pozvati kontakt
Erfolg im Stall
savjeti u upravljanju goveda

Zdrava i sigurna opskrba krava dojilja i njihove teladi

Mutterkuh mit Kalb

 

Uzgajivači krava dojilja ostvaruju do 70% svog prometa proizvodnjom teladi za tržište ili odbijene teladi. U cilju što profitabilnijeg poslovanja vrijedi princip „jedno tele po kravi dojilji i po godini“. Princip se ne može ostvariti bez opskrbe energijom, proteinima, makro- i mikroelementima temeljenim na potrebama životinja.

Opskrbljenost mineralima ima važnu ulogu u plodnosti krava dojilja. Poremećaji plodnosti i metabolizma, pobačaji, smanjeni rast životinja i povećana osjetljivost na infekcije često su pokazatelji nedovoljne opskrbe makroelementima i elementima u tragovima. Iz tog razloga, ciljana i optimizirana opskrba makro- i mikroelementima ključna je za zdravlje krave i nerođenog teleta. 

Ne zaboravite opskrbu elementima u tragovima

I u pašnom razdoblju treba obratiti pozornost na opskrbljenost mikroelementima bakrom, cinkom i selenom. Oni imaju važnu ulogu u metabolizmu i plodnosti.

Bakar

Bakar ima važnu ulogu za zdravlju papaka,u stvaranju crvenog krvnog pigmenta (hemoglobina) i u metabolizmu energije. Kod odraslih životinja nedostatak bakra očituje se u poremećajima plodnosti (rana embrionalna smrtnost, pobačaji). Ostali simptomi koje treba promatrati su lizavost i stvaranje takozvanih "bakrenih naočala" oko očiju. Mlade životinje mogu imati proljev, iscrpljenost i slabost mišića.

Cink

Cink je sastavni dio preko 300 enzima. Osim toga, cink je bitan građevni element za poticanje rasta stanica. Ako postoji nedostatak to može dovesti, između ostalog, do smanjene plodnosti, smanjene imunološke funkcije ili poremećenog zacjeljivanja rana.

Selen

U slučaju nedostatka selena dolazi kod krava do poremećaja metabolizma štitnjače, imunološkog sustava i važnih funkcija u jajnicima. Kod teladi nedostatak selena može dovesti do slabosti sisanja i slabosti mišića te posljedičnih problema pri stajanju i hodanju. Također se može primijetiti veća osjetljivost na respiratorne i crijevne infekcije.

Lokalitet i osnovna stočna hrana - znajte što sadržava

Osnovnu krmu za krave dojilje čini uglavnom pašnjačka trava te od nje napravljena silaža i sijeno. Dnevni unos makro- i mikroelemenata također se odvija putem osnovne krme. Razine elemenata u tragovima uglavnom su pod utjecajem lokaliteta (gnojidba, imisija) i starosti porasta. Mlade biljke bogatije su elementima u tragovima u suhoj tvari od starijih (vidi sliku 1). Nakon samo 6 tjedana rasta, sadržaj bakra, cinka i mangana pada za otprilike polovicu. Osim toga, dostupnost elemenata u tragovima u hrani može biti ograničena određenim antagonističkim komponentama hrane (npr. molibden, željezo i sumpor).

U tom slučaju može pomoći lizanje po volji masa s organski vezanim elementima u tragovima, kao što je RINDAVIT PRE LICK ATG ili RINDAMIN JUNIOR LICK s organski vezanim Aminotrace elementima u tragovima. Organski vezani mikroelementi su puno bolje dostupni životinji od anorganskih.

Krava i tele su bolje opskrbljeni sa Leckmassen tj. lizalicama iz SCHAUMANN-a

U SCHAUMANN- programu masa za lizanje tj. lizalica (vidi prikaz 2) pronaći ćete pravu opskrbu mineralima i vitaminima za vaše stado krava dojilja, za svaku skupinu životinja i svaki tip uzgoja. SCHAUMANN- mase za lizanje dostupne su u različitim pakiranjima i vrlo ukusne za krave i mlade životinje. Uz DETAMIN MINERAL LICK  liniju, SCHAUMANN također nudi odgovarajuće mase za lizanje s odgovarajućim razinama elemenata u tragovima, vitamina i minerala za sigurnu opskrbu na pašnjaku i u štali za ekološka gospodarstva.

 

Sadržaj elemenata u tragovima livadne vlasulje ovisno o starosti biljke
Sadržaj elemenata u tragovima livadne vlasulje ovisno o starosti biljke

prijevod prikaza 1

        sadržaj mikroelemenata
mikroelementi u mg/ kg ST dan 0........nakon 4 tjedna........nakon 6 tjedana
bakar  
cink  
mangan  

 

SCHAUMANN-Leckmassen-Programm
SCHAUMANN-Leckmassen-Programm

prijevod prikaza 2

  SCHAUMANN Leckmasse Rindamin Lick ATG Rindavit Pre- Lick ATG Rindamin Junior Lick ATG Detamin Mineral Lick Plus*
pakiranje/kg          
primjena odgoj i mliječne krave odgoj i mliječne krave i dojilje suhostaj odgoj odgoj i mliječne krave
org. vezani mikroelementi ( ATG**)          
vit. A,D i E          
B- vitamini          
biotin          

 

* za eko gospodarstva

** ATG= Aminotrace