pozvati kontakt
Erfolg im Stall
savjeti u upravljanju higijena i konzerviranje

Sigurno očuvanje proklijalih žitarica – opcije za žetvu žitarica

Auswuchs im Getreide

Stalne padaline i posljedični loši uvjeti žetve predstavljaju velike izazove za  žetvu žitarica. Ne samo da se datum berbe još uvijek odgađa na mnogim mjestima u Njemačkoj. Ove 2023. godine i mi smo u Hrvatskoj imali klijanje iako je to moguća pojava u svakoj godini prilikom manipulacije sa vlažnijim urodima. Zbog visoke vlažnosti, zalihe žitarica odlaze u skladišta i povećava se opasnost od klijanja zrnja. To ide ruku pod ruku s gubicima žetve, lošijom kvalitetom zrna, sve većim rizikom od zaraze gljivicama, a time i kontaminacije požnjevenog usjeva mikotoksinima.

Kako bi se osiguralo sigurno skladištenje žitarica, opcija je sušenje ili konzerviranje s kiselinama. Kiseline za konzerviranje djeluju antimikrobno tj. protiv gljivica, kvasaca i bakterija te, ako se pravilno koriste, osiguravaju uništavanje skladišnih gljivica i sprječavanje njihovog daljnjeg razmnožavanja. Visoki standard higijene prilikom skladištenja žitarica (čišćenje, sušenje, konzerviranje) omogućuje izbjegavanje mikrobnog kvarenja i posljedičnu pojavu mikotoksina. Međutim, mora se napomenuti da za očuvanje vlažnog zrna, zrno treba imati maksimalnu vlažnost od 22%. Ako je zaostala vlaga veća, očekuju se tehnički problemi tijekom berbe i daljnje obrade. Mikotoksini, koji se nalaze na zrnu već prilikom skladištenja, ne "eliminiraju se" konzerviranjem kiseline. Stoga je mikrobna analiza zrna apsolutno neophodna prije hranjenja životinja.

Vlažno zrno, kao cijelo zrno tj. nesamljeveno, možete konzervirati sa SCHAUMASIL 5.0, SCHAUMASIL EXTRA ili SCHAUMASIL SUPRA NK. Kod konzerviranja proklijalog zrna dodajte 10% više kiseline na preporučenu vlažnost. Druga mogućnost s ostatkom vlage > 25% je siliranje mokrog zrna koje je prethodno samljeveno CCM mlinom. SCHAUMASIL 5.0 i SILOSTAR LIQUID idealni su za osiguranje aerobne stabilnosti.

Nakon žetve, hranjenje treba odgoditi četiri tjedna nakon sušenja ili dva tjedna nakon vlažnog konzerviranja s dodatkom kiselina ili odmah ( uvjerili se u Hrvatskoj!). Razlog je hlađenje hrpa, razgradnja produkata reakcije i eventualno mikotoksini. Proklijalo i mokro zrno treba skladištiti odvojeno od ostalog uskladištenog zrna.