![](/statics/www_schaumann_hr/assets/images/Mood%20images/de_hws_innovation_rdax_75p.jpg)
NATUPIG povećava potencijal proizvodnje u tovu svinja
2019-07-21![Mastschweine](/statics/admin_contentpool_schaumann//assets/img/Content%20images/de_ado_NazgulAngmar_schwein_natupig_mast_rdax_1920x1440_40s.jpg)
Nova linija proizvoda NATUPIG smanjuje potrošnju krme po kilogramu prirasta i štedi uporabu, a time i kupnju skupe proteinske hrane. Rezultat je smanjenje troškova stočne hrane, a time i ukupno poboljšanje ekonomske učinkovitosti tova svinja. Smjese za hranidbu za životinje na bazi žitarica ili kukuruza, mogu se proizvoditi s NATUPIG-om sa smanjenom razinom proteina i fosfora. Proizvodi također pomažu u ispunjavanju zahtjeva uredba o gnojidbi.
Proizvod od algi CERAGEL i probiotik CERABAC učinkovite su dodatne komponente, posebno za fazu useljenja i fazu predtova. U ovoj kritičnoj fazi, njihovi posebni mehanizmi djelovanja podržavaju optimalnu probavu i zdravlje životinja u predtovu.
Novi fermentacijski proizvod CERAVITAL XP s enzimskim mehanizmom djelovanja oslobađa više energije iz hrane u metabolizmu svinja. Nove komponente u njemu također osiguravaju znatno bolju iskoristivost ponuđenih krmnih proteina. Korištenje CERAVITAL XP koristi još boljie alternativnu proteinsku hranu kao što je npr. sojina sačma. Iskorištenje energije i proteina se značajno povećava. To čini obrok od repičine sačma još sigurnijom alternativom od korištenja soje Sadržaj soje u hrani može se smanjiti za 2% uz poboljšanu pretvorbu hrane i istovremeno veće performanse . Ušteda je npr.. za tov svinja u Njemačkoj ogroman potencijal uštede u uvozu soje (vidi prikaz 1). Na svinjama utovljenim u Njemačkoj moglo bi se uštedjeti više od 11.600 kamiona sojine sačme.
Zamjenom 2% sojiine sačme žitaricama ili kukuruznim zrnom, smanjuje se sadržaj proteina u hrani za daljnjih 0,6-0,8%, ovisno o udjelu hranjivih sastojaka u zrnu. Dodatna upotreba daljnjih slobodnih aminokiselina nije potrebna. Ovo smanjenje proteina stoga ima dodatne učinke na ravnotežu gnojiva na farmi. S 2.000 tovnih mjesta i trenutnom razinom proizvodnosti, to je više od 10 hektara za N- bilancu. Prostor potreban za nadoknađivanje izlučivanja fosfata također se smanjuje (vidi prikaz 2).
Na emisije amonijaka u proizvodnji svinja utječu različiti čimbenici. Tehnika smještaja također igra važnu ulogu. Tijekom rasprave o dobrobiti životinja raspravlja se o oblicima smještaja s popločanim površinama ili sa steljom. Veće emisije amonijaka mogu se smanjiti smanjenjem proteina s proizvodima SCHAUMANN (1% manje sirovih proteina = 10% manje emisija amonijaka).
![NATUPIG štedi sojinu sačmu](/statics/admin_contentpool_schaumann//assets/img/Graphics/de_hws_natupig_mast_1_rdax_1920x1440p.jpg)
prijevod prikaza 1
potrošnja smjese: 14 mil. t/ godinu
proizvodnja tovnih svinja: 53 mil./ godinu
ušteda sojine sačme: - 2%
to je 280.000 t/ godinu= 11.600 kamiona
taj broj kamiona odgovara dužini od 210 km, tj.udaljenosti od Stuttgarta do Münchena
![NATUPIG štedi površinu](/statics/admin_contentpool_schaumann//assets/img/Graphics/de_hws_natupig_mast_2_rdax_1920x1183p.jpg)
prijevod prikaza 2
površina, ha
dušik ( N) fosfat ( P2O5)
soja HP/ ječam soja HP/ kukuruz
![NATUPIG u tovu svinja](/statics/admin_contentpool_schaumann//assets/img/Graphics/de_hws_natupig_mast_3_rdax_1920x641p.jpg)
prijevod prikaza 3
NATUPIG
osigurava proizvodnju zdravijih svinja
koristi efikasno hranjiva
štedi resurse
optimira gnojidbenu bilancu