pozvati kontakt
Erfolg im Stall
savjeti u upravljanju goveda

Ispravno reagirajte s visokim zaostalim sadržajem šećera u sjenažama

Grassilage

Hladne noći i sunčani dani mogu dovesti do visoke razine šećera u silaži. Čak i nakon završetka fermentacije, silaže i dalje imaju visok zaostali sadržaj šećera, što povećava rizik od naknadnog zagrijavanja. Ako se te silaže koriste u hranidbi, povećava se rizik od acidoze buraga. Korištenjem dodataka za silažu BONSILAGE, proces fermentacije silaža može se ciljano kontrolirati. To znači da se tijekom siliranja velik dio šećera u travi razgrađuje. Nastala octena kiselina štiti silažu od ponovnog zagrijavanja. Propilenglikol, koji se proizvodi od šećera kada se koristi dodatak za silažu BONSILAGE FIT G, također odterećuje metabolizam krava. U silažama trava koje nisu tretirane BONSILAGE-om, sadržaj rezidualnog šećera znatno je veći zbog nedostatka stvaranja fermentacijskih kiselina (vidi prikaz 1).

Ne hranite toplim obrokom

Zagrijavanje obroka negativno utječe na potrošnju hrane i zdravlje mliječnog stada. Osobito kada hranite travnatu silažu s puno zaostalog šećera, redovito kontrolirajte obroke zbog zagrijavanja. Ako je obrok topao na hranidbenom stolu, preporučuje se upotreba SCHAUMASIL 5.0 ili SILOSTAR TMR PROTECT kako bi se osigurao unos krmiva i proizvodnost krava (vidi prikaz 2).

Spriječiti acidozu

Uz povećani rizik od naknadnog zagrijavanja, povećan je rizik od acidoze kada se silaža trave hrani s puno zaostalog šećera. Šećer se u buragu može izuzetno brzo razgraditi. Iako ovo osigurava energiju za sintezu mikrobnog proteina, to također dovodi do jakog stvaranja kiseline, a time i do smanjenja pH vrijednosti u buragu. Posljedice acidoze su smanjena potrošnja hrane, loša pretvorba hrane i pad mliječnosti i sadržaja mlijeka. Stoga, u slučaju silaže koja sadrži velike količine zaostalog šećera, trebali biste osigurati prilagodbu u omjerima obroka  u skladu s navedenim. Uz odabir pravih komponenata koncentrata, upotreba RINDAMIN BP također osigurava pH vrijednost buraga. Kombinacija odabranih puferskih tvari štiti od buražne i metaboličke acidoze.

ostaci šećera i razvoj slike vrenja
prikaz 1: ostaci šećera i razvoj slike vrenja sa BONSILAGE FIT G u usporedbi sa netretiranom sjenažom

prijevod prikaza 1

% u ST

kontrola, BONSILAGE FIT G

ostaci šećera       octena kiselina        propilenglikol

* količine šećera pred siliranje u ST 18% ( kontrola) i 19% ( BONSILAGE FIT G)

stabilni obroci sa SCHAUMASIL 5.0 i SILOSTAR TMR PROTECT
prikaz 2: stabilni obroci sa SCHAUMASIL 5.0 i SILOSTAR TMR PROTECT

prijevod prikaza 2

SCHAUMASIL 5.0

  • efikasna kombinacija tekućih kiselina za ciljanu redukciju naknadnog zagrijavanja
  • sigurnost u primjeni zbog pH vrijednosti 5,0
  • dozacija: 3 lit/ tonu TMR-a

SILOSTAR TMR PROTECT

  • K-sorbat i Na- formijat pružaju sigurnu zaštitu od naknadnog zagrijavanja
  • lagana primjena zbog granuliranog oblika
  • dobar u farmskim uvjetima umiješavanja
  • dozacija: 2 kg/ tonu TMR-a
Maßnahmen bei der Verfütterung zuckerreicher Silagen

prijevod prikaza 3

mogućnosti pristupa obrocima sa silažama sa povećanim udjelom šećera

1. paziti na opskrbu vlakninom

2.udio brzo probavljivih ugljikohidrata iz žitarica- smanjiti

3. udio by-pass škroba iz kukuruza- povećati

4. uključiti RINDAMIN BP, efikasnu kombinaciju više pufernih tvari, za stabilizaciju pH buraga i krvi