pozvati kontakt
Erfolg im Stall
savjeti u upravljanju svinje

Prihrana sisajuće prasadi stvara uravnotežena legla

Saugferkel

U idealnom slučaju, prasad posjeti majčine sise u roku od 15 minuta nakon brzog prašenja i popije ukupno 250 ml kolostruma u prva 24 sata. Nakon dva do tri dana uspostavljen je redoslijed na sisama i svako prase ima svoje, produktivne sise. Nažalost, stvari ne idu uvijek tako glatko. Nakon dužeg prašenja ili s vrlo velikim leglom, prasad često gubi vitalnost. Posebno bi se trebalo potpomoći maloj prasadi kako bi što brže došli do sisa i unijeli kolostrum. Energetska dopuna iz otopine glukoze može ovdje pružiti dobru potporu. Prasad se također njuškom može pažljivo "umočiti" u energetski bogatu otopinu elektrolita kako bi ih se potaknulo na sisanje. Slabu prasad isto takor treba pažljivo istrljati da se osuše i odmah ih stavljati na sise. Prethodno apsorbirana glukoza tada daje energiju potrebnu za sisanje.

Ujednačena legla kroz prihranu i usklađivanje legala

Uvijek će biti prasadi koja nema svoje fiksne sise na krmači. Uz to, proizvodnost vimena u stražnjem dijelu slabije su nego one bliže glavi krmače. Homogeni razvoj cijelog legla može se postići koordiniranom prihranom. Od trećeg dana života može se ponuditi i razne zamjene za mlijeko, koje posebno podržavaju prasad u razvoju s nepovoljnim položajem na sisama ili bez "vlastite sise". Nemaju sve krmače jednak broj živorođene prasadi, a nemaju sve krmače iste mogućnosti za uspješan rast svoga legla. Usklađivanje legla poboljšava šanse za svu prasad.

Faza sisanja određuje nastavak

Što se prasad bolje navikne na potrošnju krute hrane već kod krmače, to će im biti lakše prebaciti se na krutu. Sposobnost stvaranja različitih probavnih encima ne može se ubrzati hranidbom, ali se može podržati. Prase se navikne na konzumaciju krute hrane, a crijeva imaju vremena prilagoditi se različitoj konzistenciji i sastavu hrane prije njene konačne zamjene.

Osobito je važno da se svježa ne nudi samo zamjenica za mlijeko dva do tri puta dnevno. Ni predstarter nikada ne smije "ostarjeti" u hranilici, jer tada gubi atraktivnost i ukusnost. Preporučljivo je hraniti male količine dva do tri puta dnevno, a ne samo primjenjivati jedan veliki obrok.

Prihrana sisajuće prasadi različitim SCHAUMANN proizvodima

Prihrana sisajuće prasadi
Prihrana sisajuće prasadi od 1. dana života prasadi

Savjeti

Kvaliteta kolostruma

Prasad bi uvijek trebala primiti kolostrum od vlastite majke. Osim protutijela, prasad od majke priimaju i imune stanice. Iako antitijela "pristaju svima", da tako kažemo, samo imune stanice vlastite majke mogu proći kroz crijevni zid prasadi i pomoći u izgradnji vlastitog imuniteta.

Usklađivanje legala

Najbolje vrijeme za to je drugi ili treći dan života prasadi. Prasad je dovoljno kolostruma preuzela od majke, a redoslijed sisa još nije utvrđen. U idealnom slučaju, trebalo bi prase premjestiti samo jednom. Svaki sljedeći premještaj ne samo da povećava stres za sve životinje, već se i patogeni lako šire po različitim leglima.

Proizvodnja mlijeka

Raspored cijepljenja tijekom faze dojenja utječe na proizvodnju mlijeka krmače. Ako prasad snažno reagira na cijepljenje, ona konzumira do dva dana znatno manje mlijeka. Ako se to dogodi prije „plato“ faze proizvodnje mlijeka, tj. u prva dva tjedna nakon prašenja, smanjena potražnja za mlijekom može dovesti do pada proizvodnje mlijeka i ne može se više povećati u dovoljnoj mjeri. U takvom slučaju krmače često reagiraju s nemirom u dojenju, što dovodi do duljeg razdoblja do sljedećeg prašenja.

Atraktivnost predstartera- iskoristite znatiželju prasadi

Predstarter je posebno atraktivan ako se koristi samo povremeno u prvih nekoliko dana. Na primjer, dva puta dnevno samo po pola sata svaki put, nakon čega se zdjela ponovno izvadi iz boksa. To čini hranu zanimljivijom za prasad. Više životinja dolazi u zdjelu i krmača može pojesti veliku količinu krute hrane.

Automatizirana prihrana prasadi

Dok se u sustavima sa zdjelama prasadi može ponuditi hrana za odbiće putem dodatnog sustava hranidbe na kraju razdoblja sisanja, u sustavima čaša moraju se koristiti posebni, posebno topljivi predstarteri. Ovdje se dokazala uporaba posebnog proizvoda BI-LACTIN ULTIMUS. Taj tekući predstarter sadrži visokokvalitetne i vrlo ukusne komponente i omogućuje prasadi privikavanje na prvu biljnu hranu, čak i u sustavu čaša.