pozvati kontakt
Erfolg im Stall
proizvodi u praksi goveda

Poljoprivredna zadruga Königsee: više sigurnosti i stabilnosti prilikom napajanja teladi

Poljoprivredna zadruga Königsee
Annette Ulrich, odgovorna za odgoj teladi, sretna je zbog dobrog razvoja svoje teladi.

U Poljoprivrednoj zadruzi Königsee (Türinge) pomuze se oko 900 krava. Žensko potomstvo odgaja se na vanjskoj poziciji u Herschdorfu. Godišnje ima oko 400 ženske Holstein teladi, koja se hrane putem automatskih pojilica od drugog tjedna života. U gospodarstvu ove veličine vrlo je važna procjena brojčanog stanja, praćenje alarmnih lista automata za napajanje i uvježbano oko zaposlenika.

Annette Ulrich, koja je zadužena za odgoj teladi, govori nam o razvoju gospodarstva i uspjesima koji su postignuti u odgoju teladi. Prije svega incidencija bolesti, a time i mjesečni tretmani, vrlo se ističu svojom pozitivnom tendencijom. Dok je u jesen/ zima 2018./ 2019. bilo potrebno i do 150 tretmana mjesečno, preseljenjem u novi objekt za odgoj teladi taj je broj smanjen za otprilike polovicu.

Prebacivanje teladi na potpuno zakiseljenu mliječnu zamjenicu (MAT) KALBI MILCH TOP S rezultiralo je daljnjim smanjenjem na samo 20% izvornih tretmana (vidi prikaz). S 50% obranog mlijeka u prahu i isključivo mliječnim izvorima proteina, KALBI MILCH TOP S je posebno visokokvalitetna zamjenica za mlijeko koja već u izmiješavanju ima smanjenu pH vrijednost od oko 5,5.

Ovi aspekti su vrlo korisni za probavu mlade teladi. Zakiseljavanje rasterećuje sirište i time osigurava maksimalnu sigurnost i stabilnost u crijevima. Proljev je postao vrlo rijetka pojava i gotovo da više nema gubitaka, izvještava Annette Ulrich. U fazi napajanja s maksimalno 8 litara po teletu na dan trenutno se postižu dnevni prirasti do 1200 g što je u prošlosti bilo nezamislivo. Prihvaćanje zakiseljenog MAT je izvrsno, telad se više ne mora posebno dovoditi u automat.

Ovo pozitivno iskustvo s zakiseljenim KALBI MILCH TOP S sada se prenosi i na tek oteljenu telad i telad u prvom tjednu života. I kolostrum i punomasno mlijeko se zakiseljuju KALBICID-om kako bi se postigli pozitivni učinci na probavu. To je također vrlo uspješno.

Annette Ulrich i njezinoj teladi želimo sve najbolje i puno uspjeha u štali tj. Erfolg im Stall.

smanjenje bolesti teladi
smanjenje bolesti teladi u Poljoprivrednoj zadruzi Königsee u jesen i zimu od 2018. do 2021.

prijevod prikaza 1

broj tretmana

  • nova štala

  • KALBI MILCH TOP S   - 80%