pozvati kontakt
Erfolg im Stall
savjeti u upravljanju higijena i konzerviranje

čista pitka voda - ključ više za Erfolg im Stall ( uspjeh u štali)

Schwein mit Wasser

Voda je neophodna hrana za domaće životinje. Ona ima ključnu ulogu u mnogim fiziološkim procesima u tijelu životinje (npr. transport hranjivih tvari, metaboličke reakcije, regulacija temperature, održavanje tlaka u stanici). Bez dovoljne količine i visoke kvalitete pitke vode, ugroženi su zdravlje i proizvodnost životinja. Ovdje često nije problem početna kvaliteta vode, već stvaranje takozvanog biofilma na unutarnjim stijenkama cijevnih sustava (vidi prikaz 1)

Biofilm – optimalno mjesto za razmnožavanje patogenih klica

Biofilm je masna, sluzava prevlaka zelene, žućkasto-smeđe boje; njegovo stvaranje prirodan je proces.

Ovisno o bakterijskom opterećenju u zraku i vodi, temperaturi vode i brzini protoka ili zastojima vode u cijevnom sustavu, razvoj biofilma napreduje manje ili više brzo. Dodavanje lijekova i vitamina putem linija za piće također ubrzava rast biofilma.

Biofilm se sastoji od mikroorganizama (poput bakterija, gljivica i algi), njihovih metaboličkih produkata i anorganskih tvari u vodi (spojevi vapna, željeza ili mangana). Ako patogene klice prodru u vodoopskrbni sustav, npr. preko pojilice, to može kolonizirati postojeći biofilm s ogromnim negativnim posljedicama po higijenu vode, a time i po zdravlje životinja (vidi prikaz 1). Budući da je to stalno promijenjiv proces, dijelovi filma se ljušte. Kao rezultat tog odvajanja, patogene klice i druge komponente neprestano ulaze u pitku vodu. Odvojeni fragmenti biofilma često sadrže gram-negativne klice, čije gutanje često rezultira bolestima gastrointestinalnog trakta (npr. proljev).

Cilj mora biti smanjiti razvoj biofilmova u cijevima i na taj način smanjiti opterećenje klicama kako bi se osigurala optimalna opskrba životinja vodom.

Veća sigurnost kvalitete pitke vode.

Uz SCHAUMADES CLEAN WS i SCHAUMADES CLEAN, kao i novu kombinaciju organskih kiselina SCHAUMACID AQUA, SCHAUMANN nudi tri posebna proizvoda za borbu protiv biofilmova.

SCHAUMADES CLEAN – čisti i dezinficira u jednom koraku.

Za osnovno čišćenje vodovodnih cijevi u praznom prostoru, SCHAUMADES CLEAN je alkalno sredstvo za dezinfekciju. Korištenje SCHAUMADES CLEAN-a učinkovito uklanja naslage i prljavštinu te se pouzdano bori protiv bakterija otpornih na kiseline. U slučaju posebno teških naslaga, potrebno je razmotriti kombiniranu obradu kiselinama i lužinama (odvojeno jedna od druge!).

SCHAUMACID AQUA – jednostavan za korištenje i dvostruko učinkovitiji

Nova posebna kombinacija organskih kiselina s učinkovitim, antimikrobnim učinkom i u sustavu za piće i u životinjama. Visok sadržaj kiselina smanjuje patogene klice već u cijevima i time smanjuje ulazak klica u životinju putem vode za piće. Osim toga, SCHAUMACID AQUA stabilizira gastrointestinalnu floru i smanjuje rizik od proljeva. Zahvaljujući dvostrukom djelovanju SCHAUMACID AQUA -e (u sustavu cijevi i kod životinja), zdravlje i proizvodnost životinja pouzdano su zaštićeni.

SCHAUMADES CLEAN WS – snažan protiv patogenih klica

Posebni višekomponentni dezinficijens pouzdano uklanja biofilmove iz vodova za pitku vodu i spriječava njihov ponovni rast. Kombinacija vodikovog peroksida (oksidanta) i srebra suzbija u dvije faze kontaminaciju biofilma. Obje komponente imaju dokazano baktericidno djelovanje. SCHAUMADES CLEAN WS lako se dozira, može se koristiti u svim temperaturnim rasponima, nije korozivan i odobren je prema Pravilniku o pitkoj i stolnoj vodi (također u naseljenim štalama).

stvaranje biofilma u cijevima za vodu
prikaz 1: stvaranje biofilma u cijevima za vodu (prema F. von der Haar, 2010.)

prijevod prikaza 1

biofilm sa klicama        

ljuštenje biofilma u vodu

sistem vode za piće

povrat toka vode   

    ! ulazak zraka kroz fluktuacije pritiska       

 ! ulazak klica kroz pojilicu pijenjem

svježa voda

rezervoar vode           pumpe

 

biofilm
biofilm iz jedne vodovodne cijevi

prijevod prikaza

biofilm

  • je često izvor infekcija
  • predstavlja mjesta razvoja uzročnika
  • može negativno utjecati na ukusnost i miris vode
  • može začepiti pojilice, posljedično smanjeno pijenje vode