Sjenaže trava i lucerne: bonsilage FORTE smanjuje razgradnju proteina
Rezultati Sveučilišta u Halleu potvrđuju: korištenje bonsilage FORTE značajno smanjuje sadržaj biogenih amina u silaži. Ovo je važan doprinos povećanju ukusnosti hrane, unosu voluminoze i odterećenju metabolizma životinja.
Kvaliteta proteina silaže trave i lucerne izuzetno je važna na specijaliziranim farmama. Što više voluminoza/ osnovna krma daje proteina, to se mora kupiti manje proteinskih izvora. Ovo je važan doprinos profitabilnosti, posebno u napetoj situaciji na tržištu.
Biogeni amini nastaju razgradnjom proteina
Uz NH3, biogeni amini nastaju kada se proteini i aminokiseline razgrađuju fermentacijskim štetnicima poput klostridija i enterobakterija. Smanjuju ukusnost silaže i opterećuju metabolizam životinja. Maksimalni sadržaj biogenih amina je 5 g po kg ST.
Sveučilište u Halleu istražuje smanjenje biogenih amina
Prof dr. Annette Zeyner i Dr. Holger Kluth, Sveučilište Halle-Wittenberg, ispitivali su utjecaj bonsilage FORTE na sadržaj biogenih amina u jednom silažnom testiranju. Polazni materijal bila je novo zasijani njemački ljulj. Prikaz 1 prikazuje sirove hranjive sastojke.
Nakon 90 dana silažnog vrenja, kvaliteta fermentacije varijanti silaže samo se malo razlikovala. Netretirana kontrola, poput varijante sa bonsilage FORTE, postigla je DLG stupanj 1 za kvalitetu fermentacije. Maslačna kiselina nije proizvedena ni u jednoj silaži. bonsilage FORTE osigurao je samo znatno nižu pH vrijednost (vidi prikaz 2).
bonsilage FORTE značajno smanjuje biogene amine
S bonsilage FORTE bilo je moguće značajno smanjiti udio biogenih amina za 15% u usporedbi s kontrolom (vidi prikaz 3). Pod prevladavajućim uvjetima ispitivanja - kontrola s vrlo dobrom kvalitetom fermentacije i još nižim NH3-N u usporedbi s bonsilage FORTE - ovaj rezultat još jednom dokazuje iznimne performanse bonsilage FORTE s jedinstvenom kombinacijom homofermentativnih bakterija mliječne kiseline.
Zaključak: čak i uz dobru kvalitetu vrenja mogu se postići dodatne prednosti
Brzo i intenzivno smanjenje pH vrijednosti kao i izuzetno dobra konkurentska snaga bakterija mliječne kiseline u bonsilage FORTE, osiguravaju trajnu inhibiciju fermentacijskih štetnika, štite silažu od visoke razgradnje proteina i aminokiselina i smanjuju sadržaj biogenih amina . Učinak koji ima odlučujuće prednosti čak i uz vrlo dobru kvalitetu fermentacije: osim što smanjuje gubitke i poboljšava probavljivost, povećava ukusnost, a time i unos hrane. Bitan doprinos ekonomičnoj i održivoj proizvodnji mlijeka.
bonsilage-dodaci za silažu. Tržišni i inovacijski lider od 2000.
Biološki dodaci za silažu u skupinama proizvoda bonsilage BASIC, bonsilage SPEED i bonsilage FIT prilagođeni su svim situacijama siliranja i hranidbe. Njima postižete mjerljivo veću kvalitetu krme kao silaže.
bonsilage FIT G nadoknađuje deficit energije, koji je prisutan naročito na početku laktacije. Silažni inokulant optimira energetska obilježja sjenaža i brine o nihovoj visokoj aerobnoj stabilnostil. Tako se podupire metabolizam krava.
bonsilage ALFA kombinira različite sojeve bakterija mliječne kiseline koji su posebno prilagođeni teškim uvjetima siliranja lucerne, djetelina i djetelinsko travnih smjesa . Biološki dodatak silaži također je uvjerljiv u praksi.
bonsilage donosi više proteina u tanko crijevo. Biološki dodatak silaži dugoročno poboljšava kvalitetu proteina travne silaže. To potvrđuju rezultati analize Sveučilišta Hohenheim s opsežnim ispitnim materijalom.