pozvati kontakt

ZELLPRO za muzne krave – kompleks zaštite stanica protiv slobodnih radikala

2019-02-01 
Logo ZELLPRO

Sa ZELLPRO, ISF SCHAUMANN ISTRAŽIVANJE je razvilo kompleks zaštite stanica, koji spriječava oksidativni stres kod krava visokih performansi na bazi antioksidativnih tvari: vitamina E, bakra, cinka, mangana i selena. Rezultat: ojačani imunološki sustav, manji rizik od infekcije i poboljšani rezultati proizvodnje.

Pod opterećenjem raste oksidativni stres kod muznih krava

Stabilni metabolizam muznih krava može se značajno narušiti u osjetljivim fazama proizvodnje. Uzroci mogu biti:

  •        tjelesni čimbenici (teljenje, bakterijske i virusne infekcije ili gljivične bolesti),
  •        neadekvatni uvjeti okoliša (vrućina, vlaga, transport, bol, preseljenje i nepoznati procesi za životinju) ili
  • slaba kvaliteta hrane (nedostatak energije, prekomjerna ponuda željeza).

Rezultat je oksidativni stres. Agresivni spojevi kisika, takozvani slobodni radikali, napadaju stanice i uništavaju ih. Obrambeni mehanizam (antioksidativni kapacitet) ne radi, a performanse su značajno narušene.
 

Antioksidansi su prirodno rješenje protiv slobodnih radikala  

Kako bi se obranila od slobodnih radikala, priroda je razvila samozaštitu. Antioksidansi inhibiraju uništavanje potrebnog kisika i smanjuju reaktivnost nastalih produkata njihove reakcije. Stoga ih se naziva i "radikalnim čistačima". Kako se radikali i dalje razgrađuju, antioksidansi se kontinuirano troše. U međusobnoj interakciji antioksidansi se mogu iznova reaktivirati. Vlastiti obrambeni sustav tijela, uz pomoć tih tvari, stvara usko povezan zaštitni mehanizam. 

Komponente u  ZELLPRO djeluju sistemično kao kompleks zaštite stanica  

Upotreba ZELLPRO-a preporučuje se za zaštitu muzne krave od bolesti povezanih sa stresom. Sistemični učinak ZELLPRO-a ima za cilj optimalno opskrbljivanje životinje antioksidansima. Optimizirani profil antioksidansa za zaštitu stanica je zbroj inovativno povezanih antioksidativnih komponenata. ZELLPRO ima zaštitni učinak protiv oksidativnog narušavanja u hranidbi krava. 

Sinergetski djelujući antioksidansi otkrivaju svoje učinke u probavnom traktu i metabolizmu krave. Posebni zaštitni mehanizam pomiče učinak vitamina E u smjeru metabolizma, a također podržava apsorpciju tog važnog vitamina, što značajno povećava njegov ukupni učinak. U interakciji vitamina E i selena, koji je dostupan u buragu i tankom crijevu, također je učinkovito osiguran antioksidativni status. Visoko dostupni, organski vezani mikroelementi AMINOTRACE smanjuju slobodne radikale i zaokružuju jedinstveni učinak zaštitnog kompleksa ZELLPRO.

ZELLPRO podupire vlastiti obrambeni mehanizam na tri nivoa

Na metaboličkoj razini, vlastiti obrambeni sustav tijela koristi ZELLPRO za stvaranje trostrukog zaštitnog mehanizma, od vitamina E i selena, od organski vezanih mikroelemenata AMINOTRACE : bakra, mangana i cinka, te od antioksidansa optimiziranih za zaštitu stanica. U prvom stupnju spriječavaju se agresivni spojevi kisika, u drugom se neutraliziraju već stvoreni slobodni radikali, a u trećem se odvija popravak i regeneracija oštećenih stanica.

Dodatak ZELLPRO preko premiksa

Udio pojedinih antioksidativnih komponenti u ZELLPRO, temelji se na znanju o optimalnoj učinkovitosti. ZELLPRO podržava antioksidativni status muznih krava i odterećuje vlastiti obrambeni sustav krave kroz mehanizam zaštite stanica. Svaka pojedina stanica ima korist od ovoga, a time i cijeli organizam. ZELLPRO se koristi u programima premiksa RINDAMIN i RINDAVIT linija.