Ispravno reagirajte s visokim zaostalim sadržajem šećera u sjenažama

© Volker Hämmerling
Hladne noći i sunčani dani mogu dovesti do visoke razine šećera u silaži. Čak i nakon završetka fermentacije, silaže i dalje imaju visok zaostali sadržaj šećera, što povećava rizik od naknadnog zagrijavanja. Ako se te silaže koriste u hranidbi, povećava se rizik od acidoze buraga. Korištenjem dodataka za silažu bonsilage, proces fermentacije silaža može se ciljano kontrolirati. To znači da se tijekom siliranja velik dio šećera u travi razgrađuje. Nastala octena kiselina štiti silažu od ponovnog zagrijavanja. Propilenglikol, koji se proizvodi od šećera kada se koristi dodatak za silažu bonsilage FIT G, također odterećuje metabolizam krava. U silažama trava koje nisu tretirane bonsilage-om, sadržaj rezidualnog šećera znatno je veći zbog nedostatka stvaranja fermentacijskih kiselina (vidi prikaz 1).
Ne hranite toplim obrokom
Zagrijavanje obroka negativno utječe na potrošnju hrane i zdravlje mliječnog stada. Osobito kada hranite travnatu silažu s puno zaostalog šećera, redovito kontrolirajte obroke zbog zagrijavanja. Ako je obrok topao na hranidbenom stolu, preporučuje se upotreba SCHAUMASIL 5.0 ili SILOSTAR TMR PROTECT kako bi se osigurao unos krmiva i proizvodnost krava (vidi prikaz 2).
Spriječiti acidozu
Uz povećani rizik od naknadnog zagrijavanja, povećan je rizik od acidoze kada se silaža trave hrani s puno zaostalog šećera. Šećer se u buragu može izuzetno brzo razgraditi. Iako ovo osigurava energiju za sintezu mikrobnog proteina, to također dovodi do jakog stvaranja kiseline, a time i do smanjenja pH vrijednosti u buragu. Posljedice acidoze su smanjena potrošnja hrane, loša pretvorba hrane i pad mliječnosti i sadržaja mlijeka. Stoga, u slučaju silaže koja sadrži velike količine zaostalog šećera, trebali biste osigurati prilagodbu u omjerima obroka u skladu s navedenim. Uz odabir pravih komponenata koncentrata, upotreba RINDAMIN BP također osigurava pH vrijednost buraga. Kombinacija odabranih puferskih tvari štiti od buražne i metaboličke acidoze.