pozvati kontakt
Erfolg im Stall
savjeti u upravljanju svinje

Prihrana sisajuće prasadi stvara uravnotežena legla

Saugferkel

Prvi dani života jednog praseta ključni su za njegov kasniji razvoj i kasnije performanse. Dobro zbrinjavanje sisajuće prasadi postavlja temelje za fit- nazimice i tovne svinje.

U idealnom slučaju, prasad posjeti majčine sise u roku od 15 minuta nakon brzog prašenja i popije ukupno 250 ml kolostruma u prva 24 sata. Nakon dva do tri dana uspostavljen je redoslijed na sisama i svako prase ima svoje, produktivne sise. Nažalost, stvari ne idu uvijek tako glatko.

Nakon dužeg prašenja ili s vrlo velikim leglom, prasad često gubi vitalnost. Posebno bi se trebalo potpomoći maloj prasadi kako bi što brže došla do sisa i unijela kolostrum. Energetska dopuna iz otopine glukoze može ovdje pružiti dobru potporu. Kratko, pažljivo "poniranje" njuškom u SCHAUMANN ISOLYT, visokoenergetsku otopinu elektrolita, potiče manje vitalne prasadi na konzumaciju kolostruma.Slabu prasad isto takor treba pažljivo istrljati da se osuše i odmah ih stavljati na sise. Prethodno apsorbirana glukoza tada daje energiju potrebnu za sisanje.

Ujednačena legla kroz prihranu i usklađivanje legala

Kod velikog broja prasadi uvijek ima onih koji nemaju vlastitu sisu na krmači ili se samo nalaze u nepovoljnom položaju na sisi. Uvijek će biti prasadi koja nema svoje fiksne sise na krmači. Uz to, proizvodnost vimena u stražnjem dijelu slabije su nego one bliže glavi krmače. Vrlo velika legla krmača teško može nositi sama i ona brzo doseže svoje granice performansi. Ciljana ravnoteža legla podržava krmaču i prasad.

Usklađena prihrana/ dohrana također osigurava homogeni razvoj legla. Mliječna zamjenica može se ponuditi već od 3. dana života, tako da se posebno podržava prasad bez vlastite sise.

Nemaju sve krmače jednak broj živorođene prasadi, a nemaju sve krmače iste mogućnosti za uspješan rast svoga legla. Usklađivanje legla poboljšava šanse za svu prasad.

Osnova za visoku proizvodnju mlijeka

Uspjeh u fazi sisanja prasadi ovisi o mliječnosti krmače. Proces prašenja i prehrana krmače imaju značajan utjecaj na proizvodnju mlijeka. Ali na proizvodnju mlijeka može se pozitivno utjecati i pravilnim držanjem prasadi. Grudi krmače moraju se stimulirati od samog početka. Ovo oslobađa dovoljno prolaktina i potiče proizvodnju mlijeka. Prema tome, krmača mora imati barem onoliko prasadi koliko ima funkcionalnih sisa.

Faza sisanja određuje nastavak

Što se prasad bolje navikne na potrošnju krute hrane već kod krmače, to će im biti lakše prebaciti se na krutu. Sposobnost stvaranja različitih probavnih encima ne može se ubrzati hranidbom, ali se može podržati. Prase se navikne na konzumaciju krute hrane, a crijeva imaju vremena prilagoditi se različitoj konzistenciji i sastavu hrane prije njene konačne zamjene.

Osobito je važno da se svježa ne nudi samo zamjenica za mlijeko dva do tri puta dnevno. Ni predstarter nikada ne smije "ostarjeti" u hranilici, jer tada gubi atraktivnost i ukusnost. Preporučljivo je hraniti male količine dva do tri puta dnevno, a ne samo primjenjivati jedan veliki obrok.

 

Savjeti za odgoj prasadi

Kvaliteta kolostruma

Prasad bi uvijek trebala primiti kolostrum od vlastite majke. Osim protutijela, prasad od majke priimaju i imune stanice. Iako antitijela "pristaju svima", da tako kažemo, samo imune stanice vlastite majke mogu proći kroz crijevni zid prasadi i pomoći u izgradnji vlastitog imuniteta.

Usklađivanje legala

Najbolje vrijeme za to je drugi ili treći dan života prasadi. Prasad je dovoljno kolostruma preuzela od majke, a redoslijed sisa još nije utvrđen. U idealnom slučaju, trebalo bi prase premjestiti samo jednom. Svaki sljedeći premještaj ne samo da povećava stres za sve životinje, već se i patogeni lako šire po različitim leglima.

Nemojte dopustiti da padne proizvodnja mlijeka krmače

Raspored cijepljenja tijekom faze dojenja utječe na proizvodnju mlijeka krmače. Ako prasad snažno reagira na cijepljenje, ona konzumira do dva dana znatno manje mlijeka. Ako se to dogodi prije „plato“ faze proizvodnje mlijeka, tj. u prva dva tjedna nakon prašenja, smanjena potražnja za mlijekom može dovesti do pada proizvodnje mlijeka i ne može se više povećati u dovoljnoj mjeri. U takvom slučaju krmače često reagiraju s nemirom u dojenju, što dovodi do duljeg razdoblja do sljedećeg prašenja.

Atraktivnost predstartera- iskoristite znatiželju prasadi

Predstarter je posebno atraktivan ako se koristi samo povremeno u prvih nekoliko dana. Na primjer, dva puta dnevno samo po pola sata svaki put, nakon čega se zdjela ponovno izvadi iz boksa. To čini hranu zanimljivijom za prasad. Više životinja dolazi u zdjelu i krmača može pojesti veliku količinu krute hrane.

Automatizirana prihrana prasadi

Dok se u sustavima sa zdjelama prasadi može ponuditi hrana za odbiće putem dodatnog sustava hranidbe na kraju razdoblja sisanja, u sustavima čaša moraju se koristiti posebni, posebno topljivi predstarteri. Ovdje se dokazala uporaba posebnog proizvoda BI-LACTIN ULTIMUS. Taj tekući predstarter sadrži visokokvalitetne i vrlo ukusne komponente i omogućuje prasadi privikavanje na prvu biljnu hranu, čak i u sustavu čaša.