pozvati kontakt

Stavite pod kontrolu vlažne silaže trava i s niskim sadržajem šećera

2022-02-22 
Grassilierung

Profitabilna proizvodnja mlijeka ne može se postići bez visoke kvalitete osnovne krme. Ako je kvaliteta silaže kakva treba biti, kupnja skupe koncentrirane hrane može se s jedne strane smanjiti, a s druge strane osigurati zdravlje životinja. U praksi, ovaj zahtjev kvalitete nije uvijek lako ispuniti, jer vremenski uvjeti često igraju odlučujuću ulogu.

Izazov – vlažna silaža s niskim sadržajem šećera

U nestabilnim, vlažnim vremenskim uvjetima neizbježna je silaža koja je premokra i sa malo šećera. Nije idealno polazište za dobar proces vrenja, ali najbolji su to uvjeti za pogrešno vrenje uzrokovano štetnicima procesa vrenja i često kao rezultatom tj. takozvanog "prevrtanja" silaže. Zbog nedostatka provenjavanja, premalo šećera je koncentrirano u ulaznom materijalu. To rezultira sa nedovoljno energije za bakterije mliječno- kiselinskog vrenja (LAB) za brzo stvaranje dovoljnih količina mliječne kiseline. Premala količina mliječne kiseline rezultirat će nedovoljnim smanjenjem pH- vrijednosti i nestabilnom silažom. Proizvođači maslačne kiseline, posebice klostridije, sada se mogu natjecati s bakterijama mliječno- kiselinskog vrenja. Klostridije se sada snažno razmnožavaju i pretvaraju postojeću mliječnu kiselinu u maslačnu kiselinu i na taj način spriječavaju pad pH- vrijednosti. Osim šećera, klostridije također mogu razgraditi postojeći protein na amonijak i biogene amine. Aktivnost klostridija rezultira "prevrnutom" silažom sa znatno smanjenom ukusnošću i niskom kvalitetom proteina. U slučaju teških procesa dolazi do toksičnih razina biogenih amina (produkti razgradnje klostridijalnog metabolizma) koji trajno narušavaju zdravlje stada. U ovom ekstremnom slučaju se silaža mora baciti. Kada se pogleda analiza silaže, pH- vrijednost je prvi pokazatelj uspješnosti siliranja. Ako je pH- vrijednost ispod 4,4, postoji dovoljno dobro zakiseljavanje od strane LAB-a. Ako je pH- vrijednost iznad 4,5, postoji povećani rizik da će se klostridije koje stvaraju maslačnu kiselinu nastaviti razvijati i silaža se može "prevrnuti" (vidi prikaz 1).

 

Tri soja – tri zadatka – jedan cilj!

BONSILAGE FORTE je opremljen s tri LAB sojeva koji su međusobno optimalno usklađeni u svojoj interakciji i stoga imaju izvrsnu konkurentnost protiv klostridija. LAB soj Lactobacillus paracasei u stanju je iskoristiti raspoložive rezervne ugljikohidrate (višelančane molekule šećera) u siliranom usjevu i na taj način ublažiti nedostatak šećera. Zajedno s dva LAB soja Lactobacillus lactis i Lactobacillus acidilacti, moguće je brzo smanjenje pH-vrijednosti, a rast klostridija, a time i stvaranje maslačne kiseline, učinkovito je potisnuto (vidi prikaz 2). Razgradnja proteina je smanjena, a rezultat je niska razina amonijaka.

BONSILAGE FORTE – za bolji proces vrenja

Brzo i intenzivno smanjenje pH- vrijednosti kao i iznimno dobra kompetitivna snaga LAB-a u BONSILAGE FORTE, osiguravaju trajnu inhibiciju  štetnika vrenja. Silaže su zaštićene od visoke razgradnje proteina i aminokiselina i gubitaka u probavljivosti. Ukusnost, a time i unos hrane, kao i poboljšanje probavljivosti, još su jedan važan doprinos koji BONSILAGE FORTE može dati ekonomičnijoj i održivijoj proizvodnji mlijeka. BONSILAGE FORTE ima oznaku kvalitete DLG 5a za dodatke za silažu- jedini na svijetu deklariran protiv klostridija.

BONSILAGE FORTE čini silaže hranjivijom
prikaz 1: BONSILAGE FORTE čini silaže hranjivijom

prijevod prikaza 1

srednje vrijednosti vrenja: sjenaže naredni otkosi sa < 25% ST; 6,1 MJ NEL; 17% proteina; 11% pepeo

sadržaj u %

kontrola                                 BONSILAGE FORTE

žuto                    maslačna kiselina

oker                    octena kiselina

smeđe                mliječna kiselibna

zeleno                ostatak šećera

BONSILAGE FORTE inhibira od samog početka klostridije koje stvaraju maslačnu kiselinu
prikaz 2: BONSILAGE FORTE inhibira od samog početka klostridije koje stvaraju maslačnu kiselinu

prijevod prikaza 2

trava, 1.otkos, 26- 32% ST

klostridije u KFJ/ g svježe mase

kontrola                BONSILAGE FORTE

trajanje vrenja: 14 dana              49 dana          90 dana