pozvati kontakt
Erfolg im Stall
proizvodi u praksi siliranje i proizvodnja krme

Kukuruzna silaža - mjerljivo brže siliranje sa BONSILAGE SPEED M

Maissilage

Visok sadržaj sirovih vlakana u silaži kukuruza osigurava nekontrolirani rast kvasca i plijesni u netretiranim silažama kukuruza. Samo brzo stvaranje octene kiseline kroz BONSILAGE SPEED M, može inhibirati razvoj fermentacijskih štetnika u ranoj fazi.

BONSILAGE SPEED M potiskuje kvasce od samog početka

Soj bakterija mliječne kiseline Lactobacillus diolivorans sadržan u BONSILAGE SPEED M, vrlo brzo stvara octenu kiselinu i na taj način inhibira razmnožavanje kvasca i plijesni unutar prvih 14 dana razdoblja sazrijevanja silaže (vidi prikaz 1). To znači da se tretirana silaža kukuruza može otvoriti već nakon 14 dana. Uz to, sazrijevanjem silaže stvaraju se veće količine propionske kiseline. Propionska kiselina ima konzervativni učinak i podržava stabilnost silaže kukuruza prilikom korištenja.

Kvasci i plijesni smanjuju higijensku kvalitetu kukuruzne silaže, smanjuju vrijednost hrane zbog gubitaka energije i hranjivih sastojaka i uzrokuju zagrijavanje silaže. To dovodi do smanjenog unosa hrane sa svim povezanim posljedicama, poput nedovoljne opskrbe krava i smanjene proizvodnosti, što utječe na cijelu sljedeću godinu korištenja te kukuruzne silaže (vidi prikaz 2).

Gubici silaže koštaju i negativno utječu na ravnotežu protoka energije

10-15% gubitaka silaže povećava trošak tone kukuruzne silaže u prosjeku za 4-6 €. Cijena liječenja dodacima za silažu iznosi najviše 1/3 ovog troška. Svi gubici energije moraju se nadoknaditi kupljenom hranom. To je često povezano s višim troškovima, a ima i negativan utjecaj na bilansu protoka energije gospodarstva. Stoga biste trebali osigurati kvalitetu silaže kukuruza uporabom BONSILAGE SPEED M. 

efekti naknadnog zagrijavanja
prikaz 2: pogoršanje unosa energije i hrane zbog zagrijavanja

prijevod prikaza 2

energija, MJ NEL kg/ST                           konzum, %

zeleno= energija

plavo= konzum

crno= ukupno- konzum energije

vrijeme nakon hranidbe, sati

octena kiselina sa BONSILAGE SPEED M
prikaz 1: prednost zahvaljujući brzom stvaranju octene kiseline sa BONSILAGE SPEED M

prijevod prikaza 1

kvasci i plijesni, KFJ/ g Svj. M./ u milionima

sivo= kukuruzna silaža sa klasičnim dodatkom za silažu

zeleno=kukuruzna silaža sa BONSILAGE SPEED M

žuto= sadržaj octene kiseline, % od ST

svježa masa kukuruza                      zrenje silaže kukuruza u danima

prednosti BONSILAGE SPEED M
prednosti BONSILAGE SPEED M

prijevod prikaza 3

  • brza stabilnost- potiskivanje kvasaca od samoga početka
  • dugotrajna zaštita od naknadnog zagrijavanja
  • sigurnost unosa krmiva
  • odterećenje bilance energije, smanjenje troškova