Schweine in Schweinebuchten mit Spaltenboden

svinje

Stabilna proizvodnja unatoč visokim temperaturama ljeta

Schwein
© krumanop - stock.adobe.com
Odgovarajuća hranidba i dobro upravljanje smanjuju gubitke proizvodnosti povezane s visokim temperaturama. Visoke temperature prošlog ljeta ponovno su učinile vrlo jasnom potrebu za ciljanim mjerama za smanjenje toplinskog stresa u svinjogojskoj proizvodnji.
"Temperatura dobrog osjećanja" u velikoj mjeri ovisi o starosti životinje, ali kada visoke vanjske temperature također podignu termometar u štali u neslućene visine, pate sve životinje . Toplinski stres najprije se očituje smanjenjem potrošnje hrane - u krmača to je 190 g / dan za svakih ° C iznad 22 ° C. Osim vanjske temperature, životinje su izložene i takozvanoj metaboličkoj toplini. To je toplina koja proizlazi iz probave hrane i pretvorbe hranjivih tvari u tijelu.
Visoki metabolički stres uzrokovan toplinskim stresom povećava broj slobodnih radikala, što između ostalog čini crijevnu sluznicu propusnijom i općenito oštećuje stanice. Budući da se tijelo mora riješiti viška topline, sve su funkcije za odvođenje topline jako izražene. Za razliku od ljudi, svinje se ne mogu znojiti, a u modernim oblicima uzgoja životinje imaju male mogućnosti hlađenja valjanjem. Stoga je osobito važno paziti na hranjidbu i upravljanje te se u skladu s time i ponašati. Prilagođenim mjerama hranjidbe i gospodarenja, životinje se mogu učinkovito podržati u slučaju toplinskog stresa, a posljedice se mogu smanjiti.
postupaci proti v toplinskog stresa
© SCHAUMANN

Mjere hranidbe i upravljanja za smanjenje toplinskog stresa idu ruku pod ruku.

prijevod prikaza 1

smjese;
  • cilj je smanjenje proizvodnje metaboličke topline
  • smanjiti ukupan protein, potrebe pokriti slobodnim aminokiselinama
  • smanjiti škrob, koristiti mast kao izvor energije
  • povećati iskorištenje hranjiva
jačati zdravlje životinja;
  • smanjenjem oksidativnog stresa primjenom antioksidanata
  • dodatkom netopljivih komponenata vlaknine
  • zaštitom od patogena korištenjem hranidbenih kiselina 
hranidba;
  • česti manji obrci u ponudi
  • visokovrijedne, ukusne komponente
  • spriječiti rast klica u hrani- pažnja na higijenu hranidbe
smanjiti opterećenja;
  • prilagoditi smjese
  • prilagoditi protok zraka u štali ( možda nadogradnja ventilatora)
  • hlađenje provjetravanjem
  • upravljanje postupcima ( cijepljenja, premještanja itd): u hladnijem dijelu dana ( jutra ili večeri)
potrošnja vode;
  • kontrolirati tehniku i protok vode
  • ponuditi čistu i ukusnu vodu
  • dodati ponudu vode za piće u sredini dana
 
SCHAUMANN koncept i asortiman proizvoda SCHAUMANN nude ciljanu podršku.

CERAVITAL - proizvod fermentacije

  • podržava probavljivost hranjivih tvari
  • odterećuje crijeva

SCHAUMA LIPO PLUS - koncentrat masti

  • visoka gustoća energije
  • odterećuje metabolizam
 

SCHAUMACID - kombinacije kiselina

  • sigurna higijena hrane
  • stabilizacija zdravlja crijeva 

povezani članci

CERAVITAL
© SCHAUMANN
Saznajte više

CERAVITAL – proizvod fermentacije za svinje, perad i telad


Proizvod fermentacije CERAVITAL, bolje razgrađuje NSP frakcije sadržane u hrani i tako povećava probavljivost hranjivih sastojaka. CERAVITAL je nastao iz čvrste faze vrenja i posebno se koristi u SCHAUMANN- proizvodima za monogastrične životinje i telad.

SCHAUMACID- hranidbene kiseline
© Volker Hämmerling
Saznajte više

Higijena stočne hrane - kombinacije kiselina za svaki izazov

Za postizanje vrhunskih učinaka u svinjogojstvu nužna je visoka razina higijene. Ciljanom uporabom odgovarajućih kombinacija kiselina iz asortimana SCHAUMACID možete ovaj cilj postići u svim fazama proizvodnje.

Stabilna proizvodnja unatoč visokim temperaturama ljeta