pozvati kontakt
Erfolg im Stall
savjeti u upravljanju goveda

Higijena krmiva - pravilna reakcija na naknadno zagrijavanje, plijesan, kvasce i toksine

Kuhstall

Naknadno zagrijavanje silaže ili otkrivanje kvasaca i plijesni često se podrazumijeva kao pojava mikotoksina. Međutim, to nije uvijek tako. Mikotoksini također mogu kontaminirati krmiva za domaće životinje bez da silaža postane topla i kontaminirana kvascima i sa plijesni. U nepovoljnim uvjetima hranidbe mogu se formirati takozvani endotoksini.
Kvasci, plijesan i mikotoksini iz hranidbe opterećuju jetru i slabe imunološki sustav mliječnih krava. Endotoksini također imaju negativne učinke na proizvodnost i zdravlje (vidi prikaz 1). Sve ove nepoželjne tvari imaju različite uzroke. Stoga je važno provjeriti kakvo je točno opterećenje i poduzeti odgovarajuće mjere u hranidbi.

Kvasci i plijesni

Ako se obrok na hranidbenom stolu zagrijava, dolazi do gubitka energije i pada konzumacije krmiva. Osim toga, takvo zagrijavanje uvijek ukazuje na kvarenje (npr. zbog kvasaca). Kvasci mogu pokrenuti bolesti vimena. Čak i ako se obrok ne zagrije, može doći do opterećenja uvjetovanog kvascima, jer to ne mora nužno dovesti do očiglednog zagrijavanja.

U slučaju neobjašnjivog pada proizvodnosti ili iznenadnih problema sa vimenom nakon promjene npr. silaže, preporučljivo je provesti analizu brojnosti kvasaca i plijesni u toj silaži i osigurati usklađenost s graničnim vrijednostima (vidi prikaz 2). Ako su vrijednosti provedene analize iznad graničnih, obrok se mora stabilizirati. Prikladni su u tom slučaju tekući proizvodi poput SCHAUMASIL TMR UNI ili granulirani oblik poput SILOSTAR TMR PROTECT.

Mikotoksini

Upotreba isključivih vezača toksina ima smisla ako se mikotoksini u krmivima stvarno nalaze. To se posebno odnosi na DON i ZEA. Analiza daje podatke o opterećenju krmiva mikotoksinima. Ako unos krme prekorači granične vrijednosti, veziači toksina poput SCHAUMASAN PREMIUM mogu ukloniti većinu toksina iz tijela. SCHAUMASAN PREMIUM je učinkovita kombinacija klinoptilolita, bentonita i novog aktivnog sastojka CERAGEL- aktivna snaga mora. Osim mikotoksina, CERAGEL može vezati i endotoksine. Do njih dolazi kada npr. mikrooorganizmi buraga uginu zbog acidoze.

"Curenje" crijeva

Crijevna sluznica postaje propusna zbog bilo koje vrste stresa ili pojačanog opterećanja i javlja se takozvani sindrom propusnih crijeva. Kroz ove "curenja" u crijevnoj stijenci, toksini i druge nepoželjne tvari ulaze u metabolizam i narušavaju proizvodnju mlijeka, plodnost i zdravlje životinja. S antioksidansima, živim kvascima, pufernim tvarima, odabranim vitaminima i vezačima za toksine, RINDAVIT grupa proizvoda nudi sveobuhvatnu zaštitu vašeg stada u stresnim situacijama ili u nepovoljnim uvjetima hranidbe.

 

djelovanja toksina, kvasca i plijesni
prikaz 1: moguća djelovanja toksina, kvasca i plijesni

prijevod prikaza 1

prijevod slike ( slijeva udesno i padajući niz):

visoke somatske stanice….pad konzumacije
                                                                       

 oslabljeni imunitet……..loše iskorištenje krmiva
                                                               

 pad proizvodnje mlijeka………….problemi papaka

 

granične vrijednosti mikrobiološkog opterećenja
prikaz 2: granične vrijednosti mikrobiološkog opterećenja

prijevod prikaza 2

Lijevo: Granične vrijednosti za krave po danu (kod konzuma od 22kg ST/ dan)
Desno: Granične vrijednosti za hranidbu krava kukuruznom silažom po g svježe mase silaže
Hefen=kvasci
Schimmel= plijesan
KBE= KFJ