pozvati kontakt
Erfolg im Stall
proizvodi u praksi goveda

Gospodarstvo Leichtfried: upravljanje kravama u suhostaju - stalni razvojni proces

komfor za krave u jednorednoj štali s dubokim boksevima za ležanje

Sve silaže su godinama tretirane proizvodima Bonsilage, a kako bi se osigurao ekonomski uspjeh dio su operativnog procesa stalne kontrole obroka, uključujući analizu aktualne hrane u korištenju, .

Farma Andreasa Leichtfrieda koja spada u vrhunska gospodarstva klijenata Schaumann-a,  nalazi se u srcu Mürztala u sjeveroistočnoj Gornjoj Štajerskoj na nadmorskoj visini od 561 m nv., s godišnjom količinom padalina od oko 1.000 mm. Ovu regiju snažno karakterizira obilje šuma, trajnih livada i alpskih pašnjaka. Ipak, uz Mürz se mogu naći najbolje obradive zemlje, od kojih neke također pripadaju gospodarstvu obitelji Leichtfried. Ukupno se obrađuje 58ha poljoprivrednog zemljišta. Ono je podijeljeno na 29 hektara oranica i 29 hektara travnjaka. Na  polovici oranica uzgaja se tritikale za vlastitu  krmnu smjesu gospodarstva, a na drugoj polovici silažni kukuruz. Polovina travnjaka dijeli se na djetelinsko-travne i trajne travnjake. Tijekom godina stvoren je plodored silažnog kukuruza, tritikala i djetelina sa travama, koji je optimalno prilagođen krmnim zahtjevima gospodarstva.

Već 10 godina mužnja se obavlja DeLaval robotom za mužnju, koji i dalje izvrsno obavlja svoj posao. Proizvodnja višestruko nagrađivanog smeđeg švicarskog stada iznosi s 55 krava na kraju prošle godine,10.600 kg mlijeka s 4,40% masti i 3,80% proteina.

Položaj farme usred sela nije uvijek olakšavao obitelji Leichtfried daljnji razvoj poslovanja. Ipak se štala sa boksevima za slobodno držanje krava proširivala nekoliko puta. 2006. godine dograđena je zasebna štala za krave u suhostaju s jednorednim dubokim boksevima i rešetkama sa hranidbenim stolom.

Komfor za suhostaj

Upravitelju farme Andreasu Leichtfriedu osobito je važno omogućiti svojim kravama u suhostaju da se što bolje opuste uz visoku razinu udobnosti . Sadašnja štala za suhostaj već je vrlo dobra u tom smislu, ali Andreas Leichtfried još uvijek vidi prostor za poboljšanje u smještaju svojih životinja. Ubuduće se poigrava idejom izgradnje poboljšane štale za suhe krave, bez bokseva i rešetaka, ali s kontinuiranom, ravnom površinom za ležanje s puno slame.

Ljetna i zimska hranidba

Hranidba krava u suhostaju je vrlo jednostavno posložena za obitelj Leichtfried. Ljeti, kada na farmi nema junica, suhe krave dobivaju dio obroka za krave u laktaciji, dopunjen sijenom za slobodnu konzumaciju. Mineralno- vitaminski dodatak Rindavital VK One, umiješan u vlastitu krmnu smjesu farme, raspodjeljuje se kravama ručno jednom dnevno.

Zimi se farmi Leichtfried isplati miješati vlastiti TMR za suhe krave i junice. Sastoji se od istog udjela silaže trave kao i kukuruzne silaže, puno slame za prilagođavanje energetskog sadržaja obroka i vlastite koncentrirane krmne smjese na farmi. Dodatakl Rindavital VK One također se i zimi ručno raspoređuje kako bi se osigurala opskrba vitaminima i odgovarajućim mineralima.

Zaostajanja posteljice i zalijeganje krava uglavnom više nisu problem

Otprilike 14 dana prije teljenja, suhe krave se vraćaju u stado u laktaciji i polako se hrane na robotu . Andreas Leichtfried vrlo je zadovoljan proizvodnjom koja slijedi. Problemi s zaostajanjem posteljice ili zalijeganjem krava nakon teljenja uvelike su eliminirani.

Nikad stajati na mjestu i neprestano se razvijati, uvijek je bila i još uvijek je glavna smjernica za Andreasa Leichtfrieda i njegovu obitelj. To je jasno vidljivo u gospodarenju suhim kravama i razvoju cijele farme.

Rationen auf dem Betrieb Leichtfried

Trockensteher-Ration auf dem Betrieb Leichtfried

Obroci na Gospodarstvu Leichtfried

TMR za laktaciju

2/3 sjenaže

1/3 kukuruzne silaže

- vlastita smjesa sa mineralima i vitaminima za miksericu koju čine tritikale, kukuruz, repica, RINDAVIT AKTIV ATG i RINDAMIN BP 

- u robotu smjesa od repice i minerala sa energijom

TMR za suhostaj ljeti

sijeno za slobodnu konzumaciju

RINDAVITAL VK ONE izmiješan u vlastitu smjesu

TMR za suhostaj i junice zimi

1/2 travno-/ kukuruzne silaže ( 50:50), slama, za farmu odgovarajući minerali, RINDAVITAL VK ONE posebno umiješan