pozvati kontakt
Erfolg im Stall
savjeti u upravljanju svinje

Uspješan odgoj prasadi poštivanjem sistema

Ferkel

Prilikom prijelaza s hrane za odbiće na hranidbu u odgoju važno je: u usporedbi s hranom za odbiće, hrana za odgoj prasadi sadrži visoko probavljive komponente, arome, kiseline itd. na jednoj nižoj razini. Da bi se probavnom sustavu omogućio lakši prijelaz, taj prijelaz treba biti dovoljno postupan i to postepenim miješanjem dviju smjesa kroz najmanje četiri dana. 


Iako su životinje puno stabilnije u fazi odgoja prasadi, a krmne smjese su više usmjerene prema visokom dnevnom prirastu, ne treba u potpunosti zanemariti pitanje zdravlja crijeva. Ovisno o situaciji na određenoj farmi, već spomenute mjere, poput upotrebe organskih kiselina, i dalje igraju važnu ulogu. U kombinaciji sa posebnom NatuPig dodacima, u odgoju prasadi mogu se osigurati visoki rezultati odgoja i pod uvjetima jako ili vrlo jako smanjene količine N- i P (dušika i fosfora) sa odgovarajućim smanjenjem sadržaja ukupnog proteina. Kako je izgradnja mišićne mase sada sve važnija, dovoljna opskrba svim aminokiselinama presudna je za visoku razinu proizvodnosti.

Novi izazovi

Otprilike tri tjedna nakon odbića, tj. usred odgoja prasadi, započinje pojava nekroze rubova/ školjki ušiju kao uvijek prisutan problem. To je višefaktorna pojava pa tako rubna nekroza ušiju može imati mnogo uzroka:

 • visoka brojčana opterećenost objekta 
 • ustrajne borbe u rangiranju 
 • nedostatak zraka/propuh/visoka koncentracija štetnih plinova 
 • nedovoljna količina i kvaliteta vode 
 • nagla promjena hrane 
 • premalo hranidbenih mjesta  
 • opterećenje mikotoksinima 
 • brojni različiti zarazni agensi poput PRRS, PCV2, Mykoplasmasuis,Treponema pedis, grinje 
 • streptokoki i stafilokoki često pogoršavaju upalu kao sekundarni patogeni.

Jedan od pokretačkih čimbenika može biti nedovoljno razvijena stabilnost crijeva. Ako postoje upalni procesi ili nastanak toksina, koji se uspostavljaju u crijevima, cijeli je organizam prasadi opterećen. Vanjski simptom su promjene na vrhovima ušiju. Ako postoji bakterijska infekcija na područjima rana, male promjene na ušima mogu ubrzo postati veliki problem gubitkom velikog dijela ušne školjke. Osim toga, rubna nekroza ušiju može biti početna točka za grižu ušiju i kanibalizam, jer te životinje rado podnose grickanje od strane druge prasadi po mjestima na ušima koja ih svrbe.

Optimirati držanje i hranidbu

Cilj u ugroženim grupama mora biti optimiranje uvjeta držanja i zračnosti i stabilizacija probavnih procesa. Stres je glavni okidač za razvoj nekroze rubova ušiju. Tijekom hranidbe pomaže malo duže korištenje visokokvalitetnih smjesa. Nužno je osigurati grubu strukturu smjesa (vidi prikaz 1) i paziti na visoki udio vlaknine- do 5%. Upotreba smjesa na bazi brašna nudi posebne prednosti s obzirom na grubu strukturu krme. Uz to, organske kiseline podržavaju i stabiliziraju zdravlje crijeva. Od posebne važnosti je također odgovarajući unos vode. On nije samo važan za redovitu probavu i cjelovitost crijevne sluznice, već i za sve ostale metaboličke procese a time i zdravlje životinja u cjelini, ovisi o dobroj opskrbi vodom. 
Uz uvjete držanja i optimalni sadržaj krmnih smjesa, voda je jedan od najvažnijih proizvodnih čimbenika u odgoju prasadi.

Savjeti

Voda - najvažnija hrana

Svakoj svinji treba oko 2,5-3 puta više dnevno vode koliko joj je potrebno hrane. Tako da odbijeno prase ima dnevnu potrebu za vodom od 1-3 litre. Da bi odgovarajuća njega bila uspješna, nekoliko bi se točaka trebalo redovito provjeravati:

 • Visina pijenja: Mogu li svi odojci piti bez ograničavanja?
 • Broj pojilica: najmanje 2 pojilice po boksu i najmanje 1 pojilica za 12 prasadi
 • Protok: 0,5-0,7 litara u minuti idealno je za odbitu prasad
 • Kvaliteta vode za piće: povećana razina elemenata u tragovima, posebno željeza i mangana, smanjuje ukusnost i ubrzava stvaranje biofilma.
 • Redovito čišćenje sustava za piće, osim toga, voda u punom boksu može se sanirati pomoću SCHAUMADES CLEAN WS.

Pije li prasad dovoljno vode?

Što učiniti kada sve izgleda po pravilima, no još uvijek postoji sumnja da prasad ne unosi dovoljno vode? Stvarna potrošnja vode može se utvrditi samo vodomjerom. Možda životinje nisu naučile pravilno piti vodu iz Nippel- pojilice i zato piju premalo. Općenito, svinje - kao i većina drugih životinja - više vole otvorene vodene površine. Mnogi iskusni proizvođači svinja stoga, paralelno u odgoju prasadi, koriste zdjele i Nippel- pojilice.

Preporučena raspodjela veličine čestica u smjesama za prasad, određivanje preko kutije sa sitima

Preporučena raspodjela veličine čestica u smjesama za prasad
prikaz 1: Preporučena raspodjela veličine čestica u smjesama za prasad, određivanje preko kutije sa sitima

prijevod prikaza 2

zeleno- proizvodi na biljnoj bazi ( odgoj I i odgoj II)

smeđe- vlastite smjese sa različitim udjelima (%) programa za prasad NATUPIG F/ NATUPIF F-VM

plavo- proizvodi sa ribljim brašnom/ proteinom plazme

dani života prasadi u odgoju