pozvati kontakt
Erfolg im Stall
proizvodi u praksi svinje

Uz CERAGEL- poboljšana konverzija hrane i veći dnevni prirasti u tovu svinja

Učinkovita crijevna barijera protiv apsorpcije nepoželjnih tvari od posebne je važnosti za očuvanje zdravlja životinja. Konkretno, toksini koje stvaraju mikroorganizmi u probavnom traktu ili se unose s hranom, predstavljaju veliki izazov za zdravlje svinja. Ako se male količine toksina unose kontinuirano tijekom duljeg vremenskog razdoblja, to nužno ne rezultira tipičnim simptomima trovanja veći smanjenom proizvodnošću životinja, posebice pogoršanom konverzijom hrane.

CERAGEL štiti probavni trakt

Zbog toga je SCHAUMANN razvio djelatni sastojak od algi CERAGEL, koji svojim sastavom ima zaštitni učinak na više razina. S jedne strane, reakcija "otvorenih"algi s komponentama probavnih sokova stvara gel- film na sluznici probavnog trakta, koji spriječava prianjanje patogena na crijevne stanice i  apsorpciju štetnih tvari. S druge strane, posebnim postupkom obrade mijenja se struktura algi, što im omogućuje učinkovito vezivanje patogenih klica i toksina u probavnom traktu. To znači da toksini i patogeni ne dospijevaju u metabolizam životinja i ne moraju se potrošnjom energije prevesti u neškodljivost, već se izlučuju izmetom životinja. Kao rezultat toga, svinje imaju dostupno više energije i hranjivih tvari, što se odražava u poboljšanim rezultatima tova.

Istraživanja u ISF-u na Dobru Gut Hülsenberg i djelovanje CERAGEL- a

.Kako bi se ispitali učinci CERAGEL-a na rezultate u tovu i kod klanja svinja, ISF Schaumann Research proveo je dva ispitivanja hranidbe na Dobru Gut Hülsenberg. U tu svrhu tovljeno je 400 životinja u rasponu težine od 28 - 110 kg u razdoblju od 84 dana, a potom su procijenjeni podaci prikupljeni u klaonici. Tijekom trofaznog tova, životinje su podijeljene u dvije hranidbene skupine: kontrolnu i pokusnu skupinu. U sve tri faze tova su se krmiva između dviju skupina razlikovala jedino u dodatku CERGEL-a u pokusnoj skupini. Tijekom tova, prilikom odvodnje gnoja iz gnojišta ispod štale, u kontinuiranim razmacima uzimani su uzorci koji su laboratorijski ispitivani na sastav i homogenost.

Povećani dnevni prirasti i poboljšana konverzija hrane sa CERAGEL- om

U oba ispitivanja, primjena CERAGEL-a dovela je do značajnog povećanja dnevnog prirasta tijekom razdoblja tova (vidi prikaz 1). U pokusu 1  postigao se prosječno veći prirast za 30 g ili ekvivalentno 3% veći dnevni prirast, a u pokusu 2 čak 53 g ili ekvivalentno 5,7% veći dnevn prirastu. Međutim, to nije bilo zbog većeg unosa hrane životinja, već zbog poboljšanog iskorištenja hranjivih tvari iz hrane. Upotreba CERAGEL- a također je značajno poboljšala konverziju hrane u oba ispitivanja (vidi prikaz 2). Prosječno je u oba pokusa bilo potrebno 140 g manje hrane po kg prirasta žive vage. Uz isti unos hrane u obje skupine, to je rezultiralo prosječno 4,2 kg većom završnom masom u tovu svinja pokusne skupine. Veća tovna težina jasno se odrazila na klaonički prihod zbog iste klaoničke kvalitete polovica. Tako bi se u oba pokusa mogla ostvariti dodatna zarada od oko 3,20 € po svinji u tovu.

Sa CERAGEL- om je gnojevka homogenija

Osim toga, istraživanje u Dobru Gut Hülsenberg otkrilo je da je CERAGEL još uvijek aktivan u tekućem gnoju nakon što je prošao kroz probavni trakt. U testu sedimentacije, krute čestice tekućeg stajnjaka u testnoj skupini držane su u suspenziji otprilike dvostruko dulje nego krute komponente u tekućem gnoju u kontrolnoj skupini. Tek nakon dodatka kalcijevog klorida čestice CERAGEL-a su se istaložile na dno posude za taloženje (vidi prikaz 3). Ova značajno poboljšana homogenost tekućeg gnojiva već je zabilježena na brojnim farmama koje imaju manje ili više uopće nemaju problema s plutajućim slojevima na tekućem gnoju zahvaljujući korištenju CERAGEL- a, čak i s visokim udjelom ječma u obroku.

Povećani prirasti uz CERAGEL
prikaz 1: CERAGEL donosi veće dnevne priraste

prijevod prikaza 1

dnevni prirasti, g/ dan

kontrola, CERAGEL

pokus 1                   pokus 2

Poboljšana konverzija uz CERAGEL
prikaz 2: CERAGEL poboljšava konverziju hrane

prijevod prikaza 2

prirast, kg/ kg hrane

kontrola, CERAGEL

pokus 1            pokus 2

Uz CERAGEL je gnojevka homogenija
prikaz 3: taloženje CERAGEL- a u tekućem gnoju nakon dodavanja kalcijevog klorida (desna taložna posuda)