pozvati kontakt
Erfolg im Stall
proizvodi u praksi siliranje i proizvodnja krme

Sjenaže trava i lucerne: BONSILAGE FORTE smanjuje razgradnju proteina

Logo BONSILAGE FORTE

Rezultati Sveučilišta u Halleu potvrđuju: korištenje BONSILAGE FORTE značajno smanjuje sadržaj biogenih amina u silaži. Ovo je važan doprinos povećanju ukusnosti hrane, unosu voluminoze i odterećenju metabolizma životinja.

Kvaliteta proteina silaže trave i lucerne izuzetno je važna na specijaliziranim farmama. Što više voluminoza/ osnovna krma daje proteina, to se mora kupiti manje proteinskih izvora. Ovo je važan doprinos profitabilnosti, posebno u napetoj situaciji na tržištu.

Biogeni amini nastaju razgradnjom proteina

Uz NH3, biogeni amini nastaju kada se proteini i aminokiseline razgrađuju fermentacijskim štetnicima poput klostridija i enterobakterija. Smanjuju ukusnost silaže i opterećuju metabolizam životinja. Maksimalni sadržaj biogenih amina je 5 g po kg ST.

Sveučilište u Halleu istražuje smanjenje biogenih amina

Prof dr. Annette Zeyner i Dr. Holger Kluth, Sveučilište Halle-Wittenberg, ispitivali su utjecaj BONSILAGE FORTE na sadržaj biogenih amina u jednom silažnom testiranju. Polazni materijal bila je novo zasijani njemački ljulj. Prikaz 1 prikazuje sirove hranjive sastojke.

Nakon 90 dana silažnog vrenja, kvaliteta fermentacije varijanti silaže samo se malo razlikovala. Netretirana kontrola, poput varijante sa BONSILAGE FORTE, postigla je DLG stupanj 1 za kvalitetu fermentacije. Maslačna kiselina nije proizvedena ni u jednoj silaži. BONSILAGE FORTE osigurao je samo znatno nižu pH vrijednost (vidi prikaz 2).

BONSILAGE FORTE značajno smanjuje biogene amine

S BONSILAGE FORTE bilo je moguće značajno smanjiti udio biogenih amina za 15% u usporedbi s kontrolom (vidi prikaz 3). Pod prevladavajućim uvjetima ispitivanja - kontrola s vrlo dobrom kvalitetom fermentacije i još nižim NH3-N u usporedbi s BONSILAGE FORTE - ovaj rezultat još jednom dokazuje iznimne performanse BONSILAGE FORTE s jedinstvenom kombinacijom homofermentativnih bakterija mliječne kiseline.

Zaključak: čak i uz dobru kvalitetu vrenja mogu se postići dodatne prednosti

Brzo i intenzivno smanjenje pH vrijednosti kao i izuzetno dobra konkurentska snaga bakterija mliječne kiseline u BONSILAGE FORTE, osiguravaju trajnu inhibiciju fermentacijskih štetnika, štite silažu od visoke razgradnje proteina i aminokiselina i smanjuju sadržaj biogenih amina . Učinak koji ima odlučujuće prednosti čak i uz vrlo dobru kvalitetu fermentacije: osim što smanjuje gubitke i poboljšava probavljivost, povećava ukusnost, a time i unos hrane. Bitan doprinos ekonomičnoj i održivoj proizvodnji mlijeka.

Ausgewählte Rohnährstoffe im Ausgangsmaterial

Trockenmasse, % 27,7
Rohasche, % in der TM 12,5
Rohprotein, % in der TM  15,0
Rohfaser, % in der TM 24,1
Zucker, % in der TM 6,8

 

prijevod prikaza 1

izabrani sirovi sadržaj izlazne mase

suha tvar, %

sirovi pepeo, % u ST

sirovi protein, % u ST

sirova vlaknina, % u ST

šećer, % u ST

parametri vrenja u istraživanju
prikaz 2: parametri vrenja u istraživanju na Sveučilištu Halle

prijevod prikaza 2

udio u ST, %

kontrola ( pH vrijednost 4,59)

BONSILAGE FORTE ( pH vrijednost 4,29)

mliječna kiselina     octena kiselina    maslačna kiselina       NH3-N

učinak BONSILAGE FORTE
prikaz 3: učinak BONSILAGE FORTE na biogene amine u sjenažama

prijevod prikaza 3

kontrola, BONSILAGE FORTE

tiramin

fenilentilamin

kadaverin

puterscin

ukupno biogenih amina

sadržaj biogenih amina, g/ kg ST

*visoko signifikantno