pozvati kontakt
Erfolg im Stall
proizvodi u praksi goveda

Gospodarstvo Gierth: još jedna nagrada za izvrstan odgoj teladi

voditeljica stada Astrid Gierth, SCHAUMANN-ov stručni savjetnik Christian Munder, njegovateljica teladi Marlen Pollack (slijeva)

Obiteljsko gospodarstvo Gierth nalazi se u okrugu Neukirch u Schmorkauu u Saskoj i obrađuje 580 hektara. Uz oranične površine tu je 220 hektara travnjaka i 80 hektara šume. Vlasnik Robert Gierth vodi posao s 500 krava zajedno sa svojom partnericom Astrid i 12 zaposlenika.

Ne samo da se odgajaju ženski potomci, također se i dio muške teladi tovi na farmi. Na saksonskom državnom natjecanju "Držanje životinja prihvatljivo za životinje i okoliš", koje se provodilo 2019./2020. radi ocjenjivanja držanja goveda, gospodarstvo je zauzelo prvo mjesto u kategoriji "Odgoj teladi". Modelna farma uvjerila je stručni žiri svojim izvrsno organiziranim odgojem teladi i vitalnom teladi. Robert Gierth također je bio uspješan u ovoj kategoriji na državnom natjecanju 2015./2016-te.

Rano postaviti pravac

Voditelj farme u svojoj štali slijedi moto „telad su krave sutrašnjice“. Ova strategija funkcionira: prosječna proizvodnja mlijeka je 11.200 kg, a cjeloživotna proizvodnja nešto manja od 37.000 kg. Cilj je 40.000 kg. Osim toga, na farmi je već bilo nekoliko krava sa 100.000 litara. Za vitalnu telad i postizanje stope gubitaka teladi od gotovo nule, Robert Gierth se oslanja na dosljedno održavanje higijene i pazi na dobru mikroklimu u štali za telad. Telad su od vremenskih nepogoda zaštićena nadstrešnicama i mrežama za zaštitu od vjetra.

Kompetentno savjetovanje

Savjetnik tvrtke SCHAUMANN, Christian Munder, dugi niz godina podupire voditelja farme i njegov tim u svim pitanjima vezanim za hranidbu. Telad se drži u pojedinačnim igluima prva dva tjedna života. Tamo dva puta dnevno dobivaju punomasno mlijeko koje se nadograđuje s 20 g KALBI AKTIV PROTECT-a po litri mlijeka.

U grupnom smještaju koji slijedi primjenjuje se kroz automatske pojilice KALBI MILCH TOP s do 8 litara mliječnog napitka dnevno. Koncentracija napitka je 150 g po litri. Telad se odbija od mlijeka do kraja 10. tjedna. Osim napajanja, telad dobiva i kvalitetnu dohranu vlastitim TMR-om za telad (vidi prikaz). Od sredine razdoblja napajanja ponuđene su i male količine kravljeg TMR-a. Telad se nakon odbića premješta u novu štalu koja je izgrađena 2020. godine.

“Gospodarstvo Gierth jasno pokazuje kako dobarodgoj teladi može pozitivno utjecati na proizvodnju mlijeka u laktaciji. O odgoju teladi ne treba se brinuti "samo sa strane". Zato što ona postavlja smjer za dobru mliječnu kravu.”, rezimira Christian Munder.

Čestitamo na pobjedi na saksonskom državnom natjecanju, zahvaljujemo na dosadašnjoj sjajnoj suradnji i želimo Robertu Gierthu i njegovom timu daljnji uspjeh u štali tj. Erfolg im Stall.

Hofeigene Kälber-TMR
Hofeigene Kälber-TMR im Betrieb Gierth

prijevod prikaza

43% žitarice
28% repičina sačma
20% slama
5% SCHAUMASIL TMR GL
4% KALVICIN