pozvati kontakt
Erfolg im Stall
proizvodi u praksi siliranje i proizvodnja krme

Kukuruzna silaža - mjerljivo brže siliranje sa BONSILAGE SPEED M

Maissilage

Sa silažnim dodatkom BONSILAGE SPEED M se kukuruzna silaža cijele biljke može otvoriti već nakon 14 dana zrenja. Sa dužim periodom zrenja raste količina propionske kiseline koja podupire konzervirajuće djelovanje tj. stabilnost silaže nakon otvaranja. Djelovanje je potvrdio DLG sa svojim znakom kvalitete. Za stočara je to dodatak na poboljšanje proizvodnosti i ekonomičnosti.

Sve veće opterećenje štetnicima zbog vrućine i suše posljednjih godina

Kukuruzna polja oštećena toplinskim stresom i sušom posljednjih godina posebno su pogođena visokim brojem štetnika vrenja. Ako pogledate ocjene natjecanja za silažu Poljoprivredne komore Donje Saske, možete vidjeti jasan porast kontaminacije kvascima posljednjih godina (vidi prikaz 1). U 2021. više od dvije trećine kukuruznih silaža koje su sudjelovale u ocjenjivanju imale su vrijednosti u kritičnom rasponu od više od 100.000 KFJ/g Svj.M i stoga jasne znakove kvarenja.

BONSILAGE SPEED M potiskuje kvasce od samog početka

Soj bakterija mliječne kiseline Lactobacillus diolivorans sadržan u BONSILAGE SPEED M, vrlo brzo stvara octenu kiselinu i na taj način inhibira razmnožavanje kvasca i plijesni unutar prvih 14 dana razdoblja sazrijevanja silaže (vidi prikaz 2). To znači da se tretirana silaža kukuruza može otvoriti već nakon 14 dana. Uz to, sazrijevanjem silaže stvaraju se veće količine propionske kiseline. Propionska kiselina ima konzervativni učinak i podržava stabilnost silaže kukuruza prilikom korištenja.

DLG potvrđuje učinkovitost znakom kvalitete

DLG ispitni centar za tehnologiju i poljoprivredne inpute sada je ovim izvanrednim svojstvima BONSILAGE SPEED M-u dodijelio novi znak kvalitete za dodatke za silažu. To čini BONSILAGE SPEED M jedinim dodatkom za kukuruznu silažu dostupnim na tržištu s ocjenom WR 2 za "aerobna stabilnost" i novim WR 2+ za "dodatni test za brzo otvaranje silosa" (vidi prikaz 3).

Veći konzum hrane zahvaljujući stabilnoj silaži

Kvasci i plijesni smanjuju higijensku kvalitetu kukuruzne silaže, smanjuju krmnu vrijednost zbog gubitka energije i hranjivih tvari, te uzrokuju zagrijavanje. To dovodi do smanjenog unosa hrane sa svim popratnim posljedicama kao što su nedovoljna opskrba krava i smanjen a proizvodnost životinja, što utječe na cijelu sljedeću hranidbenu godinu.

Manji troškovi zbog rasterećenja ravnoteže protoka energije

10-15% gubitaka silaže povećava trošak tone kukuruzne silaže u prosjeku za 4-6 €. Cijena liječenja dodacima za silažu iznosi najviše 1/3 ovog troška. Svi gubici energije moraju se nadoknaditi kupljenom hranom. To je često povezano s višim troškovima, a ima i negativan utjecaj na bilansu protoka energije gospodarstva. Stoga biste trebali osigurati kvalitetu silaže kukuruza uporabom BONSILAGE SPEED M.  

povećani broj kvasaca posljednjih godina
prikaz 2: povećani broj kvasaca posljednjih godina

prijevod prikaza 1

Povećani broj kvasaca- rezultati ocjenjivanja Poljoprivredne komore Donja Saska, 2018.-2021.

udio kvasaca- učestalost, %

zeleno= dobro do srednje, 10.000- 100.000 KFJ/ g Svj. M.

narančasto= kritično, >100.000 KFJ/ g Svj. M. 

octena kiselina sa BONSILAGE SPEED M
prikaz 1: prednost zahvaljujući brzom stvaranju octene kiseline sa BONSILAGE SPEED M

prijevod prikaza 2

kvasci i plijesni, KFJ/ g Svj. M./ u milionima

sivo= kukuruzna silaža sa klasičnim dodatkom za silažu

zeleno=kukuruzna silaža sa BONSILAGE SPEED M

žuto= sadržaj octene kiseline, % od ST

svježa masa kukuruza                      zrenje silaže kukuruza u danima

DLG- testovi pokazuju dužu aerobnu stabilnost nakon 14 dana zrenja u silosu
BONSILAGE SPEED M: rezultati DLG- testa pokazuju dužu aerobnu stabilnost nakon 14 dana zrenja u silosu

prikaz 3- aerobna stabilnost kukuruzne silaže nakon 14 dana zrenja

aerobna stabilnost kukuruzne silaže nakon 14 dana zrenja

kontrola....4,6 dana

BONSILAGE SPEED M.....7,8 dana