pozvati kontakt
Erfolg im Stall
savjeti u upravljanju goveda

U hranidbi preživača svjesno koristiti žito i slamu iz žetve 2023.

Gekeimte Getreidekörner

Zbog vlažnih vremenskih uvjeta tijekom žetve 2023. godine za očekivati ​​je veću koncentraciju klica i toksina u zrnu i slami. Osim toga, neki dijelovi su zahvaćeni klijanjem. Potrebno je poduzeti niz mjera kako bi se osiguralo da mliječne krave i bikovi i mali preživači nemaju negativne posljedice na zdravlje i proizvodnost. U načelu, žitarice i slamu trebalo bi testirati prije upotrebe kako bi se znala pojedinačna kontaminacija gljivicama i mikotoksinima.

Isklijala zrna žitarica u hranidbi

Isoklijalo zrno sadrži veći sadržaj šećera od optimalno požnjevenog zrna. Do toga dolazi zbog pretvorbe  škroba u zrnu. To treba uzeti u obzir u obrocima s visokim udjelom šećera. Protein u zrnu također se pretvara u neproteinski dušik (NPN) tijekom klijanja. Zbog pretvorbe bjelančevina u zrnu, pri upotrebi velikih količina mora se voditi računa i o korištenju uree.

Toksini u žitaricama za preživače

Hrana zaražena plijesni često je neprimjetna ljudskom oku. Međutim, mikotoksini koje stvaraju plijesni mogu uzrokovati ozbiljne bolesti s nespecifičnim simptomima kao što su oštećenje živaca, jetre i bubrega, proljev te opći pad proizvodnosti i druge posljedice. Osim toga, toksini se talože u masnom tkivu tijela. Ako krava zapadne u energetski deficit tijekom  laktacije, energija koja se često mobilizira s tjelesnom masnoćom ponovno se oslobađa i može dovesti do problema s plodnošću i metabolizmom. Može se dodati sredstvo za vezivanje toksina kako bi se pružila optimalna podrška mliječnim kravama i tovnim bikovima. RINDAVITAL VARIO PROTECT je pogodan za osnovnu potporu i za mala opterećenja. U slučaju srednje do teške kontaminacije treba dodati SCHAUMASAN BASIS ili SCHAUMASAN PREMIUM ili NATUPIG FORTE kao kombinaciju anorganskih i organskih vezača toksina. Na taj se način mogu uzeti u obzir različita svojstva različitih mikotoksina (DON, ZEA, ergot, itd.) s njihovim specifičnim afinitetima vezivanja. Također je preporučljivo pomiješati proklijalo zrno s drugim nekontaminiranim zrnom.

Opterećenje slame

Slama bi trebala imati maksimalni sadržaj vlage od 12-14% u vrijeme baliranja. Pri višim vrijednostima, ulazni materijal je sklon mikrobiološkom kvarenju, a time i ponovnom zagrijavanju (vidi sliku). Pogotovo u godinama s lošim vremenskim uvjetima za spremanje slame, početni materijal je već u polju jako zaražen gljivicama. Uz senzorsku provjeru kvalitete slame prikladan je i mikrobiološki test. Ako se slama koristi kao hrana za životinje, također se primjenjuju orijentacijske i granične vrijednosti za mikotoksine u hrani za pojedine životinje.

Jako kontaminirana slama ne bi se trebala koristiti kao stočna hrana ili kao materijal za zanimaciju, čak i ako ne postoje zakonske maksimalne količine za potonje u smislu higijene. Ne može se isključiti da će orijentacijske vrijednosti (vidi tablicu) biti prekoračene ako postoji visok dnevni unos jako kontaminiranog materijala kroz obrok ili stelju.

posljedice povišenih razina klica
slika.: povišene razine klica u slami pokazuju se na mnogo različitih načina

prijevod prikaza

  upotreba
goveda stelja/ hrana
svinje stelja/ hrana/ zanimacija
perad stelja
konji stelja/ hrana

 

moguće posljedice visoke razine klica

kvarenje

pad proizvodnosti

oboljenja dišnih puteva

smanjena hranidbena vrijednost

dr. teška oboljenja

samozaraza krme

 

  

  normalna razina povećana razina jako povećana razina

grupa mikroorganizama

u KFJ/g
crna plijesan i
druge plijesni
100.000 > 100.000 do 1.000.000 > 1.000.000
kvasci 2.000.000 > 2.000.000 do 4.000.000 > 4.000.000