pozvati kontakt
Erfolg im Stall
savjeti u upravljanju goveda

Tov junadi - MiMag za zdravi burag i mirne, vitalne bikove

Bullen am Futtertisch

Nemir u štalama i metaboličkim poremećajima uzrokovan acidozom buraga ima niz uzroka i predstavlja glavne faktore rizika za zdravlje životinja i isplativost u tovu bikova. S MiMag-om, mikroniziranim magnezijevim oksidom, ISF Schaumann Research ustanovio je inovativniu djelatnu tvar koja ujedinjuje visoko dostupan magnezij s izvrsnim puferskim kapacitetom.

Kroz pravilne obroke za tovne bikove optimalno se može poduprijeti.zdravlje buraga, mirnoća i zdravi papci životinja. Upotreba pufera za burag, poput natrij- bikarbonata, dokazala se na ovom području. Posebno u toploj sezoni i pri upotrebi velikih količina koncentrirane hrane, puferske tvari stabiliziraju pH buraga. To će smanjiti acidozu, bikovi će jesti više, a zdravlje papaka će se poboljšati.

Magnezij – pufer koji može više

Osim dobro poznatih karbonatnih pufera, magnezij- oksid sa svojim izvrsnim svojstvima povećanja pH također je prikladan kao pufer za burag. Iako je natrij- bikarbonat dobro standardizirani pufer, postoje jasne kvalitativne razlike prema magnezij- oksidom. Učinkovitost magnezij- oksida povezana je s njegovim izvorom i topljivošću. Tu nastupa inovativni aktivni sastojak SCHAUMANN MiMag - mikronizirani magnezij. ISF Schaumann Research uspio je kombinirati visoko dostupan izvor magnezija s izvrsnim puferskim kapacitetom u djelatnoj tvari MiMag. Magnezij- oksid se mikronizira i aktivira posebnim postupkom mljevenja. Na taj način nastaje porozna i jako povećana površina (vidi prikaz 1). Veliko povećanje površine enormno povećava topljivost (vidi prikaz 2), a kapacitet pufera povećava se za četiri puta u usporedbi s konvencionalnim magnezij- oksidom.

To je ono što izdvaja MiMag

Mali eksperiment ilustrira puferni učinak MiMag-a. Snažan pozitivan učinak na pH vrijednost postaje jasan ako otopite 3 g magnezij- oksida ili MiMag-aa u 40 ml komercijalnog octa. Uz pomoć pH test traka, učinak na pH vrijednost sada se može lako očitati iz promjene boje (vidi prikaz 3).
MiMag podiže pH vrijednost vrlo kiselog octa s 2,3 na vrijednost u jasnom bazičnom rasponu od oko 8,5
Normalni magnezij- oksid doseže samo pH vrijednost 5,0 (vidi prikaz 3)

Mirniji bikovi kroz MiMag

Magnezij nije samo vrijedan pufer u buragu, već ima i razne funkcije u metabolizmu, osobito u prijenosu podražaja u živčanom sustavu i opuštanju mišića. Stoga magnezij djeluje umirujuće. Magnezij se velikim dijelom apsorbira u buragu i stoga mora biti u otopljenom obliku kako bi se mogao apsorbirati.

MiMag opet i ovdje pravi razliku

Zbog 8 puta veće topljivosti, metabolizam ima značajno više magnezija na raspolaganju, a bikovi su mirniji, jedu više i smanjuje se rizik od ozljeda. Rezultat je veći dnevni prirast, manji gubitak i vitalnije životinje.

MiMag je sada uključen u proizvode RINDAMAST UNI, RINDAMAST UNI ASS-CO i RINDAMAST UNI RVI.

1.000 puta uvećanje magnezij- oksida i MiMag-a (mikroskop)
prikaz 1: 1.000 puta uvećanje magnezij- oksida i MiMag-a (mikroskop)
Löslichkeit von Magnesium im Pansen bei einem pH-Wert von 6,0
Darst. 2: Löslichkeit von Magnesium im Pansen bei einem pH-Wert von 6,0

prijevod prikaza 2

topljivost, %

kolone: konvencionalni magnezij- oksid i MiMag

8xpovećana topljivost

 pH vrijednosti konvencionalnog magnezij- oksida u usporedbi s MiMag-om u otopini octa
prikaz 3: Ispitivanje pH vrijednosti konvencionalnog magnezij- oksida u usporedbi s MiMag-om u otopini octa