pozvati kontakt
Erfolg im Stall
savjeti u upravljanju higijena i konzerviranje

Hraniti svježe ubranim žitaricama? SCHAUMASIL to omogućuje

Getreide

Hranidba svježe ubranog zrna preporučuje se najranije nakon 4 tjedna skladištenja, inače prijete probavni problemi. S SCHAUMASIL-om se ovo vrijeme skladištenja može skratiti na nekoliko dana. Priskanje SCHAUMASIL-om pozitivno utječe na mikro-floru prisutnu na zrnu i na procese pretvorbe u samom zrnu. Stoga je moguća brza primjrna žitarica u hranidbi.

Situacija tijekom berbe zahtijeva metode konzerviranja 

Žitarice su u berbi s udjelom vode koji ne dopušta skladištenje bez kvarenja. Postupci fizikalnog ili kemijskog konzerviranja spriječavaju razmnožavanje mikroorganizama prisutnih na zrnu i time sprjiečavaju kvarenje zrna. Rastuće cijene energije i s tim povezani dodatni troškovi sušenja, zahtijevaju ekonomičnije metode konzerviranja.
Konzerviranje žitarica kiselinama uspješna je metoda očuvanja krmnog zrna na vlastitoj farmi. Zbog svojih posebnih prilagodbi različitim područjima primjene, proizvodi SCHAUMASIL za zaštitu zrna posebno su sigurni i ekonomični.

Postoji utjecaj na mikrofloru i procese pretvorbe na i u zrnu

Korištenje kemijskih konzervansa kao što je SCHAUMASIL ima prednost izravnog utjecaja na mikrobnu floru. Učinak konzervansa proizlazi iz utjecaja na funkcionalnost staničnih membrana, blokiranja encimskih sustava, inhibiciji stanične diobe i promjeni okolišne pH vrijednosti. Suprotno tome, fizičkim očuvanjem uklanjaju se samo neophodni životni uvjeti za uzročnike kvarenja kao što su npr. temperatura i vlaga. SCHAUMASIL kontrolira i smanjuje bakterije, gljivice i kvasce koji su prirodno prisutni na zrnu. Postiže se smanjenje broja klica do granice detekcije (vidi sliku). Upotreba SCHAUMASIL-a također odmah zaustavlja procese pretvorbi u samom zrnu.

SCHAUMASIL ubrzava početak hranidbe

Naše dugogodišnje iskustvo pokazuje da se žitarice tretirane SCHAUMASIL-om mogu koristiti u hranidbi već nakon nekoliko dana. Encimatski kontrolirani metabolički procesi u zrnu brzo se zaustavljaju. Nema potrebe strahovati od smanjenja unosa hrane isparavanjem kiseline. Bez tretmana kiselinom, poželjno je hraniti suho, svježe ubrano žito tek nakon skladištenja od najmanje 4 tjedna kako bi se izbjegli probavni poremećaji. Dodatna primjena CERAVITAL-a dodatno stabilizira crijeva.


 

pšenica tretirana SCHAUMASIL EXTRA ( sa18 % vlage)

SCHAUMASIL EXTRA im Weizen

prijevod prikaza

KFJ/ g

prije tretiranja                      sa SCHAUMASIL EXTRA

bakterije        kvasci             plijesni