pozvati kontakt

NATUPIG povećava potencijal proizvodnje u tovu svinja

2019-07-21 
Mastschweine

Nova linija proizvoda NATUPIG smanjuje potrošnju krme po kilogramu prirasta i štedi uporabu, a time i kupnju skupe proteinske hrane. Rezultat je smanjenje troškova stočne hrane, a time i ukupno poboljšanje ekonomske učinkovitosti tova svinja. Smjese za hranidbu za životinje na bazi žitarica ili kukuruza, mogu se proizvoditi s NATUPIG-om sa smanjenom razinom proteina i fosfora. Proizvodi također pomažu u ispunjavanju zahtjeva uredba o gnojidbi.

Proizvod od algi CERAGEL i probiotik CERABAC učinkovite su dodatne komponente, posebno za fazu useljenja i fazu predtova. U ovoj kritičnoj fazi, njihovi posebni mehanizmi djelovanja podržavaju optimalnu probavu i zdravlje životinja u predtovu.

Novi fermentacijski proizvod CERAVITAL XP s enzimskim mehanizmom djelovanja oslobađa više energije iz hrane u metabolizmu svinja. Nove komponente u njemu također osiguravaju znatno bolju iskoristivost ponuđenih krmnih proteina. Korištenje CERAVITAL XP koristi još boljie alternativnu proteinsku hranu kao što je npr. sojina sačma. Iskorištenje energije i proteina se značajno povećava. To čini obrok od repičine sačma još sigurnijom alternativom od korištenja soje Sadržaj soje u hrani može se smanjiti za 2% uz poboljšanu pretvorbu hrane i istovremeno veće performanse . Ušteda je npr.. za tov svinja u Njemačkoj ogroman potencijal uštede u uvozu soje (vidi prikaz 1). Na svinjama utovljenim u Njemačkoj moglo bi se uštedjeti više od 11.600 kamiona sojine sačme.

Zamjenom 2% sojiine sačme žitaricama ili kukuruznim zrnom, smanjuje se sadržaj proteina u hrani za daljnjih 0,6-0,8%, ovisno o udjelu hranjivih sastojaka u zrnu. Dodatna upotreba daljnjih slobodnih aminokiselina nije potrebna. Ovo smanjenje proteina stoga ima dodatne učinke na ravnotežu gnojiva na farmi. S 2.000 tovnih mjesta i trenutnom razinom proizvodnosti, to je više od 10 hektara za N- bilancu. Prostor potreban za nadoknađivanje izlučivanja fosfata također se smanjuje (vidi prikaz 2).

Na emisije amonijaka u proizvodnji svinja utječu različiti čimbenici. Tehnika smještaja također igra važnu ulogu. Tijekom rasprave o dobrobiti životinja raspravlja se o oblicima smještaja s popločanim površinama ili sa steljom. Veće emisije amonijaka mogu se smanjiti smanjenjem proteina s proizvodima SCHAUMANN (1% manje sirovih proteina = 10% manje emisija amonijaka).

NATUPIG štedi sojinu sačmu
prikaz 1: NATUPIG štedi sojinu sačmu u tovu svinja

prijevod prikaza 1

potrošnja smjese: 14 mil. t/ godinu

proizvodnja tovnih svinja: 53 mil./ godinu

ušteda sojine sačme: - 2%

to je 280.000 t/ godinu= 11.600 kamiona

taj broj kamiona odgovara dužini od 210 km, tj.udaljenosti od Stuttgarta do Münchena 

 

NATUPIG štedi površinu
prikaz 2: NATUPIG štedi površinu (2 % manje sojine sačme, 2000 tovnih mjesta, 3 turnusa)

prijevod prikaza 2

površina, ha

dušik ( N)       fosfat ( P2O5)

soja HP/ ječam                        soja HP/ kukuruz

NATUPIG u tovu svinja
nove mogućnosti u tovu svinja sa NATUPIG-om

prijevod prikaza 3

NATUPIG

osigurava proizvodnju zdravijih svinja

koristi efikasno hranjiva

štedi resurse

optimira gnojidbenu bilancu