Erfolg im Stall
savjeti u upravljanju svinje

higijenske i sigurnosne mjere za svinjogojska postrojenja

Hygienemassnahmen im Schweinestall
Image caption

Biosigurnost je vrlo važna tema na farmama svinja. Uključuje sve mjere koje minimiziraju unošenje i širenje uzročnika infekcije. Razlikuje se vanjska i unutarnja biološka sigurnost. Vanjska biološka sigurnost spriječava ulazak klica u farmu, a unutarnja spriječava širenje patogena između životinja. S obzirom na nadolazeći rizik od afričke svinjske kuge, svako bi gospodarstvo trebalo preispitati gdje se mogu poboljšati mjere za provedbu biološke sigurnosti . SCHAUMANN Vam daje smjernice za to.

1. Zaštita stada

Jasno odvojite farmu u bijelo i crno područje. Uspostavite jasna pravila o pristupu bijelom području. Pristup treba biti samo putem higijenske barijere. U idealnom slučaju, ogradom ćete zaštititi bijelo područje od divljih životinja i ulaska bolesti. Silosi za punjenje, utovarna rampa, silos za gnojivo i spremište za trupove nalaze se u crnom području i do njih se može doći izvana.

2. Vlastita odjeća postrojenja/ farme

Svi posjetitelji dobivaju vlastitu, čistu odjeću (moguće jednokratni kombinezon) i čizme. Ne dopustite vanjsku odjeću / opremu u bijelom području.

3. Kupnja životinja

Kupujte samo životinje pouzdanog podrijetla od što manje različitih dobavljača.

4. Higijena transportnih vozila

Stiže li kamion za stoku čist na vašu farmu? Konkretno, provjerite strop vozila, donju stranu pregradnih zidova, rešetke, ventilacijske otvore, šarke, stolove i pomoćna sredstva za vožnju. Knjiga o kontroli dezinfekcije pruža informacije o prethodnim prijevozima i dezinfekciji.

5. Utovar životinja

Vozač kamiona za stoku nema posla s Vama u štali. Ako ne postoji drugi način, opremite ga vlastitom odjećom i opremom. Općenito, provjerite je li vozačeva radna odjeća čista, jer je zaprljana odjeća ili čizme također izvor patogenih klica. Zatim temeljito dezinficirajte staze za vožnju,bokseve za čekanje, utovarne rampe, vage za stoku, upravljačke ploče i drugo.

6. Vlastiti transporter

Redovito čistite i dezinficirajte vlastiti transporter za stoku, po mogućnosti u prostoru za pranje ili u hali koja je dovoljno udaljena od zgrada štale. Transporter se čisti izvana prema unutra, odozgo prema dolje. Posebna pažnja potrebna je za jako zaprljane površine i u teško pristupačnim područjima, poput ventilacijskih otvora, donjih strana pregradnih zidova, udubljenja i šarki.

7. Dezinfekcija

Obratite posebnu pozornost i brigu na dezinfekciju. Koristite samo odobrene dezinficijense s DVG popisa * (www.desinfektion-dvg.de) i uzmite u obzir različitu učinkovitost pojedinih sredstava protiv bakterija ili virusa, kao i odgovarajuće podatke o koncentraciji. Ovdje možete saznati više o preventivnoj dezinfekciji protiv afričke svinjske kuge ( ASP).

DVG *- navedeni dezinficijensi iz SCHAUMANN-a:

ORGANOSEPT NEU

Površinsko i osnovno dezinfekcijsko sredstvo protiv širokog spektra bakterija, sa ovojnicom i virusa bez ovojnice. Visoka učinkovitost zadržava se čak i pri temperaturama do -10 ° C.

Može se koristiti u nenastanjenim i nastanjenim štalama

ENDOSAN FORTE S NEU

Vrlo učinkovito dezinfekcijsko sredstvo širokog spektra djelovanja protiv endoparazita (uključujući jaja glista, kokcidija, kriptosporidija) i bakterija (uključujući mikobakterije, kvasce, viruse)
Za uporabu u nenastanjenim štalama nakon temeljitog čišćenja.

(*DVG – Njemačko veterinarsko- medicinsko društvo)  

crno i bijelo područje na farmi

crno i bijelo područje

bijelo područje:  kuća za stanovanje, kapija ulaza, sperma, veterinar, higijenska barijera

štala 1 i štala 2

crno područje: hladnjača za mrtve životinje, silosi, područje za pranje, rampa, gnojna jama