pozvati kontakt
Erfolg im Stall
savjeti u upravljanju goveda

Mikserica za stočnu hranu - zašto su toliko važni pravilna njega i redoviti pregledi

mikserica za stočnu hranu

Dobar obrok počinje u mikserici za stočnu hranu. I zato se postojeći potencijal skupe stočne hrane može smanjiti lošom higijenom u miksericii stočne hrane. Vrijeme miješanja, redovito održavanje i pravilna higijena važni su za optimalno korištenje miserica. Svaki dan u godini obrok mora biti ravnomjerno raspoređen na hranidbenom stolu. Ukusnost i unos hrane ne smiju biti smanjeni zbog prljave mikserice. Veliki stres uzrokovan svakodnevnom uporabom potiče prljavštinu i trošenje. Stoga je osobito važno redovito provjeravati miksericu.

Koje su to važne točke za redovite kontrole?

  • Jesu li noževi još dovoljno oštri? Obratite posebnu pozornost na donje noževe. Ako je oštrica noža još vidljiva, noževi su još dovoljno oštri. Tupi noževi znače veću potrošnju goriva i dovode do bržeg trošenja puža. Kako se ne bi potpuno promijenio način rezanja silaža, ne smiju se mijenjati svi noževi u isto vrijeme.
  • Važe li vaga ispravno i dovoljno precizno? Na primjer, možete staviti vreću od 25 kg na rub stroja da je provjerite. Rezultat ne smije odstupati više od 10%
  • Je li mikserica odgovarajuće veličine za stado? Za ravnomjerno miješanje važno je da cijeli puž bude pokriven. Što više pritiskate pužnicu, to bolje miješa. Međutim, mikserica ne smije biti prepuna, inače se sve komponente ne izmiješaju dovoljno i hrana bi mogla biti izgubljena preko ruba. Kada je mikserica puna, na vrhu bi trebalo biti oko 10 cm prostora.
  • Rade li još magneti? Treba ih redovito čistiti i provjeravati njihovu funkcionalnost pomoću magnetskog predmeta.
  • Kakva je razina ulja u mjenjaču? Ako nema dovoljno ulja, potrebno ga je dopuniti. Također se moraju pridržavati intervali za izmjenu ulja.
  • Radi li pogonska osovina i dalje ispravno? Redovito podmazivanje spriječava kvarove. Također biste trebali pogledati ležajeve mkserice.
  • Je li tlak u gumama onakav kakav bi trebao biti? Obratite pozornost na ciljne vrijednosti proizvođača. 

Prilikom pregleda obavezno obratiti pozornost na zaštitu na radu!

Kako se pravilnom higijenom može izbjeći stvaranje plijesni?

Kako bi se izbjeglo stvaranje plijesni, važno je redovito prati miksericu, posebno kod mokrih obroka. Čišćenje treba provoditi najmanje svaka 4 tjedna. Prije čišćenja mikserica mora biti prazna i isključena. Sada se grubi ostaci krmiva mogu ukloniti lopatom. Nakon toga preporučujemo korištenje visokotlačnog čistača. To omogućuje optimalno pranje mikserice izvana i iznutra. Čišćenje je dobar razlog za redovitu provjeru tehnike mikserice stočne hrane.

Što treba uzeti u obzir tijekom punjenja?

Prilikom punjenja važno je da je mikserica u vodoravnom položaju. Time se osigurava ravnomjerna raspodjela krmiva u bunkeru.
Redoslijed punjenja određuje točnost miješanja. Dugačka i suha krmiva treba izmiješati prije kratkih i mokrih. Komponente koje je potrebno usitniti prvo idu u bunker za miješanje.
Male količine poput vitaminskih pripravaka ne bi se smjele se stavljati izravno u bunker mikserice jer se na taj način ne raspoređuju optimalno. Bolje ih je prethodno umiješati u predsmjesu ili koncentriranu hranu. Optimalni sadržaj suhe tvari u gotovom obroku je 35 do 40%.
Kada su sve komponente u mikserici za stočnu hranu, potrebno  je sve ponovno dobro izmiješati. Vrijeme "čistog" miješanja tada bi trebalo biti između 5-10 minuta.

Kako se uz redovite kontrole mogu prepoznati problemi?

Procesi funkcioniranja mogu se vidjeti ne samo na samom bunkeru mikserice. Zaključci o kvaliteti i funkciji mikserice mogu se također izvući na hranidbenom stolu. Obrok treba za krave biti ravnomjerno raspodijjeljen. Čestice bi trebale imati približnu duljinu od 4-6 cm, inače će se izbiranje hrane povećati.
Prvi znakovi upozorenja mogu se vidjeti i na samim kravama. Ako krave pokazuju smanjeni unos hrane bez objašnjivog razloga ili više izabiru hranu, trebali biste bolje pogledati miksericu i postupak miješanja.

Zaključak: 

Kao i sustav za mužnju, mikserica je u svakodnevnoj uporabi. Upravo zbog toga treba redovito provoditi čišćenje i preglede. Čišćenje treba obaviti najmanje svaka 4 tjedna. Tehnologiju treba provjeravati najmanje jednom godišnje. Ako se pojave neobjašnjivi problemi, vrijedi češće provjeravati bunker miješalice. Redovita i temeljita provjera može spriječiti visoke troškove zastoja i svakako je vrijedna vremena.