pozvati kontakt
Erfolg im Stall
savjeti u upravljanju siliranje i proizvodnja krme

Higijena silaža - izbjegavanje naknadnog zagrijavanja

Sardinentechnik

Uz odrednice za postizanje dobre kvalitete voluminoze tijekom siliranja, upravljanje  presjeka silaža trave i kukuruza u korištenju još je jedna važna mjera za održavanje stabilne silaže. Posebno u jesen i zimi, otvorene silaže izložene su vremenskim utjecajima. Kiša, snijeg i jake sunčane zrake često su uzrok zaprljanih područja silosa i higijenski upitnih silaža. SCHAUMANN vam daje savjete za uspješno upravljanje silažama u korištenju.

savjet 1: uklonite ostatke silažne mase

Uklonite sav ostatak materijala na površini presjeka silosa. Kontaminirani ostaci silaže od prethodnog izuzimanja mogu kontaminirati hrpu silaže i dovesti do njenog naknadnog zagrijavanja. To postaje posebno jasno s termovizijskom kamerom na slici 1. Lijeva slika prikazuje čistu površinu reza, desna silaža se zagrijava ostacima na površini reza.

savjet 2: ne otkrivajte silos "unaprijed"

Procurivanje kišnice ili snijega u hrpu silosa dovodi do stvaranja plijesni i kvarenja silaže. To je s jedne strane zbog činjenice da kisik u hrpu silosa ulazi odozgo, a s druge strane kiša ispire stabilizirajuće fermentacijske kiseline u  donje slojeve. Jaka sunčeva svjetlost isušuje površinu silosa i čini je osjetljivijom na ponovno zagrijavanje i rast plijesni. To biste svakako trebali spriječiti pa nemojte otkrivati ​​silažu "unaprijed", već samo prema potrebi.

 

savjet 3: izbjegavajte ulazak zraka između hrpe silosa i pokrovnih folija

tehnologija sardina
tehnologija sardina za brtvljenje otvorene silaže

Trebali biste postaviti "lutajuću" zapreku za kisik, posebno s hrpama silaže koje su u glavnom smjeru vjetra. Ona se može npr. sastojati od vreća s pijeskom koje su postavljene kao poprečne šipke ili, još učinkovitije, kao uzdužne šipke (tehnologija sardine) na razini presjeka (vidi sliku). Svaki put kad se silaža pokrije, barijera se mora pomaknuti unatrag. Na taj način spriječavate ulazak zraka između pokrivne folije i silažne hrpe. Unos zraka potiče razvoj kvasca i plijesni i dovodi do naknadnog zagrijavanja.

savjet 4: kontrola temperature na površini reza

Prije svakog izuzimanja silaže, izmjerite temperaturu rezane površine na prethodno određenim točkama, komercijalno dostupnim penetracijskim termometrom ili termo- kamerom. Pregrijavanje ćete prepoznati vrlo brzo i tako možete reagirati prikladnim mjerama očuvanja za površinu izuzimanja i u hranidbenom obroku (vidi sliku 2), prije širenja kvasca i plijesni u dublje slojeve silaže.

toplinske slike jasno pokazuju zagrijavanje na presjeku silaža
prikaz 1: toplinske slike jasno pokazuju zagrijavanje na presjeku silaža

prijevod prikaza 1

lijevo: jedna higijenski besprijekorna silaža bez naknadnog zagrijavanja

desno: jedan kroz ostatke, značajno naknadno zagrijani silažni presjek

prikaz 2: kombinacije kiselina za stabilizaciju potpuno umiješanog obroka (TMR)

kombinacije kiselina
prikaz 2: kombinacije kiselina za stabilizaciju potpuno umiješanog obroka (TMR)

prijevod prikaza 2

Schaumasil TMR UNI

tekućina

do 250g/ dan/ životinju u TMR-u

kombinacija kiselina spriječava naknadno zagrijavanje, ukusne glukoplstične komponente podižu ješnost ( ciljana energetska opskrba)

jačina stabilnosti:  **

Silostar TMR Protect

granulat

2-3kg/ t TMR-a

K-sorbat i Na-formijat su sigurna zaštita od naknadnog zagrijavanja, lagana primjena

jačina stabilnosti:  ***

Schaumasil 5.0

tekućina

2-3kg/ t TMR-a

kombinacija tekućih kiselina za smanjenje naknadnog zagrijavanja, sa pH 5,0 je naročito korisniku prijateljski proizvod

jačina stabilnosti:  ***