pozvati kontakt
Erfolg im Stall
proizvodi u praksi goveda

Gut Hülsenberg - optimirati hranidbu u suhostaju i komfor krava

Luftbild Gut Hülsenberg

Mnogo komfora za krave i sofisticirana strategija hranidbe za period oko teljenja, ključni su čimbenici uspjeha zdravih dugovječnih krava i visoke dnevna mliječnost od preko 40 kg. Otkako je stado povećano na oko 200 krava i instalirana 4 automatska muzna sustava (AMS) u 2019. godini, držanje i hranidba  krava u suhostaju Gut Hülsenbergu uvelike se promijenilo. „Čak i prije promjene, imali smo dobre početne performanse i teljenje je  dobro proticalo“, sjeća se Götz Resenhoeft, generalni direktor Gut Hülsenberg, „ali mjere preusmjeravanja značile su da naše suhe krave imaju puno više prostora i udobnost krava se time u tranzitnoj fazi povećala. "

Dvofazna hranidba u suhostaju

Puno se toga promijenilo za suhe krave, i to ne samo u pogledu udobnosti krava. Sustav hranidbe također je iz temelja redizajniran. Zbog veličine stada i prostornih mogućnosti, sredinom 2019. godine donesena je odluka da se suhostaj prebaci s jednofaznog na dvofazni koncept. Visok i ravnomjeran unos hrane apsolutni je preduvjet za uspjeh u obje faze.

U prva tri tjedna nakon su zasušene, krave stoje su smještene na svom posebnom području u lauf štali. Za to vrijeme suhostaja ponuđen im je obrok zasnovan na silaži trave. Mineralizacija se odvija putem RINDAMIN 71 ATG s organski vezanim mikroelementima  Prikaz 1 daje pregled trenutnih obroka u korištenju.

Tri tjedna prije datuma teljenja, krave se premještaju u pripremnu skupinu na slamu. Ovdje je fokus na profilaksi mliječne groznice, ciljanoj prilagodbi obroku za laktaciju i ciljanoj metaboličkoj potpori. U ovoj fazi, DCAB (kation-anionska ravnoteža) obroka se posebno smanjuje uz pomoć RINDAVITAL VK S i kalcij se dodaje obroku prema konceptu DCAB. Pored sirovih hranjivih sastojaka, i sva krma se redovito ispituje na elemente koji su relevantni za DCAB tj. na kalij, natrij, klor i sumpor kako bi se što preciznije izračunao DCAB, jer se tek tada može postići pouzdana profilaksa mliječne groznice.

Zdravi metabolizam energije

Drugi stup uspješne hranidbe u suhostaju i tranzitnoj fazi je, uz profilaksu mliječne groznice, ciljana potpora energetskom metabolizmu. To se postiže u Gut Hülsenbergu korištenjem TIRSANA BSK i SCHAUMANN ENERGY PRO u tri tjedna prije teljenja. "Optimalnom hranidbom u tranzitnoj fazi postižemo podizanje performansi u prvih 100 dana laktacije, trenutno je to 38,6 litara za prvotelke i 49,4 litara za višetelke ", izvještava Götz Resenhoeft.

Perzistentnost krivulja u laktaciji također je uvjerljiva (vidi prikaz 2). Intenzivna briga o životinjama za sve što se odnosi na teljenje ne uključuje samo primjenu RINDAVITAL ENERGIETRUNK-a i TIRSANE 1312. To također uključuje mjere kontrole kao što su svakodnevno praćenje tjelesne temperature u prva četiri dana nakon teljenja i brzi test ketoze prema zadanom ritmu (vidi prikaz 3). Stoga se subkliničke ketoze mogu vidjeti u ranoj fazi, a krave mogu dobiti individualnu potporu ako je potrebno.

 

Od početka na AMS-u

Tranzicija ima izravan pristup jednom od robota za mužnju. Kroz automatska vrata za odabir, krave dolaze do AMS-a od prvog dana laktacije i automatski se vode natrag u tranzicijsku štalu. To zaposlenicima uvelike olakšava rad, a za krave je manje stresno.

obroci u suhostaju na Gut Hülsenberg-u
prikaz 1: obroci u suhostaju na Gut Hülsenberg-u

prijevod prikaza 1

komponente obroka u kg ST/  6-3 tjedna pred teljenje

kukuruzna silaža, sjenaža, slama raži- mljevena

RINDAMIN 71 ATG ( kg Svj.T)

komponente obroka u kg ST/  3 tjedna pred teljenje

kukuruzna silaža, sjenaža, slama ječma- mljevenasuhi repini rezanci,, repičina sačma, 

RINDAVITAL VK S ( kg Svj.T), kreda ( kg Svj.T), SCHAUMANN ENERGY  ( kg Svj.T),, TIRSANA BSK  ( kg Svj.T)

sastav obroka u kg ST

energija, SProtein, DCAB, kalcij

laktacijska krivulja u Gut Hülsenberg-u
prikaz 2: laktacijska krivulja u Gut Hülsenberg-u

prijevod prikaza 2

okomica- svijetlo plavi stupac-= broj mužnji, srednja vrijednost

                prosječna količina mlijeka, lit/ kravu/ dan

tamno plava krivulja- dnevna proizvodnja mlijeka

svijetlo plavo područje- prosječan broj mužnji/ kravi/ dan

dani laktacije

rutina oko teljenja u Gut Hülsenberg-u
prikaz 3: rutina oko teljenja u Gut Hülsenberg-u

prijevod prikaza 3

vrijeme za rutinu            postupak
odmah RINDAVITAL ENERGIETRUNK, sa min. 20lit vode
u prvih 12 sati 500ml Tirsana 1312,  dokumentacija o stanju krave
1. do 4. dana kontrola tjelesne temperature, 500ml Tirsana 1312
5. dana brzi keto-test i tretman
10. i 15. dana brzi keto-test