidbe na sadržaj mliječne masti
prikaz 2: utjecaj hranidbe na sadržaj mliječne masti

prijevod prikaza 2

probava= zeleno                                                                                         mliječna žlijezda= plavo

probava sir.vlaknine u buragu/izgradnja octene kiseline                        //novoizgradnja kratko lančanih masnih                                                                                                                             kiselina (C 16:0 i kraćih) 

                                                                                                                40- 50% sadržaja mliječne masti

mast iz tjelesnih rezervi i iz hrane/                                                          // ugradnja direktno u mliječnu mast

dugolančane masne kiseline (C 16:0 i duže)                                           50- 60% sadržaja mliječne masti

     

SCHAUMANN ENERGY PRO mijenja sadržaj mliječne masti
prikaz 3: SCHAUMANN ENERGY PRO mijenja sadržaj mliječne masti

prijevod prikaza 3

C 16:0 / 100g mlijeka

kontrola        SCHAUMANN ENERGY PRO  

                                    +8,1%

*izvor: praktični pokus Gut Hülsenberg

SCHAUMANN ENREGY PRO uvjerava u testu iz prakse
prikaz 4: SCHAUMANN ENERGY PRO uvjerava u testu iz prakse na Gut Hülsenbergu (podaci po životinji i danu)

prijevod prikaza 4

količina mlijeka, kg                ECM ( korigirano mlijeko), kg                  mliječna mast, %

kontrola, SCHAUMANN ENERGY PRO