priopćenja
priopćenja

Opet potvrda: mjerljivo brzo siliranje sa BONSILAGE SPEED G

2020-04-01 

Kao što potvrđuju najnoviji rezultati ispitivanja Bavarskog državnog istraživačkog centra za poljoprivredu (LfL) - Odjel za prehranu životinja na Grubu, BONSILAGE SPEED G ima brzo djelujući učinak. U usporedbi s drugim dodacima za silažu, čak i u različitim alternativama za vrijeme skladištenja, biološki dodatak silaži SCHAUMANN izvrsno se ponašao.

U ispitivanju provedenom na LfL-u, drugi je usjev u 2019. godini (33,5% ST; 30% SV u ST) siliran u laboratorijskim silosima. Dvije varijante dodataka za silažu i netretirani kontrolni uzorak ispitivani su u staklenim posudama, u skladu sa smjernicama za ispitivanje Njemačkog poljoprivrednog društva (DLG), kako bi se utvrdili učinci tijekom vremena:

Varijanta I: Sredstvo za poticanje s oznakom kvalitete DGL akcijske kategorije (WR) 2, za poboljšanje aerobne stabilnosti;
Varijanta II: BONSILAGE SPEED G.

Pored toga, simulirane su različite alternative za vrijeme skladištenja i različite razine zračnog opterećenja tijekom skladištenja:
A: 14 dana skladištenja bez izlaganja zraku
B: 14 dana skladištenja uz izlaganje zraku nakon 7 dana skladištenja tijekom 24 sata
C: 49 dana skladištenja s izlaganjem zraku nakon 28 i 42 dana skladištenja po 24 sata svaki put

Rezultati: Iako je aerobna stabilnost netretirane kontrole uvijek bila najniža, varijanta dodatka za silažu I (DLG-WR 2) bila je u srednjem rasponu. BONSILAGE SPEED G, međutim, uspio je proširiti stabilnost, nakon otvaranja, u sve tri mogućnosti skladiütenja A, B i C, čak i nakon kratkog vremena sazrijevanja silažne mase trava (vidi sliku 1).

Provedena je optička procjena plijesni na različitim silažama, kako bi se ispitao utjecaj stvaranja plijesni. Da bi se to učinilo, uzorci su zreli 49 dana, a zatim pohranjeni 13 dana pod trajnom izloženošću zraku. Dok su i netretirani uzorak i silaža tretirana varijantom sredstva za silažu I (DLG-WR2) pokazali vizualni dokaz sa više od 50% plijesni, uzorci tretirani BONSILAGE SPEED G nisu pokazali znakove stvaranja plijesni!

Još jednom, ovi rezultati ispitivanja pokazuju ono što mnogi poljoprivrednici u praksi već znaju: BONSILAGE SPEED G osigurava brzu aerobnu stabilnost i pruža veću fleksibilnost u planiranju krme zahvaljujući soju mliječno-kiselinskih bakterija Lactobacillus diolivorans.

aerobna stabilnost nakon 14 i 49 dana siliranja
aerobna stabilnost nakon 14 i 49 dana siliranja, sa i bez stresa pristupa kisika prilikom skladištenja (LfL - Tierernährung, Grub, 2. Schnitt 2019)

prijevod prikaza

 

kontrola, metretirana

silažni inokulant WR 2

BONSILAGE SPEED G

A: 14 dana skladištenja bez izlaganja zraku
B: 14 dana skladištenja uz izlaganje zraku nakon 7 dana skladištenja tijekom 24 sata
C: 49 dana skladištenja s izlaganjem zraku nakon 28 i 42 dana skladištenja po 24 sata svaki put