pozvati kontakt

BONSILAGE SPEED G silira brže

2022-12-14 
BONSILAGE SPEED G silira brže

BONSILAGE SPEED G vidljivo skraćuje vrijeme zrenja silaže trava. Sredstvo za siliranje silaže trava, djetelina, lucerne i zelene raži omogućuje otvaranje silosa nakon samo 2 tjedna silažnog vrenja - bez aerobnih procesa kvarenja i naknadnog zagrijavanja. DLG potvrđuje učinkovitost u poboljšanju aerobne stabilnosti i ranog otvaranja silosa.

 

Kada nam je potrebna brza zrelost silaže?

Vremenski uvjeti posljednjih su godina doveli do nižih priroda na travnjacima na mnogim gospodarstvima. Istodobno se u tim silažama povećava kontaminacija kvascima i plijesnima. Da bi se takve mase mogle sigurno silirati za brzo otvaranje silosa, potrebno je brzo smanjenje pH- vrijednosti u prvoj fazi siliranja, a zatim brzo stvaranje octene kiseline.

Kako djeluju MSB- sojevi u BONSILAGE SPEED G?

U BONSILAGE-SPEED G- u posebna kombinacija sojeva bakterija mliječno kiselinskog vrenja ( MSB), zajedno s Lactobacillus diolivorans, rezultira brzim stvaranjem octene kiseline. Nakon samo 14 dana zrenja u silosu, ova kombinacija uspješno suzbija kvasce i plijesni, značajno poboljšava aerobnu stabilnost (vidi prikaz 1) i osigurava savršenu silažu koja se koristi u hranidbi.

Koja su iskustva iz prakse s BONSILAGE SPEED G?

Istraživanje ISF-Schaumann procijenilo je analize 1. otkosa 2017. iz svih regija Njemačke. Ove silaže su ponovno otvorene nakon samo 14 dana. Osim dobre stabilnosti nakon tako kratkog vremena zrenja silosa, svi farmeri su posebno pohvalili dobar miris silaže. Laboratorijski nalazi potvrđuju dojam farmera: prosječno 8,8% mliječne kiseline i 2,12% octene kiseline u ST i vrlo niska pH vrijednost od 4,15 i time objašnjavaju veliku stabilnost nakon kratkog vremena zrenja u silosu.

DLG potvrđuje takvo djelovanje sa posebnim znakom kvalitete!

DLG- testni centar za tehnologiju i komponente u korištenju u poljoprivredi sada je izvanredna svojstva BONSILAGE SPEED G označio s novom oznakom kvalitete za dodatke za silažu sa smjerom djelovanja 2 „aerobna stabilnost” i novim smjerom djelovanja 2+ „dodatni test za brzo otvaranje" (vidi prikaz 2). BONSILAGE SPEED G je jedini dodatak sa ovim 2+ znakom.

Zaključak

Besprijekorna voluminoza najvažniji je kamen temeljac ekonomski uspješne hranidbe u govedarstvu. Time se povećava unos hrane i smanjuju gubici i kupnja vanjskih komponenti. Upotrebom BONSILAGE SPEED G za silažu trave, lucerne, trava sa djetelinama i silaže zelene raži, SCHAUMANN proizvođaču nudi mogućnost proizvodnje aerobno stabilne silaže čak  nakon 14 dana zrenja u silosu.

BONSILAGE SPEED G: kiseline vrenja i pH vrijednost nakon 2 tjedna zrenja

prijevod prikaza 1

BONSILAGE SPEED G: kiseline vrenja i pH vrijednost nakon 2 tjedna zrenja

%, ST                               n=36     prosjek suhe tvari= 32,2%

kiseline: mliječna, octena; propilenglikol; propanol, etanol, pH- vrijednost

Rezultat testiranja je DLG-znak: brzo zrenje sa BONSILAGE SPEED G

prijevod prikaza 2

Aerobna stabilnost travne silaže nakon 14 dana zrenja

kontrola.....................................3,7 dana

BONSILAGE SPEED G................6,8 dana

Izvor: prema DLG-testnom centru za tehniku i inpute na gospodarstvima